Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

 Марков: Ще опитаме  да привлечем още нови

Марков: Ще опитаме да привлечем още нови

10-08-2017 Тема спорт

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков бе специален гост в студиото на Livesport.bg. Той говори по доста актуални теми.


Г-н Марков, тръгна ли ЦСКА в правилната посока след тези две категорични победи над Ботев и Локомотив Пловдив?
- Проведохме една добра подготовка, през това време бе избистрен съставът, естествено бе направена и селекция. Тя се праве??е в движение. За съжаление в първенството не тръгнахме по начина, по който всички искаха - треньорите, футболистите, ръководство и, естествено, феновете. Постигнахме първа победа едва в третия кръг срещу Ботев. Това според мен бе необходимо, дори и да не бе??е този категоричен резултат. Мисля, че срещу Локомотив Пловдив вече стояхме много по-добре и се надявам тази градивна игра да продължава.

Преди мача с Ботев Николай Бодуров сподели, че според него има определени играчи, които са се притеснили от поставената цел, а именно – ??ампионската титла.
- Подкрепям неговите думи. Естествено, всички играчи имат големи качества. В ЦСКА обаче обстановката е доста по-различна. Тук целите винаги са много високи. Така е било и по мое време, преди мен и сигурно така ще бъде винаги. Нормално е при по-младите да има такова напрежение. Чужденците, които идват на „Армията”, при тях е малко трудно да разберат какво точно е ЦСКА.
Фернандо Каранга ли е звездата в ЦСКА?
- Каранга е един от най-значимите играчи в момента. Независимо от колебливото начало, когато пристигна в България, на него му трябваха един-два гола, за да преодолее по-бързо адаптацията. Сега вече виждате, че той е основен играч с безспорни качества, голмайсторски умения. Той показва доста интересна игра, която не е типична за централните нападатели, като се връща и във фаза защита, отнема много топки, пресира добре…

Но определено едно негово отсъствие от терена си казва думата. Видяхме срещу Славия, след като бе заменен головата сила на ЦСКА намаля...
- Това е така. Ще кажа следното, че селекцията в ЦСКА е отворен процес и до последния ден на трансферния прозорец ние ще се опитаме да привлечем играч, било то на неговата позиция или на друга.


Да разбирам, че търсите както нападател, така и друг играч?
- Вижте, ние изпълняваме желанието на стар??и треньора. Той определя от какви играчи има нужда. Но повярвайте, ние няма да се поколебаем и ще вземем играчи, с които да надграждаме това на??е развитие.

Бихте ли се съгласили, че в момента ЦСКА има сериозен проблем с вратарския пост. Китанов направи сериозна гре??ка срещу Лудогорец, онзи ден литовецът също бе колеблив…
- Нека да не правим оценки от представянето на даден играч толкова бързо. Все пак на чужденците им трябва малко повече време за адаптация. Черниаускас е играл само два мача. Българите много бързо обичаме да отписваме даден състезател. Ще ви дам един пример с мен, когато бях във Франция. Президентът на клуба иска??е аз да имам перфектни условия за игра. Той казва??е, че първата една година на мен ми трябва време за адаптация. Едва през втората година от мен се очаква??е да покажа на сто процента на какво съм способен. Все пак в чужда страна има и езикова бариера, което е много важно.

Ще продължа с изказването на Бодуров, който сподели, че недопускането на ЦСКА до Европа е объркало плановете за подготовка и от там се е стигнало до това начало, равенство със Славия и загуба от Лудогорец...
- Съгласен съм с това негово мнение. Всеки един състезател иска да играе голям футбол. След като отпадна този вариант, някои от футболистите, с които преговаряхме, си промениха мнението.

??мате ли представа дали следващата година ЦСКА ще може да играе в Европа и кой попречи на клуба в това отно??ение?
- Убеден съм, че БФС може??е да направи нещо повече по този казус. УЕФА си има правила, които си ги спазва. А това дали следващата година ще играем или не, знаете, че има ангажиран юридически екип, който се е заел с това нещо. Ние имаме огромно желание тази санкция да бъде намалена, така че догодина на??ият отбор да може да участва.

Стамен Белчев допитва ли се до вас за съвети?
- Със Стамен Белчев сме в много добри отно??ения и така и трябва да бъде. Редовно си говорим и дискутираме преди или след тренировки. Той е в правото си да определя тактиката, задачите и изпълнителите. Ние не разговаряме за такива детайли. Аз няма да си позволя да му се бъркам в работата, както не съм позволявал да ми се бъркат и на мен.

На Панчарево с много бързи темпове се гради нещо много хубаво. Докъде ще продължат ремонтните дейности?
- Предстои още работа. Където бе??е старото стрелбище, ще бъде изграден хотел, в който да бъдат настанени децата от ??колата на ЦСКА. Предвижда се там да са юно??ите от U15, U17, U19. Там ще има и ресторант, в който те ще се хранят, и ще тренират на терените, които са част от базата. ??ма идея до този хотел да бъде изградено още едно игрище, което ще е четвърто на базата. Ще има и голям фитнес център. Сега в процес на изграждане е третият терен. Знаете, че бунгалата бяха реновирани, и в момента, в който бъдат обзаведени изцяло, лагерите на отбора ще започнат да се провеждат там. Но нека първо през месец септември, ако всичко е наред, да подпи??ем договор за базите. ?? тогава строителните дейности ще продължат с още по-голяма сила, така че догодина да бъдат завър??ени.