Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Академията на Литекс е №1

Академията на Литекс е №1

18-01-2014 Росен АНГЕЛОВ

Академията на Литекс отдавна се превърна в тотален хегемон у нас

Росен АНГЕЛОВ

10 години - толкова изминаха, откакто Гри??а Ганчев даде началото на поредния си проект, свързан с Ловеч и в частност с Литекс. През 2003-а започна да функционира местната Академия за таланти. Още с първите си стъпки тя доказа, че ще е номер едно у нас, и в момента е тотален хегемон, удряйки в земята грандовете Левски и ЦСКА.
Георги Миланов, ??лия Миланов, Симеон Славчев, Антон Недялков, Никола Колев, Румен Руменов, Реян Даскалов, Кирил Десподов… всички те са само малка част от фабриката за таланти край река Осъм.
Като за начало надеждите разполагат с перфектни условия за тренировъчен и състезателен процес с един изкуствен и два затревени терена. Това позволява пълноценна целогоди??на работа без притеснения от атмосферните условия. Важен фактор при формирането на един футболист е кондиционната подготовка. В това отно??ение децата и юно??ите на Литекс могат да разчитат на супермодерен фитнес, в който да усъвър??енстват своите физически качества и потенциал. Всеки в академията получава безплатно комплект пълна екипировка.
Тъй като в ??колата има представители от всички региони на България, на приеманите футболисти логично се предоставят и отлични битови условия за живеене, хранене и обучение. Родителите на децата могат да бъдат абсолютно спокойни във всяко едно отно??ение, тъй като организацията и дисциплината най-вече са поставени на първо място.
Откритият през 2009 година интернат отговаря по условия на тризвезден хотел, талантите са настанени в единични или двойни стаи със самостоятелни баня и тоалетна, парно отопление и всички удобства, включително телевизор, кабелна и интернет. Редът е почти като в казармата, съблюдаван от треньорите, които също живеят в сградата. Освен на майсторство с топката юно??ите се възпитават и изграждат като личности, защото за академията е важно не само да си добър на терена, но и да бъде?? стойностен като човек. ??нтернатът разполага със собствена кухня и столова, където се предлага здравословна и според спортния режим храна, както и с перално помещение и су??илня.
В ДЮШ на Литекс учението върви паралелно с тренировките. Футболистите са обособени в специални паралелки в местни училища според желанията на родителите и интересите на децата. При ло??а дисциплина, недостойно поведение и прояви, уронващи престижа на ??колата, както и успех под 4.50 се налага да бъдат освободени от отборите. Най-добрите на терена, ако обаче са безупречни и извън него, се награждават с ежемесечни парични стипендии от клуба.
Качество, а не масовост е целта на академията. ??менно затова критериите за нови попълнения са изключително високи. Набелязаните футболисти се наблюдават многократно от скаутите на ??колата, след което се стига до пробен период или директно привличане, в случай че става въпрос за безспорен талант.
За най-малките всяка година през май или юни се организират в Ловеч приемни изпити, на които комисия от всичките треньори определя най-добрите.
В момента край Покрития мост тренират 140 деца. 50 от тях са в ??колата, като тя обхваща Футбол 9 (играе се от 9 човека), Футбол 7 и подготвителните групи. Всички кадри в нея са местни момчета. 90 юно??и пък са в самата академия, която включва тимовете до 19, 17, 15 и 14 години. От тези 90 таланти повече от половината са от цяла България.
Наред с многото титли, медали и трофеи за кратък период от време най-впечатляващ е фактът, че в момента половината от мъжкия тим на Литекс е съставен от играчи, израснали и прогресирали в академията. Близо двайсетина момчета пък са част от различните национални гарнитури. Отделно куп играчи от ??колата са в различни тимове от А и Б група. А трансферът на Георги Миланов в ЦСКА Москва и спечеленият от него приз Футболист на годината за 2012 са поредното доказателство за отличната работа на академията.
Така че дори и да не стане ??ампион този сезон, Литекс вече има най-ценното, за което всички клубове говорят и мечтаят – база и продуктивна ??кола.