Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Найден Найденов: Оставането  на Братоеви е приоритет

Найден Найденов: Оставането на Братоеви е приоритет

15-07-2017 Хари ЛАТ??ФЯН

Напрежение в Нефтохимик? В националния бе хиляди пъти по-голямо

Найден Найденов официално бе обявен от ръководството на Нефтохимик за треньор на бургазлии. Новината, която „Тема Спорт” съобщи още преди 20-ина дни, бе потвърдена вчера от щаба на ??ампионите. Специалистът, който изведе Марек до 4 поредни ??ампионски титли (2012-2015), както и националния ни отбор до четвърто място на олимпиадата в Лондон 2012, говори за новото предизвикателство, селекцията на бургазлии и собствените цели.

Г-н Найденов, вече можете да потвърдите, че сте треньор на Нефтохимик. Защо отне толкова време, за да се официализира тази новина?
- Още преди 3 седмици говорихме с вас и тогава ви казах, че сме близо. На практика няма??е никакви разминавания, просто трябва??е да мине известно време, за да стане всичко черно на бяло. Срещнахме се с Теди Салпаров и още при първия ни разговор всичко бе ясно. ??зискванията ми бяха изпълнени, така че няма??е никакви препятствия, за да се стигне до договора.
Какви цели си поставяте вие и имате ли конкретни такива от страна на ръководството?
- Нефтохимик е такъв отбор, че гони винаги първото място. Съвсем нормално е това да е целта пред нас и сега и не подлежи на някакъв коментар. Ясно е, че гоним дубъл в първенството и за Купата на България. В Европа ще видим какво ще се случи. Там първият ни съперник е сериозен, така че целта е да се представим силно, а дали това ще бъде в Шампионската лига или следващия турнир, ще видим как ще се развият нещата.
??мате ли яснота по селекцията и каква е ситуацията около близнаците Братоеви?
- Засега все още не мога да ви кажа нищо повече от това, което бе обявено. Водим разговори, в най-скоро време ще има нещо официално. Естествено, искам братята Братоеви да останат, това не подлежи на коментар. Необходими са ми много и са приоритет. Водим преговори, вървим в положителна посока.
А около други имена?
- Няма към момента нищо, което да мога да разкрия официално.
Как ще работите с Теодор Салпаров? От една страна, трябва да му правите забележки на терена, а, от друга, той да следи работата ви като спортен директор…
- Няма да имаме никакъв проблем с Теди Салпаров. Той е опитен играч и още от първата дума знае какво трябва да направи на терена. Не виждам по никакъв начин да се поставим в някаква конфликтна ситуация. Теди е много умен човек и смятам, че ще се разбираме перфектно във всяко отно??ение.
Ще има ли други чужденци освен руския диагонал Леван Каландадзе?
- Към момента не предвиждам да привличаме други. На този етап той остава единственият. ??скаме, освен да изпълним основните цели – дубъл и пробив в Европа, да развием и няколко млади момчета. Така че ще разчитаме и на по-млади волейболисти, поне двама или трима.
Какво знаете за Фридрихсхафен, с който ще играете квалификация за Шампионската лига?
- На този етап все още почти нищо. Тепърва ще ги разучаваме, но те също правят селекция, така че е рано да говорим. Предполагам, че след около месец ще е ясно вече какво точно ще представляват. Все още е рано.
Знае се обаче, че националът Мартин Атанасов ще е част от тима.
- Това е добра новина за него, а и за българския волейбол. Радвам се, защото те ще му дадат възможност да играе и да се развива. Не го вземат, за да стои на пейката. Той е с много голям потенциал и има сериозно бъдеще. Всички в българския волейбол разчитаме на него.
Какво очаквате от конкуренцията на родна сцена?
- Хубавото за българския волейбол е, че реално ще има такава. Нефтохимик ще срещне сериозна съпротива по пътя към защита на титлата. ??маме 4-5 отбора, които ще се борят за първото място, което е радващо. ЦСКА, Левски, Добруджа, Монтана и дори Хебър Пазарджик показват сериозни амбиции, което може само да ни радва. Така ще привлечем повече хора в залите и ще направим наистина интересно първенство.
Къде поставяте Марек и какви са сантиментите към бив??ия ви тим?
- Марек със сигурност остава важна част от моето съзнание и няма как да няма сантименти. Ще се борят за предни позиции, но ще им бъде много трудно. ??ма момчета, които е крайно време да реализират потенциала си. Защото в последните години от Дупница излязоха класни волейболисти, но има проблем с това да покажат истинските си възможности.
Кога започвате подготовка и наясно ли сте с щаба, с който ще работите?
- Ще стартираме в края на август. Тогава вече трябва да сме свър??или цялата работа по селекцията и да се готвим за България и Европа. ??ма време. Колкото до щаба, все още не сме го оформили на 100 процента. ??ма хора, които ще останат, има други, които ще бъдат нови имена за Бургас. Това ще стане ясно в близките дни.
Притеснява ли ви, че ще бъдете под напрежение в Нефтохимик? Защото в Марек нищо не е било на всяка цена, докато сега в Бургас това няма да е така.
- Какво означава да ме притеснява? Аз бях треньор на националния отбор, а там напрежението бе в хиляди пъти по-голямо, отколкото в който и да е клубен тим в страната. ??зобщо не ме притеснява това. В Марек също бяха големи изискванията, защото в противен случай няма??е да спечелим 4 поредни титли. Да, там работих с брат ми Людмил, но това не мисля, че е имало някакво значение що се касае до резултатите. Аз съм в Бургас, за да работя. За мен това е ново предизвикателство и място, където да продължа развитието си. Нямам търпение да започне тази нова глава от кариерата ми.