Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Рафа Надал на 34:  Ще играя само ако има сигурност за всички

Рафа Надал на 34: Ще играя само ако има сигурност за всички

03-06-2020 Тема спорт

Футболът показа, че може и пред празни трибуни, но енергията на публиката е незаменима

Носителят на 19 титли от Шлема Рафаел Надал навършва днес 34 години. Матадора даде ексклузивно интервю през интернет за телевизия France 3.

Рафаел Надал, благодарим ви, че се включихте в предаването ни. При нормални обстоятелства, сега сигурно щяхте да ликувате с 13-ата си титла от Ролан Гарос?
- Ситуацията е трудна за всички. Пандемията повали абсолютно всички. На всички ни е много тъжно от случващото се. Но трябва да намерим начин да останем позитивни и да се надяваме, че всичко ще се оправи и бъдещето ще бъде по-добро за всички. Трябва да се опитваме да гледаме от друг ъгъл на нещата. Да, за мен сигурно е по-лесно да го кажа, тъй като тук, на Балеарските острови е далеч по-спокойно, отколкото на други места по света. Много семейства пострадаха, при това и млади хора, вирусът засегна наистина всички и е много сложно.
Тази година няма да има торта за рождения ви ден на терасата на Ролан Гарос…
- Ще гледам терасата през „Зум”, няма какво да се направи (усмихва се). Тази година ще ползваме социалните приложения и интернет, за да си върна спомените от онези прекрасни моменти.
Как се чувствате физически?
- Добре. Подобно на повечето хора, не съм излизал от апартамента си в продължение на два месеца. Такава е реалността за всички. Тренирам у дома, имам тази възможност, за да поддържам физическа подготовка. Малко по малко, успявам да си върна формата, като в последните дни се чувствам значително по-подготвен. Необходимо е да бъда внимателен към натоварванията, защото това, което правя у дома, е доста по-различно от онова, което ще правя обичайно по това време на годината. Целта е да се подготвя по най-добрия начин, за да се върна на корта. Но още не съм готов.
Преди няколко седмици бяхте скептичен към връщането на корта изобщо тази година. Ако Ролан Гарос се проведе през септември, ще бъдете ли там?
- Реалността е такава, че аз гледам не от гледна точка на спорта, а от медицинска такава. Представям си как всички хора трябва да се съобразяваме с тази пандемия, дори и ние, тенисистите, и това ще направи трудно провеждането на турнири. Ще бъде много сложно. Никой не знае дали пандемията няма да еволюира и да се развие на друго ниво. Всички се надяваме да се намери решение, за да си върнем нормалния ритъм на живот. Ако Ролан Гарос все пак се проведе през септември и домакините успеят да осигурят всички предпазни мерки, за да няма застрашаване на живота на участници, съдии и всички хора, които ще се грижат за турнира, ако това е налице, то да, аз ще бъда на турнира. Към момента обаче нямаме нищо като информация и продължаваме да спазваме мерките, които са взети във всяка една страна. Безопасността и здравето са най-важни за всички.
Да се играе без публика, това как ви се струва?
- Възможно е. Футболът се провежда на празни трибуни, така че явно може. Но ако ме питате дали ще ми хареса, то тогава отговорът ми е „не“. Няма как да ми допадне. Нищо не може да се сравни с присъствието на хора по трибуните и енергията, която те дават на нас, играчите.
Какво бихте казали на нашите зрители?
- Да бъдат силни и да имат куража да се преборят с това. Ще излезем по-силни от случващото се, убеден съма. Целувам и прегръщам всички и се надявам, че скоро ще се видим.