Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Роси: Не съм тук да давам обещания

Роси: Не съм тук да давам обещания

09-08-2017 Янаки Д??М??ТРОВ

Левски първо трябва да се научи да ходи, а след това да тича, заяви италианецът

Делио Роси бе представен официално като треньор на Левски. Преди да започне да отговаря на журналистическите въпроси, италианецът поиска думата: „Добър вечер на всички. ??скам да ви се извиня, че не говоря български и ще ми е трудно с комуникацията. Но допреди седмица не знаех, че ще бъда треньор в България, при това на толкова голям клуб като Левски. Казвам се Делио Роси, 57-годи??ен съм, бив?? професионален футболист. Женен съм от 34 години, имам 3 деца - 33-годи??ен син, 32-годи??на дъщеря и 19-годи??ен син. С пълен успех съм завър??ил спортна академия в ??талия. От 1990 година съм треньор по футбол. Аз се представих накратко и очаквам въпросите ви. ??скам работата ми да бъде оценявана не по това, което говоря, а по това, което ще правя“, каза той. След което започна разговора си с медиите.

Г-н Роси, трудни ли бяха преговорите с ръководството на Левски? Какви са ва??ите цели?
- През последните 19 години съм работил само в ??талия с местни отбори. Тъй като съм човек, който иска да се доказва и обичам предизвикателствата, дойде моментът да опитам ново нещо и да постигна успехи в Левски.

Защо избрахте точно Левски? ??махте ли други предложения?
- Да, имах и други оферти, от италиански отбори. Но с мен се свърза собственикът на Левски (б.а. - Спас Русев) и ми показа, че ме желае и иска да работи с мен. Това ме накара да избера Левски.

При преговорите за нов стар??и треньор Спас Русев заяви, че Левски е спящ гигант. Съгласен ли сте? Ще успеете ли да го събудите?
- Не съм тук да давам обещания. Такива не е искал и собственикът на клуба, така че няма да го правя. Президентът ме помоли да се опитаме да вкараме нов манталитет, стил на игра, добра организация. ?? това да са основите, върху които клубът и отборът да вървят нагоре и напред. Аз

не съм магьосник

Нещото, което ме помоли собственикът, е с работата си да постигна това нещо. Мисля, че с труда си ще успея. Надявам се да имам доста време за работа, защото този процес изисква такова. Не може да искаме да тичаме, преди да сме се научили да ходим. Не знам колко време ще ми е необходимо, но ще успея да направя от Левски отбор на високо ниво.

От отбора се интересува половин България. Ще направите ли така, че Левски да доставя удоволствие на хората?
- ??скам винаги да търся победата, още повече че това е обичайно за клуб като Левски, а и за треньор с амбиции. Най-важното е, когато отборът играе, феновете да виждат разпознаваем стил. ??ма ли го, несъмнено и победите ще дойдат.

В последните десетина година чужденците тук виреят доста трудно. От друга страна, италианците са свикнали на критики от журналистите и феновете. Получихте ли съвет как да оцелеете в българския футбол?
- От никого никакви съвети не съм взимал. Ако трябва??е да слу??ам някой за съвети и мнения, няма??е да съм направил нищо от това, което съм сторил досега. Всички ситуации и моменти трябва да изживея сам и аз да съм отговорен за случилото се.

??згледахте няколко мача на Левски от този сезон. Какви са впечатленията ви до момента?
- ??ма да се работи!

??зпълнителният директор Красимир ??ванов заяви, че ако имате нужда от нови футболисти, те ще ви бъдат осигурени. Ще искате ли попълнения, има ли нужда тимът от подсилване?
- Надявам се... Първо трябва да се запозная с материала, който имаме. Необходимо е да го направя в кратки срокове. След това ще кажа на собственика какви играчи с подходящи характеристики ми трябват. Но аз не съм човек, който ще преговаря с играчи и ще търся такива. А просто ще казвам какъв човек ни е нужен и на какво трябва да отговаря той. ?? едва тогава евентуално да се огледаме за нови. Но за да се търсят такива, трябва да знаем какво имаме вкъщи. Някой път от много бързане се получават гре??ки. Ще видим дали в трансферния период ще успеем да намерим нещо подходящо и това, което ни е необходимо.

Когато се каже „италиански треньор“, това се свързва със „здрава защита“. Левски обаче е гранд и трябва да играе атакуващо… Какво да очакваме от отбора ви?
- Основното нещо, което един добър отбор трябва

да притежава, е баланс в
двете фази на играта

- защита и атака. Тим, който печели, не играе само в атака. Всеки балансиран състав винаги постига успех.

Когато се появи новината, че ще бъдете назначен за треньор на Левски, веднага бяха пуснати клипчета, в които се вижда, че сте доста темпераментен - набихте дори футболист в ??талия (б.а. - Адем Ляич, на който бе треньор във Фиорентина). В българския футбол ще ви се налага ли това? Кой ще бъде първият набит - съдия, футболист, журналист? ??ли пък ще се промените?
- Това е епизод, за който съм се извинил на самия футболист. ??звинил съм се и на останалите хора покрай инцидента. Един човек не трябва да бъде критикуван за един епизод, а за всичко, което е извър??ил през живота си. Не съм човек, на когото може да създават проблеми и да му дават мнения… ??скам уважение и давам такова. Това желая в работата си. Само Левски!