Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Павел Колев: Мислим за 2-3 години напред

Павел Колев: Мислим за 2-3 години напред

19-11-2019 Тема спорт

За 8 месеца няма как да направим това, което Лудогорец е изградил за 8 години

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев говори пред медиите след прожекцията на филма "Легендата 7:2" пред деца от школата на сините.
Г-н Колев, как трябва всяко едно дете да приема този филм?
- Най-важното е всяко дете да разбере какво е Левски. Каква е философията, каква е идеята за съществуването на този клуб. И на какви ценности да се научат, независимо дали ще станат професионални футболисти, или ще станат нещо друго. Най-важното е да ги изградим като стойностни хора и това е стъпка в тази насока. Далеч сме от това, което искаме. Левскарската общност все още има големи проблеми. Пътят е дълъг, има още много работа, за да стигнем там, където си спомняме, че Левски е бил, и където виждаме от тези кадри.
Кое е най-спешното нещо, което трябва да се направи, има светъл лъч в лицето на Станислав Иванов?
- Искрено се надяваме Станислав Иванов да не е единственият светъл лъч и да има още такива момчета като него. В момента в школата се извършва много сериозна реформа, която тече с пълна сила, и всички са доволни от това, което се случва, но е рано да берем плодовете от това, което правят треньорите. Без значение дали ще сме ние или някой друг, важно е да се спазва посоката.
Според вашите очаквания ли се развива Левски?
- Винаги има какво да се желае. Това, от което най-много съм разочарован, е фактът, че левскарската общност все още не е единна. Или поне на мен така ми изглежда. Когато това се случи, няма кой да ни спре. От гледна точка на резултати и начин на игра се движим лека-полека в правилната посока. И там, разбира се, има още какво много да се желае, но за съжаление само с няколко месеца работа и с магическа пръчка няма как да променим всичко.
В последните седмици имаше обвинения в школата към част от треньорите, към шефа Йончо Арсов в частност, че нещата там не са както трябва?
- Заповядайте на стадиона. Аз съм там в продължение на между 12 и 16 часа всеки ден. Вижте как върви тренировъчният процес, каква е организацията, какво се прави като инфраструктура за тези деца и разговаряйте с родителите, защото те са най-точният лакмус как се работи с тези деца. Аз до този момент не съм получил обратна връзка, която да ме навежда на мисълта, че някъде бъркаме. Напротив - повечето родители, с които съм говорил, са ми казвали, че са изключително доволни от това, което се прави, и се надяват то да продължи, защото е ясно, че за няколко седмици няма как да променим всичко.

Вече е средата на ноември, мисли ли се за селекция?
- За съжаление за селекция мислим от два месеца. Има много работа, има набелязани футболисти. Пътуваме непрекъснато, гледаме играчи, има и българи, които ще се опитаме да привлечем, но по тази тема сами разбирате, че няма как да ви разкрия повече, защото нещата са в някакъв междинен етап. Предстоят много разговори. Имаме и доста играчи с изтичащи договори, и с тях говорим. Опитваме се да си представим отбора две-три години напред, както според мен е редно да се случи.
Един от тези футболисти е Живко Миланов. Докъде стигнаха преговорите с него?
- Преговори няма как да има с него, Живко е момче, вече мъж, който е израснал на "Герена" и е доказал, че каквото и да му дадем да подпише, той ще го подпише. Говорихме надълго и нашироко заедно със спортния директор Ивайло Петков не само за неговия договор, но и за плановете за развитие на този отбор, защото Живко Миланов е един от най-важните футболисти в съблекалнята.
Притеснява ли ви, че Левски е на трето място?
- Не, не ме притеснява. Важно е къде ще завършим на края на първенството. Ако Левски е в борбата за титлата в момента, това се дължи на две неща. На първо място е финансовата стабилност, която настъпи след януари, и това, че Левски е нещо уникално за българския футбол и България. Това е клуб, който е нещо повече от клуб. Истината е, че ако говорим за чисто спортно-технически стойности, ние няма как да се опрем на Лудогорец в момента, ако не направим някакви подобрения в отбора през зимната пауза. Което е и нашата идея. Но ако някой е очаквал, че за 8 месеца ще направим това, което изгради Лудогорец за 8 години, значи този някой нищо не разбира от футбол според мен.
Конкуренцията притеснява ли ви?
- Най-големите проблеми на Левски са си в самия Левски. Ако успеем да решим нещата стъпка по стъпка така, че първият отбор да изглежда по-добре, ако запазим този курс, по който е тръгнала школата, и може би най-важното - ако левскарската общност се обедини, тогава наистина няма да има кой да ни спре и нищо чудно да станем свидетели на някакъв период на хегемония на Левски в България, както е ставало и преди.
Ако някой дойде с добра оферта за играч на Левски, визирам Станислав Иванов?
Зависи какво разбирате под добра оферта. Опитваме се да наложим малко по-различен критерий и оттук нататък, докато аз съм изпълнителен директор, ще се опитаме да вдигнем летвата така, че да направим българските футболисти, които излизат от Левски, много високо конвертируеми. Да се движим по пътя, по който минаха и Сърбия, и Хърватска преди години, което на практика изключва възможността да коментираме продажба на Станислав Иванов за параметри, които са характерни за нашите географски ширини. До този момент такава оферта за него не сме получавали, а аз мисля, че той има още какво да направи със синята фланелка, преди такава оферта да дойде. И ако той продължи да се представя по този начин не само за Левски, а и за националния отбор, а аз мисля, че той има качества да играе и в мъжкия национален отбор, такава оферта ще дойде. Но докато не дойде, компромисни варианти няма да допускаме, защото светът трябва да се научи, че футболистите, израснали в школата на Левски, струват пари.