Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Павел Колев: Водим разговори на висок тон за селекцията

Павел Колев: Водим разговори на висок тон за селекцията

04-01-2020 Тема спорт

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев бе гост в Спортното шоу на Дарик радио. В него той говори за селекцията на сините, работата в ДЮШ и нуждата от построяване на нов стадион.


Г-н Колев, как върви селекцията на Левски?
- Тя е на дневен ред. Водим всекидневни разговори с агенти, футболисти, клубове. Кипи усилен труд. Идеята е на 9-10 януари да имаме всички нови попълнения налице и треньорът да разчита на тях в подготовката.
Преди Нова година взехте Симеон Славчев и Деян Лозев, колко още нови ще има?
- Не очаквайте да се ангажирам с конкретна бройка. Мога да кажа каква е стратегията. Това на практика е първият трансферен прозорец, който в Европа вече отвори, а у нас това ще стане едва на 1 февруари. Това създава много неудобства. Това е тема, която ще се дискутира и вероятно ще е пакет от реформи, които ще се случат във футбола ни. Това е първият трансферен прозорец, в който, откакто съм в Левски, имаме структуриран процес. И нещата се случват от 4-5 месеца така, както са в един нормален европейски клуб. Миналата година по това време говорихме за прословутия триъгълник, който трябва да функционира при взимането на решения за привличането на играчи - спортен директор, треньор и изпълнителен директор или генерален мениджър. Сега той съществува. Силата му е в това, че тримата комуникираме постоянно помежду си и гледаме в една посока. Не че няма разногласия. През последните 3 месеца много често сме водили разговори на висок тон. Но идеята за това, как трябва да изглежда Левски, до голяма степен започна да се получава. В момента Левски набелязва футболисти не на базата на това кой агент ги е предложил и дали ни е приятел. А на базата на това играчи на какви постове има нужда. Има дълъг процес по идентификация на най-важни характеристики, които играчът на даден пост трябва да притежава. Знаем какъв профил търсим и имаме набелязани по повече от един човек на позиция.

Това ни дава сила
в преговорите

защото не зависим от един играч.

Тоест имате и план Б, ако Стайн Спирингс не се появи в Левски?
- Точно така. Не искам да казвам кой е план А или Б, защото в хода на преговорите нещата се променят от това дали има трансферна сума, дали играчът идва като свободен агент. Сагата със Спирингс върви само по медиите. Процесът протича ясно и логично. Не е тайна, че футболистът беше в България. Не сме преговаряли за финансови условия, по-скоро той имаше желание да дойде и да се запознае с това какво представлява Левски.
Хареса ли му?
- Според мен - да. Това, което му разказахме, това, което видя с очите си, го хареса. От тук нататък нещата са в наши ръце, тези на неговия агент и на клуба, който държи правата му до лятото. Но той не е единственият ни вариант. Същото нещо направихме и с друг футболист, за когото никой не разбра. Въпросът е Левски да изгражда облик, без да се отдава толкова голямо значение на отделните изпълнители.
Каква е финансовата ситуация в клуба, дълговете към НАП? Поизлъскахте ли имиджа?
- В тази посока бе направено много. Миналата година по това време Левски бе изваден от евротурнирите с решение на Комисията по финансов контрол на клубовете към УЕФА за немалки задължения, основната част от тях бяха към държавата - неплатени данъци и осигуровки. Тогава се борихме да спасим клуба. Сега спокойно мога да заявя, че Левски е

абсолютно
коректен
платец

към държавата - това е най-важното. Може би сме единственият клуб у нас, който няма абсолютно никакви просрочени задължения. Надявам се както към нас държавата бе строга, така да бъде към всички клубове. Това е важно условие за равнопоставеност на клубовете.

Има ли Левски пари за селекция?
- За разлика от лятото сега няма конкретна сума. Истината е, че не може да си сигурен как ще се аклиматизират новите. Затова бе важно да калибрираме системата си за трансфери. Трябва да знаем всичко за играчите, които взимаме. Дори неща за личния им живот, за да не останем изненадани като дойдат тук и да има неща, които възпрепятстват адаптацията им. Например с Насиру Мохамед имаме такъв проблем с адаптацията по ред причини, по всяка вероятност и клубът не направи достатъчно, за да му помогне. Взехме обаче мерки и през пролетния полусезон нещата ще стоят по-различно.
Левски започва пролетта с мач срещу ЦСКА, има два двубоя с Лудогорец - единият за купата, гостуване на Черно море. Обмисляте ли за първите две домакинства да пуснете пакетни билети?
- Да. Другата седмица ще има повече яснота по този въпрос. Колкото до това дали трябва да се правят генерални оценки за състоянието на отбора - точката, от която тръгнахме, беше толкова незавидна, че сега в момента, общо взето, аз и колегите ми се чувстваме като победители. Защото сме на второ място в класирането, на 5 точки от лидера. За 8 месеца свършихме много работа. А състоянието на отбора е такова, каквото до голяма степен предопределиха обстоятелствата. Селекцията през лятото бе правена за дни, процесът не бе структуриран. Проблем бе и необходимостта да продадем най-добрия си играч - Давиде Мариани. Той бе лидер на отбора. Не искахме да го пускаме в Дубай, но има едно нещо, което се нарича финансов феърплей, и друго, което е тежко наследство. Имаше огромно задължение към неговия агент - 700 хиляди лева, и тях трябваше да ги уредим. Случилото се през есенния полусезон през моя поглед изглежда така: Левски е стабилен. Отборът не играе атрактивно, далеч е от това, което искат да виждат привържениците - това никой не го оспорва. Но "Георги Аспарухов" отново е тежко място за гостуване. На практика загубихме точки в мачове, в които ни липсваха основни футболисти поради наказания или контузии.
Водите ли разговори за удължаване на договора с Кали Тиам?
- Да, още от септември. Контактуваме с агента му. Той на няколко пъти идваше тук. Първия път на мача с АЕК Ларнака, но тогава играчът се контузи и разговора на практика не се поведе. След това имахме нова среща, през декември също се срещнахме. Разговорите продължават. Едно от предимствата на дългосрочното планиране - Левски не е зависим от един футболист. Големи компромиси с финансовата дисциплина няма да правим, стига те да не са за сметка на спортно-техническата стойност на отбора. В момента има футболисти, които не са малко и не са за подценяване като качества, които сами изявяват желание да дойдат в Левски. Мисля, че сме в силната позиция в момента.
Ще повярват ли треньорите и футболистите, че Левски може да стане шампион?
- Трудно ми е да отговоря, защото рядко виждам футболистите заедно. В съблекалнята на Левски има достатъчно хора, които вярват в собствените си възможности и знаят къде са попаднали. Това е важно. Но трябва да имаш и достатъчно качество на терена, защото само с желание не става. Когато имаш качество и зад теб има публика, с каквато разполага Левски, мисля, че Лудогорец не е никакъв проблем. Но трябва да се работи още по този въпрос, това е видно с просто око. Но не трябва да прескачаме етапи, не може от детството да влезем в тийнейджърските години. Сега положението в Левски не е "орел, рак и щука" и футболистите го усещат.
Фенове призоваха Васил Божков да изгради нов стадион... Дали това е някаква възможност?
- На това могат да отговорят други хора. В момента не сме обсъждали такова нещо, но е имало някакви разговори по тази тема в дългосрочните планове за развитие на клуба. Мога да кажа личното си мнение - сериозен клуб, който иска да установи доминация, няма как да стане без нов стадион. Но модерен стадион не значи, че задължително трябва да е скъп. Лошото е, че чисто бюрократично това отнема много време. На мнение съм, че който клуб в София го направи първи, той ще дръпне много пред конкуренцията.
Имате ли амбициите да сте първи?
- Левски няма как да няма такива амбиции. Няма как да се задържим дълго първи, ако не направим стадион. Това е истината, аз така виждам нещата. Това е задължителен етап. Стадионът е в сърцето на икономиката на всеки клуб.
Вярвате ли, че ще има още нови на първата тренировка освен Славчев и Лозев?
- Мисля, че да. Ако всичко се развие по план, при всички положения ще има още едно ново попълнение.
Има ли казус "Николай Михайлов"?
- Няма. С него сме в постоянна връзка. Както обича да казва - "Той на нас ни е казал каквото трябва", но и ние сме му казали каквото трябва. Знае какво да свърши, за да получи равен старт и равен шанс за изява с Милан Миятович. След като Миятович захапа, държа едно ниво през цялата есен. Предстоят ни разговори с него дали да удължим договора му, който е за една плюс една години.