Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Стойне Манолов: По-малко мачове, по-малко разходи

Стойне Манолов: По-малко мачове, по-малко разходи

23-03-2020 Росен АНГЕЛОВ

Настоящият формат на елитната група е изчерпан, смята босът на Царско село

Босът на новака в елитната група Царско село Стойне Манолов коментира пред „Тема Спорт“ чисто финансовата част от нещата за клубовете у нас с оглед извънредното положение и липсата на футбол за поне един месец. Бизнесменът е на мнение, че това прекъсване ще продължи повече, но пък според него липсата на мачове не води до финансови загуби за клубовете – напротив. Ето какво сподели той по горещите теми.

Г-н Манолов, какво очаквате да се случи на срещата в БФС в понеделник?
- Както се развиват нещата, първенството може би изобщо няма да се поднови. Не е въпросът кой какво предлага. Нещата до голяма степен не зависят нито от едната страна, която иска спиране на първенството, нито от другата, която желае доиграване. Като се обяви още един месец извънредно положение, и нещата ще се наредят от само себе си.
Ясно е, че играчите ще излязат от форма, но финансово как ще се отрази всичко това на клубовете?
- Вижте, колкото и парадоксално да звучи, в момента колкото по-малко мачове има в нашето първенство, толкова по-малко разходи за президентите и за отборите. Да, парадокс е, но това е действителността за България. Когато играят по-малко мачове, клубовете могат да съкратят част от бюджетите си. От мачове в нашето първенство никой не печели, включвам дори Лудогорец, Левски и ЦСКА. Напротив –

генерираме
загуби с всеки

двубой, който играем. В момента с това, че не се играят мачове, не се губят никакви пари.
Да, но така няма средства от телевизионните права…
- Да, само от тях, ако решат да не ги плащат, защото в момента няма продукт.
Има ли яснота как ще се процедира с тях?
- Не зная. Дали ще ги платят или не, е въпрос на договорите, които са подписани с Футболния съюз. Аз не зная какви са точно клаузите. Но, ако изключим телевизионните права, всеки един мач на клубовете в efbet Лига е на загуба. Никой не печели. Затова каквото и да решат на срещата в понеделник (б.а. – днес), БФС трябва да има вариант А, Б и Ц. За един месец отлагане, за два месеца, за прекратяване на шампионата и така нататък. На всички е ясно, че скоро първенството няма да започне. Въпросът не е кой какво иска и какво желае, а какви ще се нарежданията. Аз смятам, че първенството ще бъде отложено с още един или два месеца, което автоматично ще доведе до вариант да се мисли как да приключи този сезон и как да започне следващият шампионат.
Смятате ли, че, ако не завърши сегашното първенство, форматът ще се запази за следващото?
- Това за формата е много важна тема за разискване. Ясно е, че този формат в момента е изчерпан. Това са страшно много мачове. Вече стана ясно, че европейското първенство ще е 2021-а, а година по-късно идва и световното първенство. Затова трябва шампионатите по-рано да започнат и по-рано да свършат. Това при стария формат с толкова много мачове трудно ще се получи. Да не говорим, че има Лига на нациите, световни квалификации, евротурнири… Календарът ще стане много натоварен. За съжаление

никой не може
да предвиди

все още какво ще се случи. Не се знае кога ще е пикът на болестта. Но определено този, който иска да се играе футбол по време на чума, не е с всичкия си. Аз не виждам смисъл да се играят мачове, когато хората са в това положение. Нали футболът е за феновете. А и тези, които искат такива двубои, няма кой да им ги позволи.
Как са нещата в Царско село?
- Поддържам си отбора и спазваме предписанията. Всеки футболист тренира индивидуално. Не е приятно да се седи, да не се работи и да се чака във времето, но това е положението. Ние имаме доста чужденци и те живеят при мен в комплекса.
Как гледате на ситуацията не като футболен бос, а като бизнесмен?
- От тук нататък ще е много трудно. Говорих с някои от колегите и всички очакват тази криза да се отрази страшно тежко. За следващия сезон доста от спонсорите може би ще се отдръпнат от клубовете. Ще дойдат тежки години за футбола. Нищо хубаво не се очертава на база на тази икономическа криза, която вече е в ход. Най-малкият проблем ще е кой ще е станал шампион, кой ще играе в Европа и така нататък... Ако сега някой си прави планове в тази насока, то те ще излязат погрешни, защото нищо не се знае. Нещата са много по-глобални от дребнавостите, в които влизат някои – кой щял да е трети и кой пети. Въпрос на оцеляване на нацията е. Затова всичко, което се говори в тази насока, губи смисъл.