Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Надал: Трябва да се грижим по-добре за планетата

Надал: Трябва да се грижим по-добре за планетата

07-05-2020 EL PAIS

Рафа, наскоро изразихте вашето разочарование, че тенисистите не можете да тренирате. Успяхте ли да започнете вече занимания?
- Грешите, не е вярно, че съм бил разочарован. Разбрах защо не може да се тренира, но сме в момент, в който всичко е много чувствително. Всеки коментар или съобщение, което можете да дадете, се политизира. А после тези, които се чувстват нападнати, го приемат зле. Аз съм един гражданин, който плаща данъците си тук, така че имам правото да коментирам. Но, изглежда, вече има момент, в който ни е забранено да говорим. Всичко се политизира. Не искам нищо. Тенисът не е първият спорт, който трябва да се завърне. В крайна сметка трябва да сме двама, за да играем, но има спортове, които са напълно индивидуални, като всяка друга работа. Защо един спортист да не може да тича сам? Това е нашата работа. На други хора бе позволено да си я вършат, но не и на нас.
Може би не разбраха посланието ви...
- Не исках да ми позволят да карам сърф, защото това не е моята професия, но за един професионален сърфист... Защо да не може да го прави? Водещият приоритет сега е да се спасят животи и здравето. Чак след това според мен на трето място е спортът. Разбирам, че всички са под карантина, но това е наша професия. Можем да я изпълняваме, спазвайки стриктни мерки. Всички спортове се слагат по един знаменател, но не бива да е така, защото всеки спорт е различен.
Ако всичко това можеше да се предвиди, защо нищо не бе направено, за да се предотврати?
- Икономическата ситуация не може да бъде спасена, защото някои дейности като туризма няма как да бъдат спасени. Светът страда от пандемия, хората не могат да пътуват. Това е неизбежна ситуация, но чувствам, че при спасяването на животи нещата можеха да бъдат направени по различен начин. Ако бяха взети нужните мерки по-рано, щеше да се избегне необходимостта от въвеждането на още по-строгите ограничения, които се появиха по-късно. Не го приемайте като критика към правителството, защото в крайна сметка и аз приемам моята част от вината. Аз бях готов да играя на Индиън Уелс, без да осъзнавам какво щеше да ни се стовари на главите.
Вълната се оказа прекалено голяма, нали?
- Никой не го очакваше, но хората на власт трябваше да имат достъп до цялата тази информация. В този смисъл вярвам, че бе направена грешка.

Аз също често правя грешки

и си ги признавам. Това ни прави повече хора. Ситуацията ни затрупа всички нас, а и не само в Испания. Не може загубите на другите да са оправдание за моите собствени поражения. Затова смятам, че всички се отнесоха зле към проблема.
Последните данни в борбата със заразата са по-оптимистични. Ами вие?
- Имаме резултатите и в момента сме на по-добро място в сравнение с преди два месеца. Трябва да сме благодарни, че е така. Не е моя работа да определям какво са направили политиците. Много съм доволен от работата на нашия лидер на Балеарските острови (Франсина Арменгол). Те не й го позволиха, но тя се опита да спре полетите, защото почувства, че

като остров сме в по-добра позиция

да се защитим. Мисля, че закъсняхме в някои ситуации. Когато закъснееш, това е човешко, но е много трудно да се поправиш. Само малцина успяват.
Кой е най-добрият урок, който ще научим?
- Ще разберем колко големи късметлии сме да живеем в тази страхотна страна. Мисля, че можем да се поучим много от тези тежки времена. Човечеството не беше готово... Трябва да се грижим по-добре за някои неща като природата и нашата планета. Някои хора са по-добре от други, това е очевидно, но като цяло в Испания сме на сигурно място. Имаме ниско ниво на престъпност, а и повечето хора имат условията да живеят достойно. Когато неща като това се случат, идва време, в което не бива да се фокусираме само върху негативното. В продължение на 2 месеца получавахме само отрицателни послания, а накрая това оказва лошо влияние на психиката. Кара ни да вярваме, че не живеем в добра страна, а аз не съм съгласен.
Как може да се нареди пъзелът отново?
- Имаме добра система на благосъстояние, която трябва да защитаваме повече от всякога, защото идва много тежко икономическо и социално положение, което ще накара много хора да страдат.

Мнозина ще загубят работата си

и трябва да проявим солидарност. Помощ трябва да бъде предоставена от всички сектори, включително работодателите и правителството. Трябва да намерим баланс, за да можем да продължим да живеем в страна, на която според мен се възхищава голяма част от света. Ще трябва да се стремим отново да станем туристическа дестинация, защото туризмът е двигател на растежа, който в момента е разрушен. Ще трябва да се преоткриваме, да се продаваме добре отново. Нека да започнем още сега.
Хората от света на спорта положиха големи усилия да помагат по време на кризата. Мислиш ли, че спортистите също промениха вижданията си?
- Честно казано, аз почти винаги съм бил близо до хората. В Порто Кристо водя нормален живот. Помагам с послания и пари, колкото мога. Пау Гасол и аз се присъединихме към проект на Червения кръст. Опитваме се да привлечем максимален брой хора. Някои от тях ме помолиха за дискретност, така че няма да им казвам имената.
След всичко смятате ли, че това ще ни направи по-силни и по-добри?
- Учим се от всичко, което ни се случва. Хората имат хубавото умение да се адаптират, но и лошото умение да забравят. Страхувам се, че скоро ще започнем отново да се оплакваме за глупави неща. Човеците имат такъв дефект. Ценим здравето само когато сме болни, а храната я ценим само когато сме гладни...
Виждате ли се на корта тази година?
- Искам го, но се съмнявам. По-скоро съм притеснен за Australian Open догодина, а не толкова какво ще се случи до края на този сезон. 2020-а я виждам като загубена година. Дано почнем отново догодина. Да се надяваме...