Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Най-успешният треньор в ДЮШ:  Все повече деца искат да тренират в ЦСКА

Най-успешният треньор в ДЮШ: Все повече деца искат да тренират в ЦСКА

03-01-2020 Тема спорт

Най-успешният треньор в школата на ЦСКА за 2019 г. - Калоян Георгиев, даде интервю пред камерата на Evima Sport. Младият наставник е начело на набор 2007 г., а през изминалите 12 месеца отборът му спечели всеки турнир у нас, в който участва - Купата на БФС, надпреварите Евима Къп и Данониада, а в момента червените са и лидери в Столичното първенство с 8 победи от 8 мача. Благодарение на успеха в Данониада отборът на Георгиев участва и в престижния турнир Danon Nations Cup, който се проведе в Барселона през октомври.
Калоян Георгиев е на 32 г. Той е бивш вратар и юноша на ЦСКА, като става шампион със старшата възраст на армейците през 2007-а. Освен начело на набор 2007 г. Георгиев е и треньор на най-малките вратари в ДЮШ.

Г-н Георгиев, как се случва така, че наборът на ЦСКА, воден от вас, печели всеки турнир, в който участва?
- От една страна, имаме талантливи деца. От другата страна стоят, разбира се, много работа и лишения. И най-вече дисциплина, която е водеща в нашия клуб.
В школата можете да работите с двама чужденци - директора Пауло Кардосо и треньора на 19-годишните Даниел Моралес. Какво научихте от тях и вие самият на какво ги научихте?
- Аз ги научих, че може да се побеждава доста често (смее се). Работата с Моралес и Кардосо е интересна, защото са минали през други държави и имат различни виждания. Честно казано, в началото работата с Кардосо беше по-трудна, защото имахме различни виждания. В България сме свикнали да се бие на всяка цена. Особено пък ЦСКА не може да губи. Вече близо година обаче работим с Кардосо и той се опитва да промени това мислене. Кардосо иска ние

треньорите да не сме
толкова емоционални

а да караме децата да се чувстват щастливи. Общо взето, това е положителна промяна. Аз съм израснал в ЦСКА и тогава успехите бяха на всяка цена - трябваше да бием всеки, дори и в контролите. Но в момента от нас се иска да развиваме качествата на играчите, най-вече на тези, които са на около 16-17 години. Целта не е да преследваме медали и купи, както сме свикнали в България. Искаме да изградим преди всичко хора, а след това и играчи, които хем да са готови за живота, хем за професионалния футбол.
Колко трудно се работи с деца?
- С тях е и лесно, и трудно - зависи как си го направиш. Трябва да се държиш добре с тях, но и да им поставиш определени правила. Отнема известно време, за да моделираш децата така, както искаш. Нужно е да разберат твоята философия на работа, на тренировки. Необходимо е и да знаят как да се отнасят един към друг. Аз позволявам шеги и закачки. Много обичам да се шегувам с тях и си имаме наши вътрешни майтапи. Но в същото време трябва да има ясно поставени граници. Тези шеги са за съблекалнята, а на терена трябва да сме за пример. Въпросът е да намериш баланса. Аз се опитвам да изградя здрава емоционална връзка с играчите, както и между тях самите - да си казваме и да си споделяме неща, които не ги казват дори на родителите си.
А как се работи с родителите?
- С родителите в детско-юношеския футбол нещата са малко изкривени. Всеки си мисли, че неговият син е Кристиано или Меси. Понякога нещата стават малко взривоопасни. Имало е и по-тежки разговори с тях. Веднъж седнах да гледам мач сред родителите. Издържах едно полувреме. То

беше страшно -
постоянно дават
инструкции

към своите деца и репликират съдиите. Така нашата работа като треньори се обезценява. Това трудно може да се спре, защото издръжката на школите масово зависи от родителите, които плащат такси. Трябва да променим манталитета. Но сами разбирате, че децата са отражение на родителите. И като чуят, че родителите им ругаят съдиите и дават акъл, попиват всичко като гъби...
Какво промени Пауло Кардосо в школата?
- Кардосо промени доста неща. В началото

с колегите бяхме
доста резервирани

Ние в България трудно свикваме с новостите. Имаме ежедневни срещи с него - както индивидуални, така и на групи. Отделно беше вкарана платформата за въвеждане на информация за школата. Това са все новости в България. Но пък в някаква степен са помогнали да надградим своите знания.
Каква е личната ви цел в работата с децата?
- Надявам се да изградя преди всичко хора от моите момчета. И дано един ден да вкараме поне 4-5 деца от нашия набор в първия отбор.
Как се прави селекция при юношите?
- Това е доста сложен процес. Лошото е, че няма установени правила, по които да се привличат играчи. Затова се налага да се търсят контакти с родителите, с президентите на клубовете... Отделно, има доста школи. Само в нашето първенство, което е разделено на няколко групи, участват 46 отбора! В последно време обаче имиджът на школата на ЦСКА е по-добър и все повече деца искат да дойдат тук. В близко време пък може да се потърси и сътрудничество с европейски клубове по отношение на академията.