Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Петър Хубчев: Няма да съм доволен без титла или купа

Петър Хубчев: Няма да съм доволен без титла или купа

10-01-2020 Янаки ДИМИТРОВ

Всички, които искахме, са в съблекалнята или ще бъдат в нея, отсече треньорът

Треньорът на Левски Петър Хубчев даде пресконференция преди първата тренировка на тима за годината. Специалистът разцепи секундата и точно като немски възпитаник се появи в залата в уречения час 14:00. След това учтиво поздрави присъстващите и направи малка корекция на обявения час на заниманието. Защото бе решил първо да поизпоти отбора във фитнеса, преди да ги изведе пред феновете на "Герена". Треньорът говори уверено, коментира селекцията и отсече, че няма да се задоволи с второ място в края на кампанията.

Г-н Хубчев, с каква група започвате подготовка?
- Честита Нова година от мен, желая на всички да бъдат здрави. Всички хора, които смятахме, че трябва да бъдат с отбора в този момент, са тук. Живко Миланов има проблем, не бих казал, че е голям, той няма да участва на 100 процента в тренировката, скоро ще се включи наравно с останалите. Двама човека с мое разрешение и знание няма да тренират днес (б.р. - Паулиньо и Франко Мазурек). Те ще бъдат на 10 януари с нас (б.а. - от днес). С нас започват и новопривлечените играчи Деян Лозев и Симеон Славчев.
Какво се случва с Холмар Ейолфсон, ще пътува ли той с националния отбор на Исландия за лагер в САЩ? Колко време евентуално ще отсъства?
- Да, ще пътува. Това става с нашето разрешение. Холмар няма да бъде с нас по време на първия лагер в Сандански. След това ще е с нас в Турция.
Отсъствието му притеснява ли ви?
- За мен това е от водещите неща и винаги съм го искал, където и да съм бил, от първата тренировка да разчитам на абсолютно всички.

Това обаче е
невъзможно

и толкова добре го знам. Холмар обаче е професионалист. Човек, който, смея да кажа, че вече добре го познавам. И съм сигурен, че в лагера на националния отбор на страната си ще бъде максимално съвестен и концентриран. И съм убеден, че ще дойде в добро състояние, а мен това най-вече ме интересува. Малко се замислям, дано си дойде жив и здрав, но съм сигурен, че ще тренира на пълни обороти. Знае какво трябва да направи, има си програма. Надявам се само да е здрав.
Колко по-спокойно за вас ще започне тази подготовка, след като стартирахте лятната си само с няколко футболисти, а сега имате вече и двама нови?
- Няма спокойна тренировка, а и аз не искам да има такава подготовка.
Привлякохте двама нови до момента. Ще има ли още, колко попълнения чакате, докога искате селекцията да бъде финализирана? Ще има ли напуснали?
- Най-стандартното е да ви кажа, че селекцията е отворен процес. Това е и най-клишираното. Всичките играчи започват подготовка с нас, истината е, че е възможно

някой да бъде
даден под наем

Колкото до нови - имаме разговори, няма да го крия. Надявам се максимум до два дни да имаме резултат.

Предстоят ви два лагера, какво искате да видите от футболистите в началото? Какви са очакванията ви от новите Деян Лозев и Симеон Славчев?
- Нека първо да видим в какво функционално състояние са двамата. След като са привлечени в Левски, е ясно какво очакваме. Едва ли ще ви кажа нещо ново, чувате го от всеки треньор, с който разговаряте - подготовката за мен е един от най-тежките периоди във футбола. Така че натоварванията ще бъдат големи. Не го крия, момчетата го знаят. Но като ангажимент в тренировъчния процес досега никой от треньорския екип не може да има претенции. Всичко от това естество бе ОК.
Колко е важно за вас, а и за отбора, да бъдат привлечени още нови играчи, за да се повиши нивото и конкуренцията в Левски?
- Ако са по-добри футболисти и могат да повишат конкуренцията - са добре дошли, стига да искат.
Проблем ли е това, че Кали Тиам не е преподписал своя договор? Очаквате ли да го стори скоро?
- Не, не е проблем. На другия въпрос не мога да отговоря, трябва да го направят хората от ръководството.
Има ли позиции, на които ви трябват нови играчи спешно?
- Още колко човека ли? Като бройка не мога да кажа. Не мога да кажа и като позиции.
Ако започнем да гадаем, ще ни кажете ли?
- Не. Вижте, ще цитирам нещо, което видях преди пресконференцията - един съвсем нов треньор, който идва в България, като Павел Върба, който казва, че този процес във футбола

колкото по-тайно
се извършва това,

толкова по-добре за отбора. Защото винаги може нещо да се развали. От тази гледна точка изхождаме и ние.

Какво представяне през пролетта ще ви накара да поставите добра оценка на отбора, защото имахте забележки към показаното през есенния полусезон?
- Пълно себераздаване от страна на футболистите в тренировъчния процес и мачовете най-вече. Едва ли ще намерите човек, още повече треньор, който работи в този клуб, който да застане пред вас и да ви каже, че ще бъде доволен от второ, трето или четвърто място. Всичко друго освен шампион и носител на купата не се брои в Лудогорец, ЦСКА и Левски. Нищо по-различно не мога да ви кажа и аз.
Има ли провалени трансфери, за които съжалявате?
- Не, не съжалявам за нищо. Тези хора, които сме искали и сме държали да разговаряме с тях до последно, те са в съблекалнята или ще бъдат в нея.
Това, че пролетният полусезон започва "остро" - с дерби мачове (б.а. - в първия пролетен кръг Левски среща ЦСКА, като мачът е на 15 февруари), това добре или зле е за вас?
- Мачовете ще го покажат. За мен е важно да се подготвим. Ако ме питате - най-важна за мен е тренировката, която ни предстои. Най-хубавото е да сме здрави и готови за тези двубои.
Кое е приоритет за вас - купата или първенството?
- Не, нямаме приоритет. Еднакво важни са всички мачове, ние не ги делим.
По-тежко ли ще е за футболистите или пък по-леко с оглед на това, че за втори път ще провеждате заедно подготовка?
- Много малко от футболистите бяха с мен на първата подготовка (б.а. - на летния лагер в Добринище). Но наистина бяха много малко, може би стартираха шестима полеви играчи. Така че спокойно можем да кажем, че за голяма част от тях това ще бъде първа подготовка. Ние се опитваме да тренираме на високи обороти. Това има своите рискове. Мисля, че се свиква с това нещо. Аз не казвам и не твърдя, че другите отбори тренират по-малко. Просто тук малко повече се спекулира с това нещо.