Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Стойне Манолов:  За ЦСКА е добре, че Сираков не е в Левски

Стойне Манолов: За ЦСКА е добре, че Сираков не е в Левски

12-05-2017 Виктор ГЕЦОВ

Бившият директор на ЦСКА Стойне Манолов е един от хората, които правят много за развитието на футбола в София, а също така е и събеседник, който казва нещата „право куме в очи”. Собственикът на хотелския комплекс и едноименния клуб Царско село даде интервю за „Тема Спорт”, в което говори за ситуацията на „Армията” и драмите около търга за емблемата. Засегна също и другите водещи отбори в елита - Левски и Лудогорец.

Г-н Манолов, каква е оценката ви за представянето на ЦСКА през този сезон?
- Понеже ЦСКА и Левски са грандовете в България, ще започна с едно сравнение между тях след последното вечно дерби (3:0). ЦСКА не е толкова добър, колкото Левски е слаб. На „Герена”, докато не разберат, че

Сираков е
единственият

човек, който може да ги извади от блатото, не виждам в близко време какво добро ще им се случи. В ЦСКА пък много трябва да се работи, за да стане шампион. Но аз вярвам и се надявам, че това скоро ще се случи.
Значи трудно ще бъде спрян Лудогорец на този етап?
- Трябва доста да се работи, защото в Разград са отишли на съвсем различна величина. Както откъм трансфери, така и откъм организация. Добра или лоша - правят я. И това им носи успех.
Венци Стефанов говореше за подизпълнители...
- Случват се подобни неща. И във Втора лига ги има за съжаление.
Казахте, че в ЦСКА трябва още много да се работи, за да стане клубът шампион. Какво е необходимо да се направи?
- В момента отборът се представя добре на терена, а и е очевидно старанието да се развива клубът. Показателна е особено базата. Тя гарантира спокойствието на ЦСКА в следващите години. Похвално е, че ръководството започна именно от базата. И аз така направих. Първо полагаш основите, после надграждаш. Сега се надявам да изградят и отбор, който да атакува първото място.
Виждате ли в момента потенциал сред играчите за атака на върха?
- В момента явно потенциалът е за второ място и отборът трябва да се подсили, за да стане готов за титлата. Ако искаме да атакуваме първото място и да сме конкурент на Лудогорец, е необходимо да се съкрати игрово разликата. Говоря за „нас”, защото все пак съм фен на ЦСКА. На този етап да настигнеш бюджета на Лудогорец е почти невъзможно. Но в края на краищата Ганчев е амбициозен човек и ще положи нужните усилия,

за да спре
хегемонията

В пролетните мачове с Лудогорец ЦСКА показа, че разликата не е голяма и стоеше добре срещу съперника...
- Стоеше добре, но един отбор има класа, когато е постоянен. Когато редовно имаш силни резултати, тогава си водещ фактор. Но ако правиш епизодични неща... ЦСКА се сриваше срещу по-нископоставени отбори, особено през есента срещу Дунав (0:2), с Верея на два пъти (0:1, 1:1), с Пирин (1:1)... Това се дължи на липса на класа, а може би и на дълга скамейка.
Какво можете да кажете за битките на ЦСКА извън терена? И какво е мнението ви за предстоящия втори търг за емблемата?
- Бих обърнал внимание на онези, които опитват да дублират в ЦСКА и си развиват някаква формация в четвърта дивизия. Това е проект на хора с дълбоки комплекси. Мисля, че рано или късно това нещо ще приключи. Що се отнася до търга - за мен емблемата няма да формира ЦСКА. През годините клубът е имал много емблеми. А какво да кажем за Левски, на който Пешо Кучето им открадна емблемата през 90-те години? И клубът си направи нова, която си я ползваше допреди стогодишния юбилей. Голяма работа. Не трябва да се обръща толкова внимание на тези неща. Но тези, които се появиха и искат емблемата, без да им принадлежи, са комплексари. Емблемата няма да формира любовта на феновете към клуба. ЦСКА вече е приет от цялата общественост. А и хайде да погледнем на север от Дунав - Стяуа си направи нова емблема, даже ги принудиха да си сменят формално името.

Но феновете
са на стадиона


Какъв е проблемът? Просто не трябва да се обръща толкова голямо внимание на тези неща. А и, честно казано, не вярвам някой от онези тримата кандидати да извади пари за емблемата на ЦСКА...
Казахте, че само Сираков може да извади Левски от блатото...
- Разбира се, той е човекът. Докато Наско Сираков не е в Левски, ние, феновете на ЦСКА, ще бъдем много щастливи. На „Герена” видимо нещата не вървят от известно време. Собствениците на клуба в последните години

чувам, че са
парашутисти

спуснати от високо. Докато не осъзнаят, че Сираков е човекът, още много години ЦСКА ще доминира над Левски.
Какво можете да кажете за вашия клуб Царско село? Какви са амбициите ви?
- Имаме отбор, който играе добър футбол. Другата година докъдето можем - дотам искам да стигнем. Важното за мен е да сме привлекателен за гледане отбор. Ако влезем в Първа лига, няма проблеми, ще играем там. Ние вече се утвърдихме като един от факторите във втория ешелон. Освен това и момчетата от академията се представят повече от чудесно, така че съм много доволен от начина, по който Царско село се развива. Отворен съм също така и към млади момчета от ЦСКА - имам такива в отбора, бих взел и други. По този начин бих могъл да помогна на клуба. Бих искал още да отбележа, че Никола Спасов е най-добрият треньор в А и Б група. Кажете ми някой по-добър?!
Георги Дерменджиев все пак изведе Лудогорец до трето място в групите на Шампионската лига...
- В Лудогорец не е много трудно да работиш. Там и едно магаре да го вържеш и то ще стане шампион. Просто там работят на други обороти. Имат си изградена система. Порочна или не, но тя дава резултати.
Отборът ви играе срещу Локо София тази събота от 18:00 часа. Какво очаквате от тази среща, а и какво е мнението ви за сезона във Втора лига като цяло?
- Това ще е едно своеобразно дерби. На Локо мястото не му е във Втора лига. Сигурен съм, че президентът ще положи всички усилия, за да го върне в елита през следващия сезон. Той има възможностите за това. На всеки му е тежко. И на мен ми е тежко - представителен клуб, школа, разширявам базата... Но не се оплаквам, работя. Иска ми се Локо да се върне в елита, защото аз самият съм локомотивец. Колкото съм от ЦСКА, толкова и от Локо. Юноша съм на този отбор, детството ми е минало там и съм привързан към него.
Как си обяснявате увеличаването на броя на клубовете около София?
- Нормално е, все пак тук е съсредоточен животът и доста от футболистите предпочитат да играят тук. Аз чувам, че и Киро търси начин да се залепи за софийските школи. Футболът все повече се концентрира в столицата. Аз когото и да поканя в Царско село, тръгва веднага. Може би от отборите във Втора лига ние сме най-привлекателното място, като изключим Етър, който все пак има амбиции за Първа лига. Но ние разполагаме и с база, и с възможности. Даваме добри условия на играчите да се развиват. Септември също върви по възходяща линия и заслужава да влезе в Първа лига. Президентът има амбиции, дава средства, развива базата и заслужава да е в елита.