Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Абдикацията вече е подписана, време е за наследник на трона

Абдикацията вече е подписана, време е за наследник на трона

23-09-2025 Жаклин МИХАЙЛОВ

Най-красивия, най-силния, най-вълнуващия мач за последните 10 години в българското първенство. Това не са голи суперлативи, това е самата истина за сблъсъка ЦСКА - Лудогорец. Зрелище, което ще бъде оценено подобаващо във всяка точка на земното кълбо. Това е най-важната оценка за случилото се в неделя вечер. Това е футболът, който феновете искат да гледат.
Но този спиращ дъха спектакъл показа и още нещо.

Задава се край
на хегемонията

защото недосегаемите слязоха на земята. ЦСКА надигра по всички показатели Лудогорец и по-важното – демонстрира много повече свежест и идеи в своята игра. Червените този път не бяха мишката в отворения капан със сиренцето, а безмилостната котка. Ролите се размениха и само късметът спаси гостите от напълно заслужена и резонна загуба. Защото положенията и головите ситуации пред двете врати бяха категорично в полза на домакините. Цялата надменност и снизходителност на хегемона се изпари и изчезна яко дим.
Доста критики се изсипаха в началото на сезона към треньора Белчев и неговите подопечни. И те трябва да знаят, че ще минат през същия ад, ако отново си позволят да играят така както го направиха срещу Сиренс. Това е ЦСКА и милост няма към никого. Но Белчев заслужава комплименти за начина по който развива потенциала на отбора. Прави го наистина по един забележителен начин и метаморфозата е логична. Но тази метаморфоза стана възможна благодарение на два дебюта. Георги Йомов и Жул Кейта, това са двамата футболисти, които предизвикаха земетресението в Борисовата градина. Вече може да говорим за

наличие на
неудържимо трио

в лицето на Соу и споменатите. Имаме съчетание на невероятна мощ, динамика, техника, бързина, поглед върху играта, че просто няма как да не дойдат и головете. Засега единственият проблем пред синтеза на червения атом е ниската ефективност на гамбиеца при завършващия удар. Странен тип е Соу – прави всичко перфектно до гола, но мрежата на противника някак не му е интересна и все му убягва.
По цялата логика на света, ЦСКА оттук нататък може само да надгражда. Потенциалът е налице, вече повечето титуляри са твърди стойности за години напред. Останаха им един-два невралгични поста и всичко ще си дойде по местата. А и дълбочината е налице, дори включилите си като резерви Тиаго, Кери и Юрич веднага оказаха сериозно влияние върху събитията на терена. ЦСКА са готови не само за шампиони, но и за сериозен възход. Думите ще се върнем там, където ни е мястото, никога не били по близки до осъществяване в дела. Но, следва едно голямо Но.

Блясъка в играта
на червените

в огромна степен се дължеше на пълната немощ в представянето на зелените. В този си вид Лудогорец е абдикирал и десетата титла за тях е мираж. С Кешерю, Сисиньо, Моци, Текпетей на терена тази формация на Лудогорец е обречена на бърз залез. Ако продължи да се разчита на този квартет, в края на сезона ще се пеят песни „С Лудогорец е свършено“. Футболистите обаче са на терена, защото някой ги е сложил в титулярния състав. Ако Лудогорец досега са мислили, че най-голямото им дъно като треньор е бил Рибейро, спешно трябва да променят местата в негативната класация. По-зле отсега никога на си били и ако искат десета титла трябва да вземат решение не днес или утре, а вчера. Все още нищо не е загубено и отстъплението може да се спре на Сталинград. Имат сериозен потенциал, но неща като минали заслуги, трябва окончателно да бъдат запратени в коша. Иначе физиономията на изнемогващия Моци ще се превърне в синоним на края на разградската империя. Измъкнаха се невредими в неделя, но трябва да са напълно наясно, че вече са по-слабия отбор в дуото на върха. Бъдещето на Лудогорец се нарича Доминик Янков, това момче бе единствения светъл лъч в зелено. Силата им извън терена остава непоклатима, но


ще им е трудно без
футболни аргументи

И закономерно стигаме до съдийството. Най-добрия български съдия Георги Кабаков безусловно даде доказателството, че следващите мачове между ЦСКА и Лудогорец трябва да ги свири чужденец. Още по-добро е съчетанието между чужденец и ВАР. Няма такъв български рефер, който може безпристрастно и хладнокръвно да ръководи мач с подобен огромен заряд. Кабаков вероятно би се справил отлично на финала на следващата Шампионска лига, но няма никакъв шанс да се справи добре с ЦСКА- Лудогорец. Не заради друго, а защото концепцията му за футбола е напълно сбъркана. Той не е на терена, за да отсъжда каквото се случва, а за да избута някак мача. Единственото нещо, което му е в главата е да не наклони везните в едната или другата посока. Но точно това прави в крайна сметка. Дори не го упреквам в пристрастност, може би решенията му щяха да бъдат същите ако положенията за дузпа бяха в наказателното поле на ЦСКА. Но това не е точният подход, има си правилник и той е единственият закон за футболния съдия.
Като оставим настрана субективните фактори, общият извод след първия за сезона мач между ЦСКА и Лудогорец е изключително позитивен. Има основания да очакваме един много интересен шампионат. И може би вече се задава голямата промяна.