Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Пената: ??грачите имат последен ??анс за доказване

Пената: ??грачите имат последен ??анс за доказване

15-05-2018 Виктор ГЕЦОВ

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за „Тема Спорт” в навечерието на вечното дерби. Големият футболист и треньор на армейците и националния отбор коментира не само мач №1, но и важните ре??ения, които предстоят около селекцията и треньорския пост. Той не пропусна и грандиозното честване на 70-годи??ния юбилей.

Г-н Пенев, какви са очакванията ви към последното вечно дерби за сезона? Настроението и в двата отбора е минорно след неуспе??ното им представяне...
- Амбициите и желанието в този мач винаги са големи. Който носи екипа на ЦСКА, винаги трябва да излиза със заряд в дербито и със заповед за победа. Това им е последен ??анс на футболистите да се докажат. Да си дадат сметка, че играят за един от най-големите клубове в Европа. Ако трябва, да отворят една скоба, да потърсят информация, има вече навсякъде и по интернет, и по книгите, и да видят какви славни отбори са побеждавани от ЦСКА. Да прегледат малко и да се вдъхновят. Ние ще сме по-спокойният и освободен отбор в дербито, докато на Левски ще му трябва да си гони точките. Да не говорим, че там не се знае кой какъв ще играе, нали имат сериозни кадрови проблеми. Честно казано, не виждам кой от тях ще ни клъвне. Нямат острота в атака.
Допускате ли, че Левски може да остане извън тройката и да пропусне евротурнирите?
- Като погледнем на теория, още не са трети. Да не избързват да си пи??ат точките, преди да са минали последните два мача, че

да не стане като на
финала със Славия

Цяла България очаква??е купа за Левски, но...
Специалисти като Паро Никодимов и Георги Василев изразиха мнение, че ЦСКА се нуждае от сериозна селекция през лятото. Ва??ата позиция по този въпрос каква е?
- Нужно е наистина да стегнем състава и да вдигнем нивото на играта. В това две мнения няма. ??ма няколко поста, на които сериозно трябва да се помисли за нови ре??ения. Може да се даде ??анс и на някой от младите таланти. Виждаме, че сега Антов го пускат, дано и през новия сезон да получава минути. Няма за къде да го пазят, трябва да играе. Но нека сега да отдъхнат малко футболистите, все пак идва и световното първенство…
Българин или чужденец - какъв трябва да е новият треньор на ЦСКА?
- Това е

най-сериозният и
най-труден въпрос
пред ръководството

?? двата варианта имат своите предимства и недостатъци. Същото се отнася и ако ме питате дали трябва да е по-млад, или по-възрастен треньор. Хубавото е, че ще участваме в Лига Европа, но трябва внимателно да подберем и футболисти, и треньор предвид завръщането на международната сцена. ??зборът на специалист е като да хвърля?? ези-тура - може да се окаже голям удар, може и да е издънка. Всяка гре??ка е поправима. Въпросът е да не губим точки, както през този сезон. ?? през есента, и през пролетта имахме серии от по няколко поредни мача без победа, които много натежаха в битката за титлата. Това трябва да го избегнем. Да не говорим, че тези мачове на някои играчи им минаха малко през очите и краката... Но г-н Ганчев се е борил с такива перипетии, те са му ясни и ще се справи. Важното е, че на??ите фенове показаха кой клуб празнува 70-годи??нината. Целият свят го видя. Куп спортисти дойдоха, не бяха само футболисти. Бе??е събрана основата на ЦСКА - и олимпийски ??ампиони, и световни, и европейски... Някои от на??ите се оплакват - медали, не знам си какво... Другия път, ако искат, да отидат при оная групичка във Военния клуб. Само не разбрах на тях кой им е отключил залата. Стотици големи футболисти са били там, а онези защо са ги пуснали... Явно някой, който си няма никаква представа за нещата, им е дал да правят нещо си в залата. Аз не мога да го нарека тържество това тяхното.
На тяхното събитие видяхме представители на Левски и Лудогорец...
- ??нтересно, наистина. Накрая да не вземе

да им лъсне
истинският цвят

Струва ми се, че не е червен...
Пристигнахте на юбилея по култов начин - с хеликоптер, в компанията на Христо Стоичков и Димитър Бербатов. Разкажете повече за полета, какво коментирахте с ??цо и Митко?
- Всичко започна с голямо чакане. Два часа бяхме на Божурище, докато стане време да летим с хеликоптера. Говорихме си по общи въпроси. Коментирахме най-вече дали ще успеем да кацнем или не (смее се). Аз ги карах да запалим по една цигара, обаче те се дърпат и ми казват: „Ние от другия месец започваме да пу??им, като стартира световното, защото ще сме нервни за отборите, към които имаме симпатии”. Аз пък им викам: „Тогава аз ще запаля, защото България не играе и нямам симпатии”.
Бербатов следи ли представянето на ЦСКА?
- Да, интересува се много, вълнува се от всичко. На приятели от цял свят изпраща??е кадри от юбилея. ??цо и той. Викат ми: „Това е ЦСКА и трябва всички да го знаят”.