Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Никола Спасов: Монтана ще е изненадата на следващия сезон

Никола Спасов: Монтана ще е изненадата на следващия сезон

24-07-2020 Росен АНГЕЛОВ

Г-н Спасов, какви са първите ви впечатления от Монтана - отбора, организацията в клуба и града?
- Единствено и само позитивни и няма как да е иначе. Все още нямам пълна представа за футболистите. Да, познавам ги всичките, с някой съм работил, но все пак сме само на три тренировки. Тимът има потенциал, с много малки изключения гръбнакът е запазен. Особено тези състезатели, които в последните две години са изнесли почти всичко мачове на Монтана. Има база, върху която може да се работи. Що се касае до самата база и организацията в клуба - отлични са. Всички битовизми са задоволени на футболистите. Монтана е един от клубовете, в които се работи спокойно и сигурно. Тук се мисли единствено и само за работата. Градът е хубав и приятен.
Кое ви накара да приемете предложението на Монтана, кое натежа? Кметът Златко Живков заяви, че едва ли не сте бил подготвен за тяхното обаждане...
- Отпреди симпатизирам на хората, които работят тук. Радвам се, че ме потърсиха. Нямах правото да откажа на клуб като Монтана, а и нямах възможност да избирам в тези времена. Основното е, че тук може да се работи с точни хора и затова

мястото е
много сигурно

Тук няма играчи с проблеми. Създава се една сигурност, която се прехвърля и върху футболистите и треньорите. Това в малко клубове у нас го има. Затова искам да благодаря на г-н кмета и на Румен Панайотов за доверието, което ми гласуват. Много се зарадвах, когато ме потърсиха и идвам в Монтана с голямо желание и настроение. Единственото нещо, което мога да обещая, е коректна и добра работа. Ще бъдем сериозни, ще бъдем отговорни за постигането на целите.
А какви са те?
- На този етап не мога да искам повече от момчетата от това да се утвърдим в Първа лига. Да, винаги ще ми се иска да печеля всеки мач и това ще предам на състезателите. Зная, че няма как да се случи, но затова ще се борим. Колкото по-високо в класирането се изкачим, токова по-добре. Нещата ще се движат според възможностите на отбора.
Вече привлякохте няколко нови имена с опит у нас, колко играчи ще са ви нужни?
- Бройката не е важна, а качеството. Мисля, че селекцията ще се прави в движение. На първо време може да привлечем малко хора по простата причина, че имаме играчи. Ще се даде възможност на футболистите, които досега са били тук, защото го заслужават. Жалко е, че Атанас Илиев напусна, но той е единственият основен играч, който си тръгва. Вярвам, че играчите, които привличаме, ще засилят конкуренцията.
Какъв футбол да очакваме от Монтана?
- Аз съм привърженик на атакуващия и агресивен и атрактивен стил, с който да радваме хората. Защото футболът е преди всичко за феновете на даден отбор. Пожелавам на себе си и на отбора късмет, защото и той нужен.
Защо като новак избрахте да играете контроли с двата най-силни отбора у нас - първия Лудогорец и втория ЦСКА?
- По принцип мачовете вече бяха организирани от Румен Панайотов, а и аз съм абсолютно "за" такива мачове. Все пак отборът ни има нужда точно от такива двубои срещу най-силните в България. Срещу такива отбори може да се трупа само самочувствие.
В първия кръг започвате с домакинство на Арда, какво очаквате от двубоя и какво е мнението ви за съперника?
- Хубавото е, че този път Монтана ще може да домакинства на собствения стадион. Ще е жалко, ако мачовете останат без публика, но такава е реалността. Все пак се надявам, че до началото на първенството ще се вземе решение да се допускат зрители. Мачовете ще се дават по телевизията, но без фенове по стадионите усещането е друго. Арда ги познавам добре. Гледах им мачовете след рестарта. И те, както и ние, залагат на български футболисти. Знаете, там смениха стратегията, като назначиха Николай Киров и освободиха чужденците. Такава им е политиката. Няма нещо кой знае какво да ме изненада в Арда.
Съжалявате ли за нещо от престоя си в Царско село, решението за освобождаването ви бе доста изненадващо?
- Няма за какво да съжалявам. Мисля, че дадох каквото можах на Царско село. Разделихме се не по най-добрия начин, но в крайна сметка в мен не остава нищо лошо като чувства и емоции.

Не съм злопаметен

Нямам никакви лоши или задни мисли към Царско село. Това са нещата от живота. Не съм се съмнявал, че ще се спасят от изпадане. Все пак работих там три години и щеше да е много жалко отборът да изпадне по този нелеп начин. И когато напуснах, казах, че така или иначе през новия сезон няма да остана в тима. Така че за мен няма нищо изненадващо, че напуснах Царско село.
Препокриха ли се очакванията ви за кмета на Монтана Златко Живков с реалностите?
- Това е един изключителен човек, който милее за града си, за държавата. Много всеотдаен и честен човек. Изненадан съм. Винаги съм си казвал, защо няма и други кметове като него. Защото има градове с много по-големи възможности от Монтана за спорт, но нещата при тях не се получават. А тук сами виждате колко вида спорт се развиват, и то на високо ниво. Сега при юношите ще имат отбори във всички елитни групи - до 19, 17 и 15 години. Част от работата ми ще е да следя тези тимове и се надявам да зареждаме от тях и мъжкия състав.
През 2021 година Монтана ще празнува 100 години от създаването си...
- Ще се радвам, ако тогава съм все още в отбора (смее се). Нашата работа зависи преди всичко от резултатите. Силно се надявам да сме изненадата на сезона, екипът ни е добър, имаме добри играчи и това са предпоставки да се представим силно. Ще бъда горд наистина да отбележим заедно този вековен юбилей на Монтана.