Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

09-08-2014 Алегри промени Ювентус

Алегри промени Ювентус

09-08-2014 Г.Б. ОЛИВЕРО „Гадзета дело спорт”

Интензивността по време на мач е същата, но релаксът е повече

Масимилиано Алегри притежаваше талант, но разсеяността му попречи да направи по-сериозна футболна кариера. Антонио Конте пък бе трудолюбив халф, който не пропусна шанса си. Две парелелни личности, които в крайна сметка треньорската им съдба ги събра в Ювентус. Сравнениета между бившия и настоящия са неизбежни. Не съществува специалист или спортист, който да ни иска да печели. Дали ще го направи като Мауриньо или като Анчелоти, няма значение – клубът и тифозите искат едно - трофеи. Останалто са само празни приказки.
Подходът
Не може да се отрече, че изборът на Алегри бе доста интелигентен. Досегашната подготовка, а и обстановката по време на турнето показват видима промятна. Онзи ден в залата за пресконференции в Джакарта имаше поне 200 души, от които едва 20% бяха журналисти. Всички останали имаха една цел – селфита и автографи от Йоренте и Алегри. Накрая Фернандо бе блокиран въпреки охраната, докато Алегри се измъкна като риба. Конте никога нямаше да го направи – той щеше да остане да беседва с тях, за да ги спечели. Макс смята да направи същото, но само с победи на терена.

На масата
Управлението на един колектив има известни базови правила. При Антонио щабът и отборът се хранеха заедно, докато сега футболистите са сами. Така те могат да се отпуснат, спазват и забраната да ползват мобилни телефони. Алегри държи на самоконтрола, но в същото време не прави въпрос, когато Видал разпростарни в Туитър снимка от масата по време на хранене. Обратно – при Конте това не би минало незабелязано, Антонио държеше на тоталния контрол.
Момичета и свободни вечери
Миналото лято в Лос Анджелис Конте прекара почти две денонощия в лобито на хотела, за да предотврати евентуалните изкушения на футболистите с няколко красиви обитателки. В Сан Франциско той избра хотел в стила на трилъра на Стивън Кинг „Сиянието”, което принуди Буфон и компания да поискат разходка в града, за да се почувстват малко свободни. Ако в Сидни има подобна вечер, то Алегри няма да чака на входа на хотела.
На терена
Друга новост се отнася до тренировките. Дори и на турнето Алегри и щабът му са първи на терена, където изчакват останалиете. Макс разчита на екипността, разговаряйки с тях надълго преди и след всяко занимание. При Конте се работеше по групи. Ако с Анатонио бе суперинтензивно, то с Макс е интезивно. Преди контролата в Джакарта (8:1) Алегри проведе две тренировки по 2 часа всяка. При нужда Конте повишаваше глас, но и Алегри не се принесна да се провикне.
Напрежението
Голямата разлика тук е, че при Конте някои играчи се чувстваха под натиск от 8 до 22 часа. С Макс напрежението е само по време на тренировката, а всеки според интелигенстността си трябваше да се справи с останалото време. Подробността е, че Конте завари отбор, който два пъти поред бе завършвал на 7-о място и обстановката бе депресираща. Докато за Алегри бе по-лесно – Юве е 3 пъти поред шампион. На масата или в бара Макс предпочита безгрижния тон и шегите, а далече от микрофоните Антонио е симпатичен и забавен.
Гастролите
Ще бъде любопитно как ще гостува Юве. При Конте се пътуваше в навечерито на мача и се връщаше вечерта веднга след него. „Искам де елиминирам всякакви изкушения. Ако след мача, полета и после 40-те минути с автобус до базата играчите все още имат сили да направят някоя и друга обиколка, значи са победители”, казваше Конте. В Милан Алегри тренираше сутринта в базата, следобяд се пътуваше, връщането бе веднага след мача и всеки отиваше където си поиска.

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар