Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Павел Колев: Нямам отговори за Левски

Павел Колев: Нямам отговори за Левски

11-02-2020 Тема спорт

Не виждам изход от тази ситуация, ще я караме на мускули, заяви изпълнителният директор на сините

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев гостува в студиото на Дарик радио и отговори на въпросите, свързани с текущото състояние на клуба и като финанси, и като психологически климат в съблекалнята. Сутринта той бе на среща с футболистите и треньорския щаб. Според него Левски ще завърши сезона, а на този етап не се коментират варианти с фалит и "тире".

Г-н Колев, има ли излизане от тази ситуация?
- Ако съм абсолютно откровен, не виждам. Ситуацията е патова, не виждам какъв ход може да се направи, за да се разреши тази сложна позиция, да се разблокира. Големият проблем в момента е, че свежи постъпления няма как да влизат в клуба. Оперираме с това, което имаме в момента, а то е ограничено и не ни дава много поводи за оптимизъм, защото разходите си вървят. В някакъв момент трябва да опрем и до заплатите на футболистите. В момента сме в позиция партер.
Какво си говорихте с футболистите?
- Решихме с Петър Хубчев и Ивайло Петков още след прибирането на отбора от Турция. Направихме оперативка и говорихме около час. Запознах ги с последните събития и с финансовата ситуация. Решихме, че най-правилният подход е да сме честни с играчите. Едно от най-отвратителните неща е да кажат, че в сряда ще получат пари, но все не се знае коя сряда. На футболистите не им беше спестено нищо. Призовахме ги да се съберат в юмрук и да проявят разбиране, ако закъснеем с изплащането на заплатите.
Футболистите как приеха това?
- Приеха всичко спокойно. Проявиха разбиране, доколкото са наясно в каква позиция е Левски.
Откъде може да се започне с промяната?
- Едно от най-важните неща е да отправя призив към феновете да подкрепят отбора и да си купят билети за мача с ЦСКА. Да се присъединят и към кампанията за абонаментните карти. Това ще помогне на клуба да си стъпи на краката. Ще започнем и дарителска кампания, която да даде възможност на всеки привърженик за своя принос за стабилизирането на Левски.
Т.е. в момента ако някой левскар иска да даде 10 лева, няма къде да ги изпрати?
- В момента може да се направи банков превод по сметката на ПФК Левски. Идеята беше да отворим нова.
Колко билета са продадени до момента за двубоя с ЦСКА?
- Около 6 хиляди, което е малко и много. Има активизация в последните дни. До преди две седмици имахме продадени около 1000 абонаментни карти, а сега имаме над 1600. Ще стартираме дарителска кампания, която да е насочена към събиране на средства за погасяване дълговете в НАП. Да събираме по 143 000 лева, които да внасяме там съгласно нашето споразумение, което трябва да спазваме, ако искаме Левски да е изряден. Докато не се изплати. По наши изчисления в следващите 4 години трябва да стане. Цялостното задължение си стои, но вече Левски разполага с официално подписано споразумение. Към това трябва да плащаме и текущите си задължения по изплащане на заплатите. Левски в момента е абсолютно изряден данъкоплатец.
С какви пари разполага Левски в момента?
- 200 000 лева имаме в сметката, като част от тях ще бъдат похарчени до края на седмицата, защото ни предстоят плащания по организацията на мача с ЦСКА. Имаме и режимни разходи - ток и парно.
Това означава, че до втория кръг парите може да свършат?
- Да, в края на месеца би трябвало да приключим със средствата, с които разполагаме в момента.
Какво остава като приход?
- Работим по вариант за намирането на нови спонсори. Разговаряме с различни компании, които проявяват интерес. Но никой не се е свързал с нас да предложи рекламен или спонсорски договор. Не изключвам възможността да пълним стадиона на всеки мач. Би било страхотен сценарий, макар че няма да помогне много. Другото възможно перо е продажбата на футболисти, но пазарът в Европа затвори на много места. Предложения за наши футболисти обаче няма. Критична е ситуацията, но трябва да се справим.
Какво става оттук нататък? Как може да се разплете възелът?
- Единственият начин е да бъдат джиросани от собственика акциите с неговата воля. Не е сложно, но трябва да има воля от него, но в момента няма връзка с него. Това е един от ключовите моменти. Левски е с двустепенна система на управление.
Отделните фенове как могат да помагат?
- Абонаментите карти са вариант. Това е един от най-преките варианти. Но не могат да се купят онлайн в момента. Правим всичко възможно да направим това. Искаме да открием банкова сметка, която да отблокира това нещо. Срещаме трудности. Ако се запази ситуацията, ще караме на мускули и се надявам на разбиране от основните играчи.
Докога ще останете в клуба?
- Нямам намерение да си тръгвам от Левски, особено в тази ситуация. Първото, за което да се погрижа и доколкото ми стигат възможностите, е да направя така, че клубът да се стабилизира. Има вариант да се появи нов собственик, който да не иска да работи с мен. Това е нормално нещо и ще се наложи да си тръгна. Но в момента съм тук и няма какво да се срамувам от това, което сме направили през последната година. Сега ще си проличи кой е ангажиран само със заплатата и съм убеден, че ще работим още по-усилено. Дано има някакъв резултат и Левски отново да си стъпи на краката. Ще е жалко това, което направихме, да се разруши за дни. Тръст "Синя България" получи достъп и разгледаха всички счетоводни документи и видяха отчета за финансовата година на Левски и могат да кажат, че клубът е в много по-добро състояние. Бюджетът беше до голяма степен натоварен заради много задължения. Чувам всякаква интерпретация дали са много или малко тези 2 милиона на месец, но щяха да се похарчат по друг начин, ако нямаше задълженията. До споразумението с НАП се плащаше по 180 000 на месец. Не ми се иска единствено да се променя нищо по ДЮШ и начина, по който се работи там.
Има ли вариант да се направи и SMS дарение?
- Да, работим върху това нещо, така наречения DMS. Имаше и вариант да се открие сметка, която да превежда директно парите към НАП.
Как Левски получава лиценз?
- Важно е да се направи уговорка, че аз не съм имал достъп до лицензионните документи преди това. Нямам никакво съмнение, че документите на Левски са били изрядни. Когато е получавал това, той е имал споразумение с НАП. Когато клубът имаше наказание за евротурнирите, означава, че Левски е бил неизряден платец. Година и половина преди моето влизане в клуба не са плащани никакви задължения към държавата. Но стойността и е паднала в един момент и в един момент клубът остава неизряден. Това ни беше целта, да оправим това. Стойността на марката я върнахме.
Колко задължения имаше Левски?
- Грубо казано, имаше около 34-35 милиона лева. Сега са 17. Има добра база, върху която да се стъпи. Има още много работа за оздравяването на клуба. През тази година разполагахме с финансов комфорт и планиране.