Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Петко Маринов: Без Левски и с две ЦСКА няма да е нормално

Петко Маринов: Без Левски и с две ЦСКА няма да е нормално

17-05-2020 Хари ЛАТИФЯН

Как сте, г-н Маринов, успяхте ли да видите внуците след два месеца в карантина?
- Да ти кажа честно, не съм добре, тази карантина никак не ми подейства хубаво. Внуците ги видях едва преди няколко дни, защото с КПП-тата не сме се движили никъде. Аз съм в Правец и тепърва ще тръгна към София. Не бях ги виждал два месеца и това ми се отрази крайно негативно. Спирането на спорта, изобщо спирането на живота - това много ми подейства.
Вие сте човек, който живее със спорта. Сигурно не ви е било никак лесно в тази обстановка...
- Разбира се. За мен животът спря. Гледаме повторения, но аз съм ги гледал многократно. Радвам се сега, че постепенно започва да се връщат нещата. Много ме трогна писмото на дъщеричката на Мариан Бачев, в което тя казва: "Благодаря ти, корона, че ни научи да си мием ръцете, да се пазим". Много мило ми стана. Наистина ще излезем с доста поуки и изводи.
Смятате ли, че ще извлечем поука и полза, или само на приказки ще е всичко?
- Всички се бием в гърдите какви патриоти сме, но аз съм много разочарован. Като директор на нашия клуб и аз мога да издавам бележки за пътувания, но

нито една фалшива бележка

не съм написал, нито съм се възползвал. Какво беше това чудо по Великден? Не може тази държава, на която литературните герои са Бай Ганьо, Андрешко... как може такова нещо? Измамата продължава с пълна степен. Ако сега не проумеем, че имаме проблеми, при това големи, и не си извлечем поуки от случващото се, никога няма да успеем.
Притеснявате ли се?
- Честно ли да ти кажа? Да. Не е хубаво човек да се прави на смел. Аз съм дисциплиниран човек и спазвам всички разпоредби както трябва. Ходя с маска на магазините и ръкавици даже. Но колкото ми е писано - толкова. Едно време Катерински им казваше: "Пепич, не се страхувам от смъртта, безсмъртието ме тревожи". Божа работа е всичко - чакам да дойде в неделя родата и после към София, а след това и към Бургас, защото съм се затъжил за морето.
Да поговорим за баскетбол - Академик София, само с българи, бе приятната изненада на първенството. Какво трябва да ни говори това?
- Това означава, че българските играчи имат бъдеще, но трябва да им се гласува доверие. Ние само с наши момчета завършихме пети, като имаме двама в основния състав на националния ни отбор, още трима в разширения. Лъчко (Димитров) спечели наградата за най-добър до 21 години, която вие инициирате. Затова смятам, че сега е моментът да се намали броят на чужденците в България, с най-много трима в състав. Защото, Хари, нека те питам - с петима американци се радваме на Балканската лига, това ли е целта?
При всички положения, с това ниво на Балканската лига, за мен даже е обидно.
- Това имам предвид. Едва излизаме от първите групи на евротурнирите, а вземаме американци, вместо българите да играят... Не го казвам, за да приличам на други хора, но в този наш проект израснаха качествени играчи. Имаме хубави момчета, те трябва да играят,

но и да се държат за гушите

Не може да им се позволи да летят във въздуха, защото сърбите имат хубава приказка - "кой на високо лети, ниско пада". Да си ги държим с ред и дисциплина и много работа. Иначе лъжем себе си с тези американци, а всъщност сме на дъното. Важно е да има чужденци, но да са 2-3-ма и качествени. Тази година Левски Лукойл имаха качествени чужденци, миналата - Балкан, но това се случва рядко.
Какво мислите за бъдещето на Лигата? Изминалият сезон вече е затворена страница, да не се връщаме към него...
- Първо искам да ти кажа, че аз съм от 62-ра година в баскетбола, 63-та спечелих първия си медал. Никога в баскетболните среди не е имало такава омраза и такава неколегиалност. За голямо съжаление, аз трябва да го кажа това. Много грозна картина. Когато сме по-слаби, ставаме комплексари. Много ми се иска след пандемията да започнем на чисто, с нов манталитет. Трябва много неща да променим. Не може малка държавка като нас, на която много ни се отдава спортът, да си рушим всичко сами.
На фона на нивото ни, както и вие казахте, толкова ли е важна една титла?
- Категорично, не. Във вашия вестник бях дал интервю, ако си спомняш пред теб, когато станаха панаирите и боят в зала "Универсиада" и дори ми казаха тогава, че заради думите ми Вальо (Златев) ще ме уволни. Но няма какво да се крия - това е само едно тенеке. Губил съм титла и съм бил по-доволен от отбора, защото е доставил удоволствие на хората. Явно за някои хора е доста важна...
Какво ще представлява проектът на Академик за новия сезон?
- Все още не мога да кажа. Разбрах, че ще имаме бюджет, но още при какви условия, не съм запознат. Запазихме си отбора, Лъчо си подписа с нас, чакаме Сашо Милов и той да остане. Много свестни са момчетата, много съм доволен и от треньорите - отдали са се на работата, а това е най-важното. Може да им липсва опит и да имат други недостатъци, но най-важното е, че дават всичко от себе си.
За футболното първенство затъжили ли сте се?
- Ооо, аз толкова обичам футбола... Трябва да ти кажа, че Петър Жеков, и

вече му отправям официална забележка

в 12 часа вечерта да не ми изпраща съобщения. Защото аз вече спя, а той е млад човек. Как да не ми липсва? Аз съм баскетболен човек, но футболът е като мерцедесът за колите - футбол и всичко останало. Мога да ти изброя съставите и на Левски, и на ЦСКА отпреди 30 години. Нищо че съм от ЦСКА, аз два пъти съм бил в компанията на Гунди и сега ще ти разкажа нещо интересно. Баща му беше закъсал с простатата и аз съм направил акробатични номера от аптечно управление на МНО, за да взема 30 инжекции роверон и да ги занеса на тоя човек. Такъв скромен човек не бях виждал - грееше се на една печка с кюмюр. Затова пак да кажа - стига с тая омраза. Молих се, все едно пред Господ, за да взема тези инжекции, които бяха предвидени за генералите. Толкова съм разочарован от тази омраза и неколегиалност, които се видяха от пандемията. Дано да излезем все пак с добри изводи.
Как ще коментирате това, което може да видим от есента - два отбора с името ЦСКА и евентуално без Левски във футболното първенство?
- Без Левски не си представям и не съм навит. За мен ЦСКА и Левски са постоянни величини. Винаги съм бил много мразен от левскарската публика - и като играч, и като треньор, но винаги съм се отнасял с огромен респект към тях. И не съм искал да се покажа пред другите привърженици, а да бъда много силен срещу тях. Ще е много жалко този клуб, с толкова привърженици, да изпадне и да отиде във В група. Пожелавам им това да не се случва. Колкото до двата ЦСКА, там не мога да коментирам. Аз съм си от моето ЦСКА, където са Пенев, Жеков, Пламен Марков, защото с тези хора сме живели заедно 20-25 години и аз никога не мога да ги предам. За мен това не е нормална обстановка. Не искам да споря кой е истински и кой - не. Много се радвам и на Славия - това е пример, с български момчета, играят толкова хубаво, толкова приятно. Пътят на баскетбола може би е именно този, да вземем пример от тях. Искам да призова хората да спазват правилата и да спрат да хитруват. Това трябва да приключи, за да заживеем нормален живот.