Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Рене ??гита:  Хамес е дне??ният Карлос Валдерама

Рене ??гита: Хамес е дне??ният Карлос Валдерама

03-05-2018 Тема спорт

Мондиал 1990 бе пробуждането за колумбийския футбол, спомня си ексцентричният вратар

Бив??ият колумбийски национален вратар Рене ??гита никога не остава незабелязан, защото на зеления килим той има??е свой собствен уникален начин на пазене, държе??е се дръзко и остави незаличима следа зад гърба си. Той е еднакво пламенен и отворен извън терена и прави така, че думата му да се чува. FIFA.com го накара да разкаже за неговия стил между гредите, влиянието му върху дне??ните вратари и ??ансовете на Колумбия за световното първенство в Русия през лятото.

FIFA.COM

Вие маркирахте цяла вратарска епоха, но участвахте на само едно световно първенство - в ??талия през 1990-а. Какво добави турнирът към ва??ата кариера?
- Много хубави неща, защото този отбор наистина навакса изгубеното време. Колумбия бе прекарала 28 години, без да се яви на световно първенство, така че това участие ни върна на картата по много начини: като играчи и като страна. Това бе??е пробуждането за колумбийския футбол. Когато отидете на мондиал, се случват наистина добри неща. Това е върхът на ва??ата кариера. Не е същото да участва?? в международни турнири с клуб от твоята страна, колкото да бъде?? част от световно първенство.
Вие сте обвиняван за отстраняването на ва??ата страна. Спомняте ли си за онзи фатален гол на Роже Мила на осминафинала?
- В края на кариерата ми има??е повече положителни неща, отколкото гре??ки, макар че една от тях бе този пропуск срещу Камерун. Но отново, едва след като хората видяха Рене ??гита да играе по този начин,

правилата на футбола бяха променени

Ре??ено бе, че вратарите вече трябва да играят с краката си, както правех аз. Сега им върнете топката и те не могат да я хванат! Дори Пеле, Марадона или Меси не са издействали такава промяна. Дойде един колумбиец и малко или много каза на всички: "Това е законът на ??гита. Така вратарите трябва да играят". Разбира се, има??е гре??ки, но това направихме. Ние поставяме фокуса върху топката и сме смели.
Един смел, но рисков подход...
- Падахме с 0:1 (срещу Камерун в мач, който се игра в Неапол на 23 юни 1990) и трябва??е да поемаме рискове. Но също бяхме неопитни. Ако бяхме загубили с 0:2, 0:3 или 0:4, няма??е да има проблем. Проблемът дойде, когато (Бернардо) Редин намали на 1:2. Така че медиите се върнаха и казаха: "Ако ??гита не бе направил онази гре??ка, няма??е да паднем". Не бе??е справедливо да стана обект на толкова критики, защото във футбола няма минало, а само настояще, което продължава 90 минути.
Мислите ли, че хората пренебрегваха ролята на Мила за гола?
- Разбира се. Виждате го по един начин отвън и по друг начин вътре. Спомням си, че Мила вече тича??е към мен, когато (Луис Карлос) Переа ми върна топката. Бе??е почти като фаул... Сяка?? бе на косъм да ме фаулира, но в крайна сметка измъкна чисто топката! Така че заслугата си е негова, макар че за съжаление това бе вторият гол в на??ата врата. ?? след това попадението на Редин само

подчерта гре??ката ми още повече

Но аз не направих толкова много гафове. Просто това бе моята позиция и начинът, по който играехме ние. Това бе на??ият футбол. Затова в дне??но време щях да бъда щастлив да играя за отбор като Барселона. Да давам топката на най-далечния играч, да правим двойни подавания, да намираме свободните футболисти, да практикуваме футбол, който се развива непрекъснато.
Откъде дойде стилът на ??гита?
- Това е естествено. По онова време хората казаха, че моделирах играта си на базата на Уго Гати (бив?? страж на Бока Хуниорс и Аржентина). Спомням си, че ходех на стадиона като малко момче и виждах добри вратари, които, когато стигаха до топката, просто я ритах настрани. Но бяха страхотни пазачи между гредите и се чудех: "Защо не могат да играят с краката си? Ако топката не е излязла, тогава е в игра и отборът винаги има ??анс да отбележи. Защо е нужно да я даваме на съперника?"
Така че всичко се свежда до ва??ето очарование с топката…
- За мен топката бе играчка

подарък, който ти
дават всяка Коледа

и не иска?? да го пусне??. Ако го направи??, после се бори?? за нея. Не исках да се бия за топката. ??сках да я имам. ?? желаех отборът ми да получи тази топка. Ето как прочетох играта и как се промениха правилата.
Кои от дне??ните вратари ви харесват?
- Мануел Нойер, германецът. Той играе опростено. ??два, пази и помага на своя отбор. Той е отличен. В на??и дни трябва да работите по-усърдно с краката си. Това е от съществено значение. ?? това, което мога да кажа, е, че допринесох много, защото други дойдоха, копираха и анализираха нещата. Щастлив съм от това, което направих въпреки всичките си гре??ки. Но аз

не бях клоун

който нарочно излага тима си на риск. Усетих и видях, че това е най-добрият начин за моя отбор да спечели.
Колумбия ще пътува до Русия, за да продължи по-нататък, отколкото в Бразилия 2014. Докъде могат да отидат ва??ите сънародници?
- Винаги им пожелавам най-доброто. ?? сега, когато те са на световното първенство, най-малкото можем да искаме да предизвикат изненада, да летят ниско и след това да се вдигнат високо с играчи като Хамес Родригес, Фалкао и другите, които играят в чужбина. ??мам пълна вяра в момчетата и техния треньорски персонал.
Дали Хамес е естественият лидер на отбора на Хосе Пекерман?
- Той е истински лидер. Ето защо е водещият представител на националния отбор, на??ата страна и ние го ценим много. Той постига неща благодарение на способностите си, скромността и работната си етика. Той е пълен играч: отбелязва, има много техника и е отборна фигура. Знае как да направи добро центриране или да опъне мрежата, да създава изненада. Хамес може да играе за всеки отбор в света.
Можете ли да го сравните с някой от ва??ето поколение?
- С Ел Пибе ("Хлапето", Карлос Валдерама). Хората искаха той да бъде бърз, но

той бе бърз с ума си

Бе??е наистина ментално бърз. Онзи, който се откроява??е в на??ата епоха. ?? човекът с най-много опит. Той вече бе играл във Франция, когато ние тепърва напускахме страната. Целият пазар се отвори след това и ни дава голямо удоволствие да видим, че толкова много колумбийци играят по света сега.
А какво трябва да предложи сега Давид Оспина на вратата?
- Подобно на Хамес и Фалкао, Оспина е част от гръбнака на отбора. Той е добър с краката си, въпреки че не е нужно да излиза много или да поема твърде много рискове заради системата. Но когато трябва??е да излезе, той го направи. Виж, ако има ситуация, в която може?? да контролира?? топката и да я изиграе??, това е страхотно, но няма нищо ло??о и да я ритне?? в трибуните. Всичко е позволено, важното е да се спре съперникът да вкара. Само спасяванията не те правят сигурен между стълбовете. За да си сигурен, трябва да умее?? и да рискува??. Човекът, който е с топката, поема рисковете. ??ма повече от един начин за защита и аз имах моя.