Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

Юрий Сьомин: Шефовете  действат срещу Локомотив

Юрий Сьомин: Шефовете действат срещу Локомотив

04-06-2020 Тема спорт

На 31 май изтече договорът на Юрий Сьомин (73 г.) начело на Локомотив М и кампанията ще бъде довършена (Висшата лига рестартира на 19 юни) от Марко Николич. Нещата със сърбина бяха уредени отдавна, но коронавирусната пандемия "реши" да се случи така. Сьомин има общо 22 години начело на железничарите, с него са свързани и трите титли на клуба. Треньорът говори за първи път след раздялата и не скри проблемите си с ръководството в лицето на генералния директор Василий Кикнадзе и председателя на Съвета на директорите Анатолий Мещеряков. Опитният спец няма да остане без работа, вече го поканиха за новия сезон от Арсенал Тула, където играе Георги Костадинов.

Сьомин, имате ли отговор на случилото се?
- Ще цитирам бившия треньор на Локомотив Славен Билич: "Имах разногласия в клуба. Затова не можах да постигна резултати." Аз ги постигнах независимо от още по-големите разногласия. Причината ръководството да се раздели с мен е, че не съм пионка и в определени моменти им преча. Не на клуба, а лично на тях. Иначе бе ясно, че договорът на Николич влиза в сила от 1 юни, но никой не е предполагал, че първенството няма да е завършило.
ФИФА препоръчва удължаване на договорите до реалния край на сезона, ще обжалвате ли?
- Не, но виждам, че в тази ситуация


клубните интересите
се игнорират


Въпреки това Локомотив запази играчите си и е с добри шансове да задържи второто място. Освен това според мен има най-лесната програма, минаха най-трудните мачове.
Ако срещнете Мешеряков и Кикнадзе, ще се ръкувате ли с тях?
- Отговорих на този въпрос, като отказах всички почетни постове. Докато тези ръководители са в клуба, нямам нужда от никакви постове. За да присъствам на мачове в Черкизово, ще си купя ложа и ще ходя с приятели.
Какво означаваше предложението да станете "почетен старши треньор"?
- Според една идея школата трябваше да бъде кръстена на мен. На аз трябва да съм сигурен, че ще се работи както искам, а не родителите да ми кажат: "Детето тренира тук заради вас, а се случват странни неща." А те се случват и сега - след появата на Кикнадзе бяха уволнени много треньори от школата, която работеше добре.
Каква заплата и социален пакет ви предложиха?
- Това дори не ме интересуваше, включително размера на заплатата. Честно казано, до последния момент се надявах, че ще продължа да работя. Това е единственото нещо, което има значение за мен. Парите в случая бяха доста по-малко.
Ако ви организират тържествено изпращане, ще се съгласите ли?
- При тези ръководители, не. Обичам Локомотив, той е огромна част от живота ми. Този клуб ми даде много. И няма нищо общо с тези хора.
Историята на футбола познава легендарното проклятие на Бела Гутман и то работи вече 58 г. срещу Бенфика...
- Няма да го направя! (Смее се.) Нека самият живот да реши как ще се случат нещата.
Някои смятат случилото се с вас за удар под кръста?
- За мен няма драма. Трагедията е в друго - според какви критерии хора като Кикнадзе и Мещеряков са назначени на ръководни позиции в клуба? Не е нормално лица,

нямащи нищо общо
с футбола

да решават. За съжаление виждам, че вместо броят на случайните хора да намалява, той се увеличава. Затова такива като Олег Романцев и Валери Газаев напуснаха сравнително рано професията.
Как ще обясните лошата серия на Локомотив в края на есента, след която ръководството се е замислило за смяната ви?
- Имахме много сложен календар с два етапа, в които играхме по 4 мача за 11 дни. По време на тези цикли се натрупа огромен брой контузени. Резервите играха за купата, предстояха ни важни срещи със Зенит и Атлетико в Шампионската лига. През ноември ограниченият ни състав вече бе изтощен и резултатите се вложиха. Но това е част от футбола и нещата си идват по местата. Сега сме втори, през пролетта спечелихме в Санкт Петербург и Ростов.
Ако новият треньор поиска съвет от вас, ще се отзовете ли?
- Времето ще покаже.
Твърди се, че заплатата на Николич е 1,2 млн. евро годишно, или два пъти по-малко от вашата - бихте ли работили за тези пари?
- Сумата няма значение. Работил съм за много пари и за малко, и във всеки клуб изпълнявах задача. В Мордовия тренирахме на изгоряла база, не бе лесно в Габала и Анжи. Може би само в Динамо Москва не успях да се справя поради много фактори, които се развиха срещу мен.
Как се чувствате при постоянното напомняне за възрастта ви?
- Смятам, че не е коректно, защото всичко зависи от здравето. И от сегашните постижения. Същността на спорта е да се печели тук и в момента, а условията са равни. От 2016 г. Локомотив взе четири трофея, никой не е с повече. Големият волейболен треньор Николай Карпол е на 82, но продължава да работи в Уралочка и да печели титли. За 3 години не съм пропуснал нито една тренировка!
Недоброжелателите ви твърдят, че имате план само за 3 дни напред, а сега никой не работи така.
- Глупости! Винаги сме имали дългосрочен план, който обаче подлежи на корекции. Валери Лобановски рядко правеше промени. А Константин Бесков - почти всеки ден. Уважавам ги и двамата, но аз съм по-близо до втория вариант. Отчитам всички резултати и показатели в процеса и съобразно тях взимам решения.
Сега Кикнадзе обяви програма за 4 г. Какво прави всеки човек, който стигне до такава позиция и иска да се задържи? Пише дългосрочен план. И обяснява, че не трябва да бъде сменян преди края на този период, защото в противен случай целият замислен процес ще се разруши. Талантите обаче не се появяват по поръчка. Сега може да имаш по-надарени момчета, но в следващия цикъл - не. И всички тези планове отиват на кино, заедно с парите на Руските железници.
Шефовете на Локо намекват, че Сьомин не е вечен...
- Безспорно един ден щях да си тръгна. Но не сега! Бях предупреден предварително и се твърдеше, че е в интерес на футбола. Да, при нас могат да дойдат Хидинк, Адвокаат, Капело, Спалети, Вияш-Боаш, Луческу и други класни професионалисти от Европа. Но как пристигането на Николич, срещу когото лично нямам нищо, съответства на декларациите на Кикнадзе и Мещеряков за развитието на руския футбол?
Налага се мнение за тежкия ви характер.
- Трудно се разбирам с ръководители, които не изхождат от интересите на футбола и в същото време управляват парите на други,

без да са спечелили и рубла


за клуба. Като сегашното ръководство на Локомотив. В същото време хората, които харчеха парите си, се разбираха добре с мен - Игор Суркис, Алексей Федоричев, Сюлейман Керимов. Никога не съм имал конфликти с ръководителите на руските железници.
Кога разбрахте, че конфронтацията с шефовете премина момента, в който няма връщане?
- По време на подготовката за пролетта в Катар Кикнадзе зад гърба ми говори с играчите и до известна степен ги настрои срещу мен. Разчитам на даден футболист, подготвям го, а той му казва: "Ако напуснеш сега, ще ти дадем половината заплата за остатъка от договора." Бил съм на много места, но никъде не бях срещал ръководител, който да работи против клуба. Добре, че играчите не се поддадоха на интригите и така получих голямо удовлетворение от победата в Ростов. Това бе мач за сребърните медали.
Оказва се, че ръководството успя да ви провокира?
- Да, изкараха, че съм бил против намаляването на заплатите и карантината. Смях - досега не се е случвало играчите на Локомотив да не съберат пари за обслужващия персонал след заплата или бонус. Имаме такъв неписан закон и дори чужденците го спазват.
Вие сте единственият треньор, станал шампион в Русия и Украйна (с Динамо).
- (Смее се.) И единственият почетен железничар и на СССР, и на Русия.