Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Христо Маринов пред „Тема Спорт”:   Ще се опитам да се доближа до постигнатото от Вальо

Христо Маринов пред „Тема Спорт”: Ще се опитам да се доближа до постигнатото от Вальо

08-04-2017 Тема спорт

Новият председател на БФ Борба Христо Маринов даде интервю пред „Тема Спорт”. Той говори за избора му за наследник на Валентин Йорданов, приоритетите пред него и още теми, свързани с проведеното Общо събрание в Русе.

Хари ЛАТИФЯН

Г-н Маринов, защо решихте да се кандидатирате за този пост?
- Преди да се обяви моята кандидатура, имах разговори с много от хората, които са фактори в този спорт. Обсъдих този вариант с Николай Гергов, Валентин Йорданов, Гриша Ганчев. Заедно преценихме, че бих могъл да се справя с тази нелека задача. Те ме подкрепиха и застанаха зад мен. Стигнахме до решение, че федерацията се нуждае от по-млада и енергична фигура, която да застане начело.
Смятате ли, че трябва да се промени начинът на управление?
- Вижте, все още е твърде рано да говорим за това какво трябва да се промени. Днес (б.а. - вчера) ме избраха за председател, така че нека първо да навляза малко в структурите и тогава ще видим.
В началото на годината стана ясно, че с министерството на спорта сте намерили начин да финансирате по-млади таланти, за да ги запазите в борбата. Това ли ще бъде приоритет за вас?
- Да, със сигурност работата с подрастващите ще бъде основно звено, тъй като трябва да намерим начин не просто да запазим тези деца в спорта, но и да привлечем нови такива. За целта искаме да направим лига както при мъжете, така и при юношите и младежите, която да излъчва най-добрите от тях и следователно те да получават допълнително финансиране. Така ще има повече пари както за състезателите, така и за техните треньори.
Под ръководството на Валентин Йорданов борбата е спечелила 153 медала. Как се заменя подобна фигура?
- Не смятам, че е реално изобщо да говорим за подобно нещо. Валентин Йорданов е доказал през годините, че е незаменим. Няма да е никак лесно. Всеки на негово място си навлича страхотен товар върху плещите. Ще се опитам поне да се доближа до това, което той е направил за борбата. Хубавото е, че той остава в спорта и ще ми помага във всеки момент, когато имам нужда.
Чувствате ли се по-уверен, предвид, че получихте толкова голяма подкрепа на заседанието?
- Разбира се. Ако нямах тези хора зад себе си, нямаше смисъл изобщо да се кандидатирам. Спокоен съм, че такива личности ме подкрепиха, и това ми дава увереност, че ще се справя.
Едва на 30 години, а вече председател на най-успешния спорт…
- Мисля, че трябва да се престане с тези приказки за това колко съм млад. Според мен това е плюс, а не трябва да се приема като негатив. Да, осъзнавам, че ще бъде много трудно и имам доста да уча в тази сфера. Но след като хора като Вальо Йорданов и Гриша Ганчев ме подкрепят, значи имам качества, за да се справя. Вярвам, че спортът се нуждае от млад човек и това е за благото на борбата.
Не ви ли се искаше да останете на тепиха?
- Не. Докато имах сили, се борех и се опитвах да печеля медали. Твърде много контузии обаче ме сполетяха, така че вярвам, че взех правилното решение.
Какво е първото, което ще направите като шеф?
- В началото искам да обиколя страната и да се срещна с хората по места. Ще ми е нужно време, за да се запозная с проблемите на всеки един клуб и ръководител. Едва след това ще започнем някакви по-конкретни действия. Вече ви казах, че една от основните цели е създаването на въпросните лиги, с които да подпомогнем състезатели, треньори и отбори.
Достатъчно ли са средствата във федерацията?
- Като бюджет смятам, че има необходимия ресурс за спорта. Има възможност да намерим още средства и пари. Вярно е, че те никога не стигат, така че има още накъде да се развиваме в това естество.
Ще има ли промени като ръководни фигури, става въпрос за хората, които ще ви помагат?
- Със сигурност мога да кажа, че Николай Гергов остава като вицепрезидент. Тепърва обаче ще се събере Управителен съвет на федерацията, за да решим дали ще има някакви по-съществени промени или не.
А относно ситуацията с националните треньори?
- Не смятам, че при мъжете и жените ще има някакви промени. Ще мислим тепърва за подрастващите каква ще е ситуацията, евентуално там може да има нови лица. Но нека не избързваме, като се запозная в детайли с резултатите, ще преценим какво да правим.
19 години. Виждате ли се в подобна позиция след такъв период?
- Това би означавало да продължа успехите на борбата. Но не искам да си поставям такива граници и периоди пред себе си. Аз тръгвам, воден от идеята да се справя, а не да се сравнявам с някого. Все още ми е първи ден, така че нека не избързваме и да говорим за край на управление или пък колко успешно или не ще бъде то. Искам да оправдая доверието – това е основната цел в момента.