Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Сираков: Новият договор за тв правата ни заробва

Сираков: Новият договор за тв правата ни заробва

29-06-2020 Тема спорт

Наско, какво се случи за тези дни, когато застана пред медиите като собственик на Левски?
- Ами, изиграхме няколко мача... Ако ме питаш от финансова гледна точка какво се е случило, случи се едно наистина много хубаво нещо. Решението на г-н Спас Русев да поеме тези задължения, които Левски имаше към "Виваком" и да ги изчисти, които са в размер на над 2,9 млн. лв. Също така беше подписано споразумение с "Главболгарстрой", които съдеха клуба, да се отложат задълженията, които са към 4 млн., с пет години, като няма никакви лихви. Така че дълговете малко по малко наваляват. Най-големият проблем за Левски в момента са текущите задължения, които са натрупани от януари месец досега, към футболисти, персонал, ДЮШ.
Предстоят ти много битки, наясно си, съответно и поява на много нови врагове. Първото нещо, с което ти се зае, е за преразглеждане на постъпленията към клубовете от телевизионните права. Според теб има несправедливост, но веднага провокира недоволството примерно на Локомотив Пловдив, на Славия...
- Според мен другите клубове трябва да осъзнаят, че Левски или ЦСКА не са им врагове - напротив! Никога не съм мислил и не ми е минавало през главата Левски да взима част от техните пари. Напротив, аз лично смятам, че всички клубове в България трябва да взимат доста повече пари от телевизионни права. Така, както е навсякъде по света. Приказки от рода на: "Вижте, в Сърбия и в Хърватия взимат по-малко...", са за наивници. Защо тогава не погледнем Румъния? Защо не погледнем Гърция? Защо не погледнем Турция? Неслучайно го казах на пресконференцията, защото имах индикации, че може да се случи това, което стана преди три дни, а именно

абсолютно
задкулисно

тайно да се стигне до подписване на един нов петгодишен договор, който заробва не само Левски, а и всички останали клубове.
ЦСКА също иска актуализация на сумата. Очертава ли се съюз между двата най-популярни и най-обичани отбора в страната?
- Ако този финансов спор се води от една страна от Левски и ЦСКА, а защо не и Ботев, и Локомотив Пловдив, които също според мен са в голяма степен ощетени, вероятността за успех се увеличава. Но мога да ви уверя, че Левски е готов да води тази битка и абсолютно сам.
Запознат ли си, че миналата година имаше също такъв вариант, но тогава ЦСКА остана сам, Левски се отказа в последния момент?
- Да, чул съм за това нещо. Затова казвам, че сме готови да я водим и абсолютно сами тази борба за справедливост.
Възможно ли е Левски сам да продава правата си? Изчислил ли си при този вариант колко точно средства ще влязат в касата на клуба?
- Според мен е много трудно да се направи такова изчисление. В интерес на истината колко са абонатите на "Диема"? Това е може би една от най-строго пазените тайни в държавата! Мисля, че оттам трябва да се тръгне.
Обратна сметка - бяха по 5 лв., а вече са по 9 лв. на абонат...
- С 80% са поскъпнали, а ни убеждават, че следващите пет години са извоювали такива финансови параметри, с които едва ли не футболът ще цъфне и ще върже. Реално погледнато в световен мащаб може би 50% от бюджета на един клуб се покрива от телевизионни права. В Левски до този момент е 2,5%. Разбира се, не трябва да забравяме, че тук е текъл златен дъжд и бюджетът е нереално раздут. Но и да го намалим наполовина, процентите ще са 5. Не казвам, че веднага трябва да стигнем до 50%, но при всички положения, ако телевизионните права са наши, ще постигнем в пъти по-добри резултати. Плюс това най-нормалното нещо, когато се взима едно такова решение, е абсолютно публично да бъде обявено, както е навсякъде в целия свят, във всяка една нормална държава, където има футбол. Обявява се срок - месец, 45 дни, абсолютно прозрачно, всички телевизии, които имат желание, дали ще са десет, пет, две, една, може да няма и нито една оферта... Но се знае, че в този срок се очаква и имат право всички, които имат интерес към телевизионните права, да заявят и да представят своите оферти. Тук се случва нещо

типично по
български

без да бъде обявен такъв търг, без тези, чиито права се продават реално. Приказките на футболния съюз, че телевизионните права били техни, са за наивници. Да им обясня, че това е долна лъжа! Телевизионните права, продуктът, който се продава, е на всеки един клуб. Наши са, а те са единствено приносители и оторизирани да продават този продукт. Да не живеят с идеята и с мисълта, че тези права са техни! В един момент ние разбираме след провеждането на поредния Изпълком от членове, които от осем месеца са във фактическа оставка, защото подадоха колективна оставка още октомври миналата година. Подписват някакъв договор за пет години напред, като имаме още една година от стария договор и за шест години напред нещата са приключили! И да ни убеждават как в условия на пандемия едва ли не са ни направили най-страхотната услуга. Това няма как да стане, няма как да продължи! А най-нормалното беше, след като е имало такъв спор миналата година, да седнем на една маса. Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на Изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същи човек и

да ги обсъдим
тези неща

Винаги в един такъв разговор могат да се намерят и решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са Левски и ЦСКА, но има и други клубове.
Какво ще предприеме Левски в тази ситуация?
- Левски може да стигне и до крайност. Ако през седмицата няма сериозни разговори на тази тема, категорично заявявам, че другата седмица камери на "Нова телевизия" няма да бъдат допуснати на стадион "Георги Аспарухов". Готови сме да понесем всички последствия от едно такова действие!
Последствията са много сериозни като изваждане от елита...
- Каквито и да са! Не заплашваме абсолютно никого, но просто се вижда, че няма чуваемост, няма никакво разбиране. А сядайки на една маса и казвайки всяка една от страните своите претенции и условия, винаги може да се стигне до разбиране.
Как ще реагират феновете на това твое решение? Примерно, ако се стигне до служебни загуби, до изваждане на Левски от елита и пращане в Б група...
- Убеден съм, че клубът ще има абсолютно пълна подкрепа от феновете!
Имал ли си разговори с временния президент на БФС Михаил Касабов по темата?
- Имах веднага след решенията, които бяха взети. Между другото, чувам нещо, не съм сигурен дали е така, но искам да попитам президента на Футболния съюз дали е истина, че парите, които се плащат за името на Първа лига, а именно Efbet лига, които чувам, че са между 1,5 и 2 млн., че договорът е подписан между фирмата и Нова телевизия? Ако това е истина, то това е поредното безобразие и абсолютен прецедент в световната футболна история! Защото реално тези пари пак са пари на клубовете, на Професионалната лига. Понеже г-н Домусчиев със сигурност има изключително добри адвокати, аз съм сигурен, че има договор, който му предоставя правото да продава името на лигата. Но който е подписал такъв договор, меко казано,

е направил
престъпление

към всички клубове, към футбола в България. Още един път казвам - това, че се продават телевизионните права и част от рекламните в един договор, това по никакъв начин не задължава Футболния съюз да продаде и името на Професионалната лига.
Вече има определена дата - 11 декември, за конгрес на БФС. Дълго време си бил част от Изпълкома на централата - какъв човек е необходим сега да седне на този пост?
- Ако почна да говоря на тази тема, пак ще ме обвинят, че кадрувам за някого. Когато дойде времето, а то можеше да дойде много по-скоро от тази дата, защото това също е смехотворно. Трябваше да се направи октомври миналата година, нямаше никакъв проблем да бъде определена дата през февруари месец за нов конгрес и досега щяхме да сме забравили. Може би същите тези хора, които са сега във Футболния съюз, можеше да спечелят на този конгрес и да останат, нямаше да има проблеми. Но сега да се назначава конгрес през декември, при положение че спокойно може да се проведе и септември, е, меко казано, несериозно. Реално ще са минали година и два месеца от подаването на оставка на Боби Михайлов. Мисля, че е прекалено много време.