Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Христо Ристосков: Времето на търтеите като Боби приключи

Христо Ристосков: Времето на търтеите като Боби приключи

26-03-2020 Росен АНГЕЛОВ

Г-н Ристосков, коментарът ви за решението на БФС от понеделник шампионатите да се доиграят при първа възможност от 1 или 15 май?
- Слагането край на първенствата и обявяването на временните класирания за крайни не можеше да стане без УЕФА да се изкаже по случая. А оттам обявиха, че шампионатите в Европа имат срок до края на юни да обявяват подрежданията си. Така че, ако сега бяхме казали „стоп”, означаваше, че догодина нашите клубни отбори нямаше да може да играят в евротурнирите. Но всичко е много субективно в сегашните бързо променящи се условия. За мен лично президентът на УЕФА Чеферин реагира много професионално.
Като цяло, и в частност футбола ни, България как реагира на случващото се?
- Държавата реагира много добре, даже по света ни дават за пример и ни хвалят в това отношение. Тук обаче трябва да си зададем един много голям въпрос. Къде са сега противниците на въвеждането на еврото?
Едно такова нещастие, което преживява цялото човечество, ще промени като цяло и политиката, и футбола, и елита. Защото донякъде ще се сложи край на политиците популисти. Тук е мястото да призова българския народ да купува родни стоки, наше производство, за да засилим икономиката ни. Имаме доста добри родни брандове.
Как очаквате да се отрази всичко това на футбола?
- Безспорно е, че

ще настъпят
много сериозни
промени

Сега, след тази пандемия, влиянието на големите корпорации ще се усили още толкова върху администрациите във футбола – върху ФИФА и УЕФА. Понеже те ще разполагат с кешов капитал. Това са компании, които имат много голям ресурс. Така че времето на търтеите във футбола, които се возеха със самолетите, като нашия красавец Боби Михайлов приключи.
Как очаквате да рефлектира това върху играта у нас?
- На нашия футбол това ще се отрази много зле, защото ние нямаме производство, нямаме силна икономика. И новият президент на футболния съюз трябва да вземе много сериозни мерки и във футбола ни да се въведе валутен борд. Да се престане с тези бомбастични за нашите стандарти заплати на играчите. Да се започне да се работи на ново, на чисто. Друг начин не виждам. Например от 10 години по света картотекирането на играчите може да става и онлайн. Това е с цел пестене на средства. Важно е и парите от държавата за футбола да отиват по предназначение, а не по неведоми пътища.
Трябва ли да се отложи конгресът, който засега е на 7 юни?
- Ако на 4 юни играем мач с Унгария и евентуално победим, то 5 дни по-късно ще ни предстои нов двубой, да речем с Румъния. Тогава конгресът може и да се отложи с месец. Не е удачно между два такива мача да има подобно събитие. Плюс това 500 човека в една зала след пандемия, за която не се знае дали ще е отминал пикът дотогава, е малко рисковано.
Два месеца и половина преди конгреса няма кандидати. Защо?
- Комисията по избора би трябвало да се събере и да изпрати на клубовете документи и

самите отбори
да номинират
кандидати

Клубовете са движещата сила в българския футбол. И когато те се променят, ще има и промяна във футбола ни.
Вие кого смятате за най-подходящ?
- Мисля, че Стилян Петров е добър вариант за поста като име. Играл е в солидни първенства, приемат го много добре в УЕФА. Завърши спортен мениджмънт в техните структури. Президентът на УЕФА Чеферин също гледа благосклонно на него, така че той е добър вариант. Стига самият той да иска.
Къде изчезна Боби Михайлов след оставката си?
- Не знам. И аз това се питам. Задавайте му въпроси, защото поразиите, които лично той направи, не се малко. Напълни БФС с посредственост. Боби всеки ден трябва да го пипате за контролата с Естония, играна през 2011 година и завършила 2:2. Нека да отиде на детектор на лъжата.
Има ли положителна промяна в съдийството ни, изхождайки от факта, че Кабаков получава вече доста сериозни наряди навън?
- Двете неща са много различни. Кабаков сам по себе си е много добър рефер. И той е обучаван не от това поколение ръководители във футбола ни, а от предишното. Това, че един рефер е на такова равнище, не означава, че съдийството ни е на ниво. То ще е такова, когато имаме 15 рефери, които могат да изсвирят всеки един мач в елита. А в момента са трима. Сега просто няма класа в съдийството ни. Причината е, че всички там ментори, менторчета трябва да си поемат своята отговорност. Защото през последните години се похарчиха доста пари за семинари, а резултата го няма.