Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Херо: ??сках да напусна след мача с Хофенхайм

Херо: ??сках да напусна след мача с Хофенхайм

22-12-2017 Тема спорт

Колегите ми казват, че сега приличам повече на глухоням, отколкото на истински

Треньорът на Лудогорец Димитър Димитров даде интервю за Дарик радио. В него той разкри кой е бил на-тежкият му момент в клуба, както и за конкуренцията на ЦСКА и Левски.


Г-н Димитров, близо 130 дни начело на Лудогорец с усмивка или със смесени чувства изпращате годината?
- С усмивка. Единствено със смесени чувства мога да коментирам това, което се случи в последния мач с ЦСКА за Купата на България. ?? то не от играта и поведението на на??ите футболисти, защото смятам, че то бе??е добро, а от съдийския фактор, който наклони везните.
Като цяло доволен ли сте от работата, която свър??ихте?
- Ще говоря с факти. Когато пристигнах, отборът бе??е на второ място, сега завър??ваме на първо. Освен това влязохме в груповата фаза на Лига Европа и излязохме от нея срещу такива силни отбори като Хофенхайм, ??станбул Ба??ак??ехир и Брага. За мен оценката не може да бъде друга освен положителна.
Разминаха ли се очакванията ви и реалността в Лудогорец?
- Не, не са. Знаех за потенциала, условията на работа, които се предоставят. Те са най-добрите и знаех, че разполагат с най-добрите футболисти за вътре??ния ??ампионат. Очаквах в последния момент продажбата на Кафу, защото бе??е няколко дни преди да дойда. Надявам се, бе??е ми и обещано да се освежи в известна степен съставът, за да стане по-силен и по-конкурентен. ??ма хора, които се занимават с това.
Споделяте ли мнението, че в Лудогорец доказал се треньор като вас единственото, което може да направи, е да се провали?
- Напълно, но трябва да се отчетат и други факти. През тази година селекцията и потенциалите на

Левски и ЦСКА
са много по-силни

от други години.
Ще успее ли Лудогорец да стане ??ампион?
- Аз съм убеден в това нещо, сигурен съм в качествата на футболистите.
Кой бе??е най-тежкият мач, който изиграхте - от самата обстановка преди двубоя до
края му?
- Бяха доста такива, но най-напрегнатият, този, който бе??е с най-голямо нервно напрежение, бе??е последният от Лига Европа с Хофенхайм (1:1). ??нформацията, че германците излизат с резервите, бе??е коварна. Ако не бяхме постигнали нужния резултат, знам какво ще??е да бъде в България. Футболистите го чувстваха и по поведението им се усеща??е, че има огромно напрежение.
В кой мач изпитахте истинско удоволствие, че сте треньор на този отбор?
- Бе в няколко, не само в един. ??зпитах удоволствие при победата над Хофенхайм, тази над Брага, от първите 70 минути с Брага в Разград, успеха над Левски.
Ако може да се върнете назад, бихте ли променили нещо в своя избор за тактика
и състав за някой от мачовете?
- Няма безгре??ен човек. Винаги съм търсил баланс в състава. Няма начин да не съм сбъркал, но такова е било моментното ми ре??ение.
Колко точки очаквахте да има Лудогорец?
- Съжалявам за мача с Верея (1:2) - на фона на положенията трябва??е да спечелим. Подходихме много несериозно и лежерно. Съжалявам за домакинския мач с ЦСКА (1:2), където има??е много умора, както и за този Пирин (1:1), в който допуснахме изравняване в последните минути.
В един момент можехте да ре??ите всичко за първенството и Лига Европа - ако бяхте победили Брага и ЦСКА, след като надвихте Левски....
- Бяхме на 7 минути от победата над Брага. Ако бяхме я постигнали, щяхме да се класираме на първо място в групата си. За загубата от ЦСКА - съжалявам, че няма??е още един ден за възстановяване, защото бяхме изхабени физически и психически.
Какви трансфери планирате? Какви футболисти ще търсите?
- ??маме звено, което отговаря за трансферите. Методи Томанов работи в този план. Няма отбор в света, който да няма нужда от надграждане. Ако намерим качество, ще го вземем. Но ако не - мисля, че и с този потенциал можем да станем ??ампиони.
Сега можете да си позволите да купувате футболисти, а не както в други клубове „Да ги търсите в гетото“. По-лесно или по-трудно ви е?
- В момента не се занимавам със селекцията. За мен е по-лесно да вземам играчи без пари, защото съм свикнал така да работя.
Гледате ли сериали? Върви един сериал „Откраднат живот“. Припознавате ли се
в този сериал? Един вид като чуждо тяло...
- До известна степен може би да. В поведението си в другите отбори съм бил по-различен. Аз обещах на собствениците, че ще се опитам да бъда максимално коректен и толерантен със самите футболисти. Те са свикнали на други отно??ения, дисциплина и ред, които са били тук. В това отно??ение доста съм се променил, но дали е в полза на отбора, е друга тема.
Трудно ли ви е?
- Трябва

да влизам в други кожи

Човек трябва да е истински, но правя всичко в интерес на отбора.
??мало ли е моменти да ви се иска да се превърнете в „стария Херо“ и да правите това, което сте правили?
- Естествено е, че е имало моменти, в който да искам да си върна стария Херо. В отборите, където съм бил, аз съм бил основният фактор за всичко – селекция, отно??ения, съблекалня. Сега нещата са малко по-различни. Колегите ми, които са близко до мен и знаят как съм работил в другите отбори, ми казват: „Прилича?? повече на глухоням, отколкото на истинския Херо“.
??мали ли сте вече тежки разговори със собственика Кирил Домусчиев?
- Не. До този момент той се държи изключително коректно с мен.
Как приемате факта, че някои футболисти - Дяков и Ке??ерю, открито заявиха, че не се чувстват добре, че са резерви? Някои изразиха несъгласие със стила на игра...
- Няма футболист, който да обича да е на скамейката. Още повече такива, които са били основни. Тогава е нормално да усещат болка. Когато станах треньор, попитах всички дали в договорите им има клаузи, че трябва да са основни играчи. Никой не вдигна ръка и това означава??е, че аз вземам ре??енията кой да играе.
?? все пак намирате ли общ език с играчите?
- Мисля, че успявам, въпреки че се изписаха доста други неща. Много хора спекулираха с темата, че съм до??ъл да подменям отбора. Това изключително много обиди и засегна отделни футболисти. Оттам се получи огромното напрежение - че съм давал списъци за освобождаване и т.н. Това е огромна измислица и лъжа. На тази база

се получи изостряне
на отно??енията

и затова излязоха тези изказвания на определени футболисти.
На кои позиции трябва да се увеличи конкуренцията?
- Няма да коментирам, защото пак ще се получат спекулации и ще има сърдити.
Каква е разликата между Лудогорец и другите клубове, в които сте работили?
- В Лудогорец има изграден стереотип на работа. Сега работя със селекцията, която има. До момента в отборите, в които съм бил, аз съм си правил селекцията и съм си избирал хората, с които да работя.
Полезна ли е ротацията на вратарския пост между Ренан и Браун?
- Много дискусионна тема. ??мам своето мнение, но съм оставил нещата в ръцете на треньора на вратарите Бернд Дреер. Той работи с тях и знае тяхното състояние. Силно дискусионна тема е дали ротациите са полезни за състоянието на вратарите.
??мало ли е момент, в който сте искали да напуснете?
- ??мало е такива моменти. Един от тези моменти бе??е след класирането ни за 1/16-финалите в Лига Европа, след ремито с Хофенхайм. Видях реакцията на определени хора. Твои колеги. Бе??е адски болезнено и неприятно. Още вечерта исках да напусна. Разговарях с на??ите ръководители. Това бе??е емоционално ре??ение. ??сках просто да ни оставят 1 час да се зарадваме...
Към коя цел трябва да бъде насочена зимната ви подготовка - мача с Милан или първенството?
- Според мен подготовката трябва да се направи така, че основната цел е да спечелим титлата. Ако успеем да отстраним Милан, ще бъда безкрайно щастлив.
Кой от двата столични гранда е по-удобен съперник за Лудогорец?
- Не мога да кажа дали Левски или ЦСКА е по-лесен за Лудогорец. Двата отбора са еднакво трудни. В ??естицата няма?? право на гре??ка. Чувал съм изрази, че ??ампион се става с мачовете срещу малките отбори. Споделям и сентенцията, че защитата печели ??ампионати, а нападението - мачове.