Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Пената: Нека се обичаме, поздрави и на левскарите

Пената: Нека се обичаме, поздрави и на левскарите

01-01-2020 Виктор ГЕЦОВ

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде специално интервю за последния брой на "Тема Спорт" през десетилетието. Хващаме големия наш футболист и треньор в добро настроение, точно след обед с верния му помощник и приятел Красимир Борисов.

Г-н Пенев, как сте, как ще посрещнете новата година?
- Как да съм - метър и 75 висок и вече около 85 килограма (смее се). Ще бъда вкъщи, със семейството, ще се видим и с комшиите. Като мине полунощ, ще се поздравяваме - у дома, на улицата, всичко по традицията. Но ще дадем приоритетно път на най-близките - дъщери, внуци... Те да бъдат здрави, това е най-важното. Хубавото е, че Пената цяла година постоянно го спират хора по улицата, хващат го в движение, да си кажем "Живи и здрави". Иначе повечето от играчите сега май не са в България, че да им честитим и на тях новата година. Но те си знаят каква е препоръката и пожеланието на ръководството - за успехи.
Как оценявате 2019-а за ЦСКА и какви трябва да са целите пред клуба през 2020-а?
- В последните мачове през годината имаше малко повече радост, поне за играчите. Напрежението в ръководството обаче си стои на едно място, то никога не изчезва. Трябва да си вкарваме положенията. Да не ни се налага на нас, по-опитните, да влизаме цивилни на терена. Ще вземем да реализираме и

ще трябва и на
нас по една премия
да ни се плати

(смее се). Пожелавам на ръководството да са здрави. Всичко минава през главата на г-н Ганчев, дано 2020-а да му е по-добра и да видим по-силна игра. Под по-добра година имам предвид с повече успехи и точки.
В края на 2018-а пак разговаряхме с вас. Тогава ЦСКА трябваше да стопи 6 точки изоставане от върха и почти успя. Сега обаче разликата е 9. Способен ли е отборът да се върне в битката за титлата?
- Това си зависи най-вече от футболистите. Виждате, че в последните мачове играят по-спокойно. Но трябва да бием и Лудогорец. Хайде стига с тези нули. Да им вкараме и да спечелим, иначе не става. Има и много коментари дали да се сменя треньорът, или да остане. Това са нормални решения. Както партиите си избират лидер, така и във всеки футболен клуб си има президент, който пък има съветници и те решават какво да се прави. Вие, журналистите, хвърляте стрелички, понякога уцелвате, друг път не. Изборът на треньора е малко като тотото - или ще уцелиш, или няма. Това си е грижа на ръководството. Условията са предоставени, те са налице. Виждаме и че се дава предимство на започването на стадиона. Това е невероятно дело на ръководството. Това е... уф, огромна инвестиция! Но г-н Ганчев е

корав и жилав

вярвам, че ще се справи.
Стадионът ли трябва да е тема номер едно за ЦСКА през пролетта или...
- Стадионът е най-важното, но да не коментираме много. Материалът е готов от една година, но винаги има едно малко притеснение, че някой може да каже: "Нищо няма да започвате по стадиона". Нека всичко да е наред и тогава да говорим. Иначе е ясно, че на ЦСКА му трябва хубав стадион. Ръководството е готово да го направи, дай Боже да сполучим през 2020-а и наистина за една година "Армията" да бъде модернизирана. Виждаме по Европа на какви приятни стадиони се играе. Нямам предвид тревата, навсякъде има трева, но обстановката по трибуните е съвсем различна.
Треньорският въпрос в ЦСКА може би е най-деликатният. Как гледате на работата на Милош Крушчич?
- Ние не можем да го решаваме това. И аз съм ги слушал тези: "Пената да го махаме ли?". И мен са ме махали, и колко други специалисти и големи международни треньори са ги махали. Това е общ проблем, навсякъде по света. Последното мнение е на президента,

на този, дето
дава мъни-мъни

Той ще подпише паспорта на треньора или пък ще го отдели настрана и ще му каже: "Ти беше дотук". Много сложна е материята, няма никакви гаранции за успех. Треньорите трябва да викат Настрадин Ходжа, че да им дава магарето и да се качват по-леко по нагорнището. Надолу е много лесно, но като дойдат трудности, като трябва да се изкачваш, тогава едно магаренце винаги ще ти е от полза.
Има ли нужда ЦСКА от много попълнения през зимата?
- Всеки фен ще каже: "Този играе слабо, онзи силно, този не вкара, онзи пусна гол". Всеки си има своето мнение. И това е трудна материя - да прецениш дали имаш нужда от подсилване. Труден въпрос и труден отговор. Феновете не прощават. Поне повечето от тях. Все пак те са свикнали да виждат ЦСКА шампион, а пък да не говорим за участия в КЕШ... Има си изисквания. Аз се ядосвам, че много критикуват Али Соу, който си вкарва голове. Вярно, че прави пропуски, но той не е най-виновният. Другите играчи трябва да му намерят най-късия път до завършването на атаката. Обаче ние се разкарваме по тъча, не намираме решения. Имаме липса на крила и на средни хора, които да извеждат нападателите на голови позиции. Така на Соу му се налага да тича, да си сменя позицията, да се движи много. Петър Жеков и той тичаше доста, обаче си имаше една любима зона - около дъгата. И само дебнеше да закачи топката и

бух - врабчето
кацва в гнездото

Обаче нашият нападател сега гони наляво, гони надясно, а не играе пред вратата.
Защо играчите не успяха да си наместят главите и глезените през есента?
- Промяната на треньорите повлия много. Това си казва думата. И за двете страни е трудно. И играчите трябва да свикнат, и новият наставник трябва да свикне с тях. Единия треньор го разбират, ама другият не им е много ясен. Накрая обаче нещата зависят най-вече от тези, дето движат топката. Виждаме, че има условия в клуба. Не се пише за забавени пари, няма проблеми. Обаче футболистите трябва да добавят от себе си. Важното е да има и лидери. По мое време имаше първи, втори, трети капитан. Все фигури. Капитанът е първият човек до треньорите и знае всичко. Ще го кажа така - да играеш дори под 80 процента от това, което можеш, то това цялостно означава, че не ставаш за шампион. И това е причината да се получават такива футболни аномалии. И хората се гневят. Познавам един привърженик от Перник, който, като се ядоса у тях, като викне и се чува на Орлов мост.
Националният отбор е на бараж за Евро 2020. Имаме ли реални шансове да се класираме?
- След като ни се дава възможност с баражите, значи има голям шанс. Но на терена само шансът не е достатъчен. Да не забравяме и унгарската школа и унгарския футбол. Някои журналисти много се опитват да успокоят нашите играчи, че Унгария не е някаква сила, но нека да не ги подценяваме така. Ще ни е доста трудничко в този мач.
Кой трябва да е футболист №1 на България?
- Нищо не знам. Явно и вие не знаете, защото вече щяхте да сте развъртели химикалките. Конкуренцията винаги се е създавала от национали, легионери и по някой младок, който изниква.

Бате Пенчо си
спомня, че беше

два пъти футболист на годината - през 1967-а и 1971-а. Това се случи след световните първенства в Англия и Мексико. Атаката не вкарваше, защитниците обаче вършехме някаква работа. Сега, предполагам, победителят ще излезе от някой от водещите отбори в първенството. От легионерите ни никой не блести, макар че Ивелин Попов играе в силен шампионат. Ще мине тържеството, първият ще се радва. А вторият и третият да се прекръстят, да се целунат и догодина да се надяват да са първи.
Какво ще пожелаете за новата година?
- Много здраве, нека да се обичаме. Да се поздравяваме с вдигнати, а не с наведени глави. Да бъдем единни. Феновете винаги са готови да се обединят, но те се съобразяват с играта на отбора. Като има голове, привържениците изразходват повече енергия. Като няма голове, лягат болни и бройката по трибуните намалява. Поздрави на колегите, даже и на левскарите. Надеждите ни са и в тях - дано можем да ги бием в първия кръг напролет, че да ни тръгнат добре нещата. И нека да обичаме повече спорта. Да ни е по-успешна и по-здрава годината.