Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Фен №1 на мърсисайдци у нас: „Бийтълс” ме запали по Ливърпул

Фен №1 на мърсисайдци у нас: „Бийтълс” ме запали по Ливърпул

29-07-2020 Тема спорт

Един ден Клоп ще има паметник на „Анфилд”, сигурен е Павел Костадинов

19-ата шампионска титла на Ливърпул ни даде повод да направим интервю с един от най-известните фенове на мърсисайдци в България – Павел Костадинов. Той е редовен наш читател и е сред океана от празнуващи успеха на този славен клуб. Павел Костадинов е на 68 години и е дипломиран магистър географ-картограф в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. 38 години от неговия съзнателен живот са свързани с българското училище – 26 години като учител по география и 12 г. като старши възпитател в най-голямото у нас спортно училище „Ген. Владимир Стойчев”, познато като спортното на ЦСКА, където се практикуват 18 вида спорт.Г-н Костадинов, вие сте член на Международния клуб на привържениците на Ливърпул, а също така и на българския клон на привържениците на Ливърпул. Бихте ли споделили повече подробности?

- Повече от 26 години съм член на Международния клуб на привържениците на Ливърпул. Притежавам сертификат № 015083 от април 1994 година. В света организираните членове са около 250 милиона. Прочетох във вестник „Албион“, който вече не съществува, адреса на Ливърпул, писах им, изпратих снимка за членска карта и необходимите такси и не след дълго в пакет обратно получих сертификата си и членска карта, на гърба на която с червен надпис е напечатано THE GREАTEST FOOTBALL TEAM ON EARTH или НАЙ-ВЕЛИКИЯТ ФУТБОЛЕН ОТБОР НА ЗЕМЯТА. В материалите имаше извадки – права и задължения на членовете на клуба и какви последици произтичат от неспазването им.
Защо станахте привърженик на Ливърпул?
- Когато бях пети-шести клас, за пръв път по радиото чух песните на „Бийтълс“. Музиката ме завладя от раз – нещо католюбов от
пръв поглед


Тази Ливърпулска четворка (Джон, Пол, Джордж и Ринго) ми действаше доста емоционално! Чрез наши канали от Англия до нас достигаха музикални и футболни списания, а също и плочи с музика. От футболните списания си изрязвахме информация за отбори и играчи, звезди на английския футбол. През същата 1964 година Ливърпул стана шампион на Англия и носител на купата „Къмюнити шилд“ (както е известна дълги години). Това наклони везните за моя вечен избор - Ливърпул! Пък и играха с червени екипи, подобно на цвета на моя фаворит в България ЦСКА! Така че „Бийтълс“ с искрата поставиха началото на този огън, който още гори в мен и който гори в емблемата на ФК Ливърпул. Двата символа на град Ливърпул са „Бийтълс“ и ФК Ливърпул.
С какво Ливърпул се отличава от другите водещи отбори в Англия?
- Първо, Ливърпул има неповторим, пословичен дух, който други отбори нямат. Второ, има много вярна и компетентна публика, която знае как и кога да подкрепя тима по време на мач, ако се появят проблеми. Например емблематичната трибуна „Коп“ на „Анфилд“ само запява химна на ФК Ливърпул – YOU`LL NEVER WALK ALONE, и това респектира противниковия отбор и го стресира! Трето, от Топ 6 на Англия ФК Ливърпул винаги е разполагал с най-скромен бюджет, но това не е пречка да набавим необходимите по постове играчи, които впоследствие да доразвият таланта си и да станат световни футболни звезди на огромната футболна сцена - „Анфилд”. Четвърто – за 4 години Юрген Клоп превърна Ливърпул в тим №1 в света! Немският стратег притежава

специална харизма и
неповторим подход

който накара играчите да повярват в своите възможности и да работят много упорито, да използват най-новите световни футболни тенденции. Може да се каже, че в момента Клоп диктува световната футболна мода. Пето, клубът води рационална кадрова политика.
С какво е известен в Англия град Ливърпул?
- Борба, футбол, комедианти и групата „Бийтълс“. В града са родени: Уйлям Гладстон – издига глас в защита на поробеното българско население; Артър Уин – създал първата кръстословица в света, публикувана през 1913 година в САЩ; Харолд Уилсън – министър-председател на Великобритания, предложил на кралицата да награди с най-високото британско отличие „Орден на британската империя“ групата „Бийтълс“, повлияли с известността си в света за увеличаване на британския експорт. Град Ливърпул се намира в Северозападна Англия и е трети по големина след Лондон и Бирмингам. Населението му е около 550 000 души. Разположен е на река Мърси, по-точно на нейното устие. Реката е дала име на графството Мърсисайд и разделя града на две: отдясно е червената част – ФК Ливърпул, а отляво – синята – Евъртън. Според легендата митичната птица ливър кацнала на устието на реката в океана. В това хората видели знак на съдбата и тук изградили град, важно пристанище. В емблемата на централно място е птицата ливър, символ на град Ливърпул. Нашият футболен храм „Анфилд“ е световно известен и е


един от най-ярките
символи на Ливърпул


В България има клон на привържениците на Ливърпул. Бихте ли ни запознали със структурата му и каква дейност развива?
- Създаден е през 2002 година, а сдружението с нестопанска цел е от 2009 година. Структурата е следната: почетен председател – Александър Даракчиев, председател – Кирил Нанев, и управителен съвет от 11 души. По устав целта на фен клуба е популяризиране на ФК Ливърпул в България чрез организиране на национални срещи, участия в благотворителни каузи. Например клубът в град Шумен участва активно в почистването на подстъпите към паметника „Създатели на българската държава“, организиране на срещи и събития с бивши футболисти на ФК Ливърпул, изработване на артикули с логото на фен клуба, промотиране на книги на легенди на ФК Ливърпул, участия на клуба в електронни медии, организирано посещение на мачове на ФК Ливърпул в Англия и Европа. Наши членове бяха на финалите в Шампионската лига в Истанбул и Мадрид.
Два пъти в годината около 200 фенове на ФК Ливърпул гостуват в различни селища на родината под формата на Национален събор. Най-деен и подреден е клубът в Благоевград с председател Иван Иванов, член на УС на централното ръководство. Непрекъснато се подготвят за откриване нови регионални клубове. През февруари 2020 година отвориха врати такива в Шумен, Монтана, Враца, а на други места е въпрос на време. Ливърпул има страшно много фенове в цяла България – десетки хиляди. Над 600 души плащат редовно членски внос и участват активно в мероприятията на българския клон на привържениците на Ливърпул.
Какво промени в клуба и отбора Юрген Клоп?
- С идването си в клуба през октомври 2015 година той промени много неща в различни отношения – тактически, психологически, емоционални... В радиопредаването IN THE OUFFLE BAG Клоп казва: „Всичко започва от клуба. Ние сме Ливърпул, което означава, че трябва да сме успешни“. С всеки изминал ден той градеше доверие между себе си и футболистите. Вярва изключително много на играчите си – така те дават всичко от себе си в тренировките и мачовете впоследствие. Дясната ръка на Клоп, нидерландецът Пеп Линдерс, заяви, че всички в клуба споделят

чувството на
амбиция и страст

насадено от германеца. Той вярва, че трансформацията на мърсисайдци при Клоп е подкрепена от културата на непрекъснато усъвършенстване. Линдерс е категоричен: „Клоп е много интелигентен! Мозъкът му работи по различен начин, това е сигурно. Всеки ден ме изненадва, а сме заедно от толкова дълго време“. Още с идването си в Ливърпул Юрген е наясно колко важна и отговорна е ролята на мениджъра в Англия. Тя е изключителна и има фундаментален характер. Спазване традициите на клуба, правилната игрова политика, налагането на контрол над Академията, чиято работа е изцяло подчинена на тактиката и стратегията, която Клоп като мениджър на мъжкия отбор изисква от всички формации. Още с идването от Борусия Дортмунд преди 4 и половина години той заяви, че за 3-4 сезона ще преобрази отбора! Спази си обещанието и наистина постигна отлични резултати. Един ден Клоп ще има паметник на „Анфилд”.
Кои са най-паметните мачове на Ливърпул, които сте гледал?
- Естествено, това са всички мачове, с които печелим КЕШ и Шампионската лига. Мога да отлича два от тях –


през 1984-а
срещу Рома


когато завоювахме трофея след 1:1 в редовното време и изпълнение на дузпи. Особеното в този мач бе, че играхме на „Олимпико” в Рим, тоест победихме ги на техния стадион, което придава още по-голяма стойност на успеха. И разбира се, няма как да не спомена историческия мач на 25 май 2005 година, познат още като Чудото в Истанбул, когато на полувремето Милан водеше с 3:0, а след почивката за 6 минути Ливърпул успя да изравни резултата и след това да спечели при дузпите.
Какво искаш да кажеш за финал?
- Поздравявам десетките хиляди привърженици на Ливърпул в България и съм сигурен, че нашата доминация на Острова ще продължи дълго.