Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Радослав Панталеев: Мислех, че карантината е глупост,  но се оказа много по-сериозно

Радослав Панталеев: Мислех, че карантината е глупост, но се оказа много по-сериозно

23-03-2020 Хари ЛАТИФЯН

Всичко в Лондон бе много объркано, разочарован съм, че не успях да си свърша работата там

Радослав Панталеев се завърна от Англия миналата седмица заедно с останалата част от националния ни отбор по бокс. Бронзовият медалист от световното първенство в Екатеринбург при 91-килограмовите така и не успя да се качи на ринга. В последния момент неговият мач, както и останалите от програмата на европейската олимпийската квалификация бяха отменени. Последва скоростно прибиране в България, преди границата с Острова да бъде затворена. Ето какво споделя пред „Тема Спорт“ от преживяното поставеният под карантина 26-годишен столичанин.

Радослав, здравей, как се чувстваш след завръщането от Англия?
- Настроението ми не е много добро, след като прекратиха квалификацията и не успяхме да си свършим работата. Трима от отбора изобщо не се качихме на ринга. Кофти е, но като гледам какво е положението в световен мащаб, нямаше какво да направим.
Как се отразява на един спортист, да се готви дълги месеци за подобно състезание и накрая то да не се състои броени часове преди да започне?
- Не е приятно, защото ние на практика не сме спирали да се готвим, отделили сме много труд и време, за да бъдем в нужната форма, това са много лишения и точно когато сме в най-добрата си форма, психически сме се нагласили да побеждаваме и да спечелим квоти, някак всичко стана много объркано. Разочарованието е сериозно.
Ти дори не успя да се качиш на ринга за разлика от някои твои съотборници…
- Да, така е. Но пък и тези, които изиграха своите мачове, за тях също не се развиха добре нещата, след като само Симеон Чамов успя да запише победа. Но и аз се чувствам така, все едно не съм си свършил работата и съм хвърлил целия този труд напразно.
Имаше ли нещо, което да индикира, че ще се стигне дотам?
- При положение че квалификацията започна, и през ум не ми е минавало, че ще я спрат по този начин. Ние като цяло се учудихме, че изобщо състезанието започна, защото следяхме какво става в България и по другите държави. Но в Англия се държаха така, все едно нищо не се случва, всичко работеше и нямаше никакви признаци какво ще последва. Отделно чувахме, че на борци и каратисти, на много други спортове отложиха квалификациите, а само за нас нищо не казваха. Това бе наистина учудващо. Затова и след като почнахме, не си представяхме, че могат да я отложат.

Шокът бе наистина голям

Как се чувствахте, знаейки, че в България ситуацията се влошава? Притеснявахте ли се за близките си, докато бяхте там, и изобщо можехте ли да мислите за бокс?
- Честно казано, не мога да говоря за другите, но аз се бях настроил за състезанието и бях готов, не съм мислил много за вируса. Все пак тогава все още не бе толкова сериозно положението, само няколко човека бяха болни и си мислех, че няма да се стигне до такива сериозни мерки. След като се прибрахме обаче и видяхме за какво става въпрос, даже не ми се вярваше, че е истина. Отделно, като ни казаха, че две седмици трябва сме под карантина и да си стоя у дома, първо си казах, че това са глупости и няма проблеми, ако нещо ми се наложи, ще мога да изляза. Докато обаче не дойдоха полицаите до нас, за да ме предупредят, че наистина положението е сериозно.
Разбрахме, че прибирането ви от Лондон бе доста екстремно, в ранни зори трябваше да станете, да сменяте полет през Мюнхен. Как премина всичко това?
- Общо взето, след като ни казаха вечерта, че състезанието се отлага, към 11-12 ни съобщиха, че направо в 3:30 сутринта тръгваме за летището, оправихме багажа и така. Имахме дълъг престой в Германия, целият ден стояхме там, след което се прибрахме. Тук чакахме около 2 часа, за да ни вземат данните и да напуснем нашето летище. Пригодихме се към обстановката.
Какво прави един спортист под карантина?
- Това е най-странното за мен. Това си говоря и с роднини и приятели. Докато се готвех сериозно за олимпийската квалификация, за олимпиадата, бях по лагери и правех спаринги, а сега изведнъж съм си у нас по цял ден. Малко е странно, но

гледам да тренирам както мога.

Не зависи от нас и нищо не можем да направим. Най-важно е здравето, дано всичко да премине бързо и да няма повече усложнения, за да продължим да си вършим работата и да си вземем квотите.
Имаш ли информация кога евентуално може да подновите тренировки и ще ходите ли на Белмекен?
- Нямам. Извънредното положение първо бе до края на месеца, но след това нали го удължиха до 13 април и сега не може да се съберем никъде за подготовка, защото е забранено.
Ще тренирате индивидуално…
- Да, доколкото можем. По-скоро това е поддържане на някаква форма.
Говори се усилено за отлагане на олимпиадата. Ти на какво мнение си?
- Ако се налага и ще е по-добре за здравето на хората, за мен не е проблем да я отложат. Аз съм на 26 години и не бързам за никъде. Дали ще е сега, в края на годината или за следващата, аз си гоня моите цели и се стремя да спечеля квота. Нямам друг избор.
Какво би казал за резултата на Даниел Асенов?
- Много странен резултат. Не можахме да повярваме. В първия рунд той бе много близо да го откаже. Във втория и третия бяха по-равностойни нещата, но Даниел си доминираше през цялото време. Не знам как стигнаха до това решение

всички бяхме втрещени

Какво би казал на хората, които не приемат стриктно разпоредбите у нас?
- За мен това е важно, защото е по-добре да се спазват. На никого нищо няма да му стане, ако си стои 2-3 седмици у дома. Така или иначе сега няма къде да се ходи. По-добре да се спазва дистанция и да няма усложнения, каквито станаха в Италия и Китай, да не дава Господ. На спортистите ни е по-лесно, защото ние сме войници и за нас това не е проблем. Надявам се хората да го осъзнават.