Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Чомаков: На този клуб не се отказва по никакъв повод

Чомаков: На този клуб не се отказва по никакъв повод

01-08-2020 Тема спорт

Красимир Чомаков се завърна в ЦСКА 20 години, след като беше продаден на Лече. Той влезе в екипа на Стамен Белчев като помощник-треньор по инициатива на ръководството, но не сподели подробности как се е осъществила връзката. Чомаков даде интервю за Дарик Радио и dsport.bg, в което говори за завръщането си на „Армията”.

Г-н Чомаков, вашето име се открои в новия екип на Стамен Белчев. Какво ви накара да напуснете Италия и да се завърнете в ЦСКА 20 години по-късно?
- Знам, че за много хора ще е интересно да чуят как е станала цялата връзка, но за мен няма значение. Важното е, че след 20 години отново съм в ЦСКА, този път като помощник-треньор. Прекарах дълго време в Италия, но, когато ме потърсиха от ЦСКА, изобщо не се зачудих. Хванах самолета и дойдох.
Може ли да се каже, че коронавирусът обърка вашия живот в Италия? Бяхте казали, че имате малък семеен бизнес и сте треньор на отбор от ниските дивизии там...
- Коронавирусът обърка плановете на целия свят, не само на мен и на семейството ми и като цяло моите идеи. Вярно е, че през февруари първенствата в долните дивизии приключиха, а аз още се опитвах да играя. Отделно

помагах на деца
с техниката

и с други насоки. Трябваше да предприема тази крачка, защото на ЦСКА не се отказва по никакъв повод и по никое време.
Бай Добри си е все така в ЦСКА. Какво друго е останало от вашия престой в края на миналия век?
- Бай Добри е повече от легенда, той е единственият, който е работил без прекъсване в клуба през този период и му пожелавам още дълги години да посреща големи футболисти и треньори. Променили са се нещата, разбира се. Гледах едни снимки на Панчарево от 2015-а, преди Гриша Ганчев да се захване с клуба. Базата е била напълно занемарена. Но след стъпването на г-н Ганчев много неща са се променили към добро. Създадени са подходящите условия за отбор от нивото на ЦСКА. Можем да мислим само за футбол.
Преди няколко месеца в интервю леко бяхте разкритикували трансферната политика на ЦСКА... Сега как ви се струват новите?
- Критикувал съм в добрия смисъл. Политиката на клуба е такава, но преди моето идване бях фен и гледах отбора отстрани. Сега съм вътре и нямам право да говоря за тези неща.
Какво очаквате от работата си в ЦСКА? Може ли някой ден треньорът на отбора да се казва Красимир Чомаков?
- Това може би е
-
- нещо в мечтите
-
- Днес, утре и вдругиден ще съм помощник на Стамен Белчев. Винаги съм работил с хъс и страст. Ще дам всичко за любимия си отбор, за да може след дълги суша години отново да завоюва титлата или купата.
Как може да се пребори хегемонът Лудогорец?
- Нещо не стигаше на ЦСКА в предишните години. Трябва да работим здраво, само така можем да преборим Лудогорец. Трябва да решаваме всичко на терена.
Прилича ли ви Вальо Антов като стил на игра на вас самия?
- Този въпрос е към него. Момчето на толкова крехка възраст е уверено в себе си. Постоянно говорим, бъдещето е пред Вальо.
Скоро ще трябва да има конгрес. Кой трябва да управлява футбола след Боби Михайлов?
- Това е труден въпрос. Не е моя работа да давам съвети. Човекът трябва да е отговорен и е нужно да се изкоренят много неща в националния отбор и в клубния футбол, за да може отново да се класираме на голям форум.
А как да стане, след като Лудогорец е пълен с чужденци, а ЦСКА от скоро налага българи? Откъде да ги вземем тези играчи?
- Може би младите не си вярват или не са готови да избухнат, за да може да носят екипа на националния отбор. Това е отговорност и чест. Но с работа, труд и увереност могат да се постигнат резултати.
Какво можете да кажете на феновете на ЦСКА и стигна ли времето за подготовка?
- На феновете ще им кажа да вярват в отбора, президента и клубното ръководство. Ние ще направим всичко възможно да ги радваме с резултати. Това зависи изцяло от нас. Надяваме се възможно най-скоро да има публика по трибуните, защото тя е 12-ят ни играч. За финал искам да благодаря на г-н Белчев, на ръководството на ЦСКА и най-вече на г-н Ганчев за доверието, което гласуваха в мен. Надявам се да не ги разочаровам.