Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

Maриян Огнянов: Футболът на Северозапад изживява ренесанс

Maриян Огнянов: Футболът на Северозапад изживява ренесанс

07-01-2021 Тема спорт

Първото място на Левски Лом не е изненада, а добрите дни в Левски София тепърва предстоят

В средата на август Мариян Огнянов се завърна в Левски. 32-годишният атакуващ полузащитник обаче не акостира на „Герена“, а в родния Лом. Там през лятото бе дадено началото на възраждането на футбола в града. Бавно и полека сините започнаха да катерят стълбицата и напълно заслужено зимуват на първото място в Северозападната Трета лига. За всичко това Огнянов, който у нас рита още за ФК ЦСКА 1948 Сф, Черно море, Ботев Пд, Нефтохимик и Беласица, отговори на въпросите на „Тема Спорт“.

Росен АНГЕЛОВ

Марияне, поне един Левски, този от Лом, е на първо място. Очаквахте ли толкова силно представяне през есента?
- За мнозина представянето ни е изненада, защото всичко се случи много бързо. Събрахме силен отбор. Направихме добра сплав между опитни футболисти и млади момчета, които имат желание да се учат и развиват. Голям процент от тях са на по 20 години. Това са им първи мачове в мъжкия футбол, а Трета лига е малко сложна. Там се играе по-твърдо, а и да не споменавам други от минусите на аматьорския футбол. Но е добро училище. Каляват се от рано и се хвърлят в боя от началото. Ние по-опитните се стремим да им помагаме във всякакъв аспект, за да може те да си покажат качествата. Радвам се, че до голяма степен успяхме. Първи сме на полусезона. За мен лично това не е изненада. Защото знам, че отборът има потенциал.
Надяваш ли се скоро да видиш и друг Левски на върха?
- Дано. Какво да ви кажа. Надявам се да се случи и Левски София да се оправи колкото се може по-бързо. Да си стъпят на краката. Мисля, добрите дни там тепърва ще дойдат.

Основният
двигател е
Наско Сираков

Футболен човек, който разбира играта до най-тънките детайли. Защото това, което се случва сега, не е приятно за феновете на Левски. Както и мястото, което заемат в момента в класирането.
Каква е ролята на Мариян Огнянов в Левски Лом?
- Аз дойдох малко по-късно в отбора. Един месец след събирането се отзовах на поканата на кмета на Лом. Реално към момента помагам чисто игрово. Нищо повече.
Появиха се информации, че помагаш и финансово?
- Не, няма как да помагам финансово. Не съм милионер, за да го правя. Но помагам чисто футболно, както казах.
Докъде стигат амбициите на Левски Лом?
- Намеренията на кмета и на баща му Гаврил Гаврилов-Гаро, който се явява и президент на отбора и движи нещата, са да влезем в професионалния футбол. Да направим добра база и организация. Да развием школата. В момента се сменя тревната настилка на стадиона и затова в последните мачове през есента играехме в Чипровци. Амбициите са най-малкото за Втора лига, макар че в началото, когато си говорихме, не бяха за това. Но впоследствие и те самите се изненадаха, че отборът се представя добре. Но за мен, пак казвам, не беше изненада на фона на това, което аз мога да дам за футбола и опитните играчи, които имаме в отбора.
През есента имахте добрия пример на Кариана Ерден, но за съжаление там нещата няма да продължат напролет…
- Надявам се тук да е по-различно. Имаме уверението, че нещата са сериозни. В крайна сметка аз съм човек, който обича футбола и ако усетя, че нещо не е както трябва и не ми изнася, си тръгвам. Това е положението. Имам уверението, че

нещата няма
да се случат
както с Кариана

Ерден. Без да съм наясно на сто процента какво точно е станало в Кариана. Но за съжаление в последните години това е често явление в българския футбол и е доста неприятно. Аз тук приемам всичко по-вътрешно, защото съм родом от Лом. Надявам да се запази в добрия смисъл и тон.
Това, че си родом от Лом ли бе в основата да приемеш да риташ в Трета лига и защо не остана във ФК ЦСКА 1948 Сф за влизането в елита?
- С ЦСКА 1948 се разделихме по най-нормалния начин. Както трябва да го правят клуб и футболист. Седнахме и разговаряхме с ръководството. Те прецениха, че ще тръгват по нов път. Ще залагат на по-млади футболисти. Това ми беше казано, а дали то беше причината… Ясно е, че не е било само това. Другата причина беше, че

част от феновете
не искаха аз
да съм там

След това отидох в Германия в аматьорския Ханза Фризойте, но дойде пандемията и футболът там спря още през март. След като напуснах ЦСКА 1948, имаше няколко варианта за Първа лига, но те не ме задоволяваха и тръгнах за Германия. Не бяха предизвикателство за мен. През юни реших да се прибера в България и да изчакам да видя как ще се развият нещата. Дойде предложението от Левски Лом, но аз все пак си бях оставил вратички за завръщане в Германия. Натежа това, че съм от Лом, няма какво да се лъжем. Преди това доста пъти, когато бях по отборите в родния елит, се надявах, че ще се появи някой, който да възроди футбола в Лом. Да се заема малко по-сериозно с организацията и да направят стабилен отбор. Радвам се, че се случи.
Това ли ще е последният ти отбор?
- Не съм мислим по този въпрос. В България е много сложно да си правиш планове и още повече по-дългосрочни. Трудно е. На 32 години съм, здрав съм и се надявам всичко в Левски Лом да е наред. Но пак казвам, аз съм от тези футболисти, които, ако нещо не им изнася, ставам и си тръгвам. Това е принцип при мен.
Чисто организационно, а и финансово как са нещата в Левски Лом?
- Има какво да се желае. Все пак сме нов клуб. В Лом през годините се опитваха да правят нещо, но беше за по три, четири месеца и до там. Така че има доста неща чисто организационно да се оправят, да се изгладят, но сме на прав път. Тепърва ще се оправят нещата. Основното в България е плащането навреме. Засега няма никакви проблеми от това естество. В днешно време това не е малко. В България почти всеки го интересува финансово да стоят добре нещата. Когато бях на „Герена“, Гаврил Гаврилов пак имаше идея да прави нещо, създаде се отбор, но все не успяваше. Но проблемът

в Лом е, че има
остра липса на
футболни хора

Или на хора, които разбират от материята.
Затова ли Пламен Гетов, който цял живот е свързан с Плевен, ще помага на Левски Лом?
- Вероятно това е идеята на кмета и на президента. Виждал съм Пламен Гетов на няколко мача на нашия отбор, но това вече са отношения на ниво ръководство. Аз се опитвам по някакъв начин да правя реклама на Левски, на Лом, чрез моя Фейсбук. Постоянно пиша за Левски Лом, да се разчуе малко. В последните 3-4 месеца все повече се говори за нас по спортните медии. Това ме радва и ме прави щастлив. Правя всичко възможно да възраждаме града, да се разчуе за спорта в града, защото през годините повече оставяхме в сянката на Монтана, на Враца. Хубавото е, че Северозападът изживява футболен ренесанс. Два отбора в елита, през есента Кариана Ерден бе лидер във Втора лига, ние в Трета. Но Монтана и Ботев Враца от години вече се утвърдиха. Сега е хубаво, че лека-полека и Лом се присъединява към тях.