Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Христо Маринов: Тайбе няма конкуренция за Спортист на годината

Христо Маринов: Тайбе няма конкуренция за Спортист на годината

29-11-2019 Хари ЛАТИФЯН

Председателят на българската федерация по борба Христо Маринов говори пред „Тема Спорт” за изминаващата 2019 година, както и за предстоящата олимпийска такава.

Г-н Маринов, каква година изпраща българската борба?
- Бих казал, че изпращаме една смесена година. Спечелихме много медали от европейското първенство, при жените станахме втори отборно, но на световното за съжаление спечелихме само една квота при дамите. Надявам се, че ще компенсираме този спад на квалификациите и там ще се справим по-солидно.
Успяхте ли да изпълните целите, които си бяхте поставили?
- Не бих казал. За съжаление моят критерий беше по-висок за олимпийски квоти още от световното първенство. Но така се случи, че не успяхме. Вярвам, че ще коригираме грешките следващата пролет.
В десетката липсва борец от свободния стил. Какво трябва да се направи, за да се промени тази ситуация?
- Стигнах до заключението, че трябва да започнем от А и Б. Има частична промяна в треньорското ръководство. Направили сме стратегия, която ще следваме в близките 4 години, защото за няколко месеца няма как да очакваме чудеса. Въпреки всичко имаме няколко момчета, които имат сили за квоти от квалификациите.
Какво представлява тази частична промяна?
- Сменихме единия помощник – Салим Салимов. Михаил Ганев пък се оттегли, тъй като вече е кмет на Златарица. Съответно взехме треньор, който да стои в София и когато не са на лагер, да ги държи в кондиция тук, на базата. Димитър Кумчев е новият треньор.
Ще включите ли още натурализирани момчета в съставите при класиците и свободния стил?
- Има едно момче, за което подготвяме документи, но все още няма краен резултат.
Каква е ситуацията при жените? Биляна Дудова се готви самостоятелно, но има ли конфликт между нея и треньора Петър Касабов?
- Опитваме се да е спокойна. Знаете, че имаше инцидент с нея. Тя е избрала така, щом ще се чувства по-добре, нашата цел е именно такава – да направим най-доброто за нея.
Ще се отрази ли това на подготовката й?
- Не, не мисля. Ще й осигурим всичко необходимо. Ще й дадем привилегията да се готви в чужбина и каквото е необходимо, ще го направим, за да може тя да бъде в най-добра форма и да разгърне пълния си потенциал следващата година.
Какво ще кажете за класацията Спортист на годината?
- Очаквам Тайбе да стане отново Спортист на годината. За мен тя няма никаква конкуренция, защото нямаме световен шампион в олимпийски спорт. Но решението в крайна сметка ще е на вас, журналистите.
Целта за 2020-а каква трябва да бъде?
- Максимален брой квоти и медали.
Смятате ли, че Токио ще е мястото, на което ще видим следващия олимпийски шампион от българската борба?
- Защо не?! Работим в тази посока. Трябва да се готвят и да са спокойни. Олимпиадата е най-голямото състезание, но също така е и като всяко друго. Стотици пъти са излизали на тепиха, няма нищо страшно. Могат да го направят и сега.