Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

13-03-2020 Адвокат Трендафилов: ЦСКА ще има красив европейски стадион

Адвокат Трендафилов: ЦСКА ще има красив европейски стадион

13-03-2020 Тема спорт

Процесите около изграждането на нов стадион на ЦСКА отново са в ход след 3-месечно затишие. Забавянето се получи, тъй като няколко човека отказаха да участват в оценяването на "Армията" и Панчарево, което е задължителна стъпка към учредяването на съвместно дружество между ЦСКА и държавата. В началото на тази седмица обаче огледите на имотите бяха направени и до края на месеца се очаква да стане ясно каква е пазарната им оценка. Адвокатът, който работи с червените - Станислав Трендафилов, говори пред "Тема Спорт" по отношение на това какво предстои да се случи в следващите седмици. В изказване пред "Дневник" преди няколко дни Трендафилов бе цитиран, че проектът за стадиона е в напреднала фаза.

Г-н Трендафилов, можете ли да разясните на какъв етап е проектът за нов стадион на ЦСКА?
- Има проект, който е изготвен по възложение на ЦСКА, и смятам, че той ще бъде одобрен. Самото разкриване на проекта ще го направят господата Ганчев и Инджов. Те са собствениците на клуба все пак. Аз мога да кажа какво предстои да се случи оттук насетне с оглед развитието около оценката на имотите. Първо, трябва да излезе самата оценка. От "Сердика спортни имоти" обявиха, че това ще се случи до края на март, но според мен ще е ясно дори по-рано, тъй като вече се работи усилено по въпроса. Огледът на имотите беше направен, а след като излезе оценката, тогава ще се пристъпи към учредяването на съвместното дружество "Спортни имоти "Българска армия".
Колко време след излизането на оценката ще се учреди самото дружество?
- По принцип срокът е 3 дни, но нека да си запазим вратичката отворена и да кажем, че ще стане за седмица. Когато учредим дружеството, проектът за стадиона трябва да се одобри от главния архитект на София. След това отиваме в Столична община, където трябва да се направи план за безопасност, план за извозване, тоест трасетата, по които ще минават машините в парка. Това са стандартни неща. Какво точно представлява проектът, не е в моите правомощия да кажа, но мога да заявя, че ЦСКА ще има красив европейски стадион. Така че сега трябва да излезе оценката, да впишем дружеството в Търговския регистър, да заявим проекта и оттам да получим одобрение. Иначе с кметицата на София и заместник-кметицата, която отговаря по тези въпроси, сме разговаряли, имаме тяхното одобрение и нямаме проблеми в това отношение. На този етап очакваме самото учредяване на дружеството. Ние с документацията сме готови, просто чисто законово трябва да минат сроковете по вписването.
А кога ще бъде внесена стойността на "Армията" и Панчарево в съвместното дружество?
- Чисто като технология законът позволява това да се случи до две години, но ние ще избързаме и ще внесем парите по-рано. Така или иначе те ще се използват за строителството и ще е необходимо съвместното дружество да има капитал, за да се действа напред.
Тоест можем да обобщим, че се действа много сериозно в насока реконструкцията на стадиона...
- Да, след толкова зор се действа. Видяхте, че и от "Сердика спортни имоти" излязоха с официално съобщение. Вървим в синхрон с държавата, за да направим първия такъв стадион в България. То има едно друго съоръжение, на което обаче ходят шест човека... Но тук вече навлизаме в друга тематика.
Очаквате ли да има някакви по-сериозни пречки около изграждането на "Армията"?
- Не би трябвало да има сериозни пречки. Както казах - имаме разбиране с кметицата, както и със спортния министър, били сме на разговори с тях. От наша страна ще направим всичко максимално бързо. Разбира се, винаги може да се появят разни зелени и прочие, но всичко, което ще правим, ще е по закон. И това се вижда от органите. Не би трябвало да имаме сериозни проблеми. Още повече че ние повторихме многократно - ще действаме в чашата на стадиона и не просто ще опазим растителността, но дори ще облагородим парка.