Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Анев и ??лиев мечтаят за подиум

Анев и ??лиев мечтаят за подиум

26-11-2016 Хари ЛАТ??ФЯН

С големи надежди и очаквания към успе??ен сезон за България стартира в неделя юбилейното 40-о издание на Световната купа по биатлон. В Йостерсунд ще бъде направено официалното откриване на битката за най-ценния трофей в този спорт – Големия кристален глобус. За на?? късмет и през тази година ще имаме повод за емоции при мъжете, където Красимир Анев и Владимир ??лиев ще могат да продължат своеобразния си дуел и да го извисят до едно ново, по-лицеприятно ниво.
Най-добрите ни национали се утвърдиха сред елита на биатлона в последните две години. 29-годи??ният Анев на този етап успява да извлече една идея по-сериозен позитив от битката с набора си ??лиев. Той неизменно е в Топ 30 на генералното подреждане за Световната купа в последните два сезона и сега целта е нещо повече от присъствие там. Подобна обаче е ситуацията и за Владо. След като постигна личен връх с 25-ото си място през 2015-а, той допусна лек спад и се нареди 38-и през миналия сезон. Големият въпрос сега е дали двамата ще могат да използват онази инерция, която да ги изведе до позиция в Топ 10 от СК.
Предпоставките за по-добро подреждане и класиране от двамата са налице. Когато има вътре??на конкуренция, това винаги води и до подобряване на състоянието. Анев и ??лиев дълго време бяха в открит конфликт и макар да не говореха директно за него, то напрежението между тях се усеща??е във въздуха. Сега от националите ни се изисква да пренесат тази амбиция и върху трасетата от Световната купа. Двамата мечтаят за качване на подиума в което и да е състезание от надпреварата през следващите 4 месеца.
Краси бе изключително близо до постигане на наглед невъзможното, когато преди два сезона остана четвърти в масовия старт в Оберхоф. В началото на тази година самоковецът беляза и седма позиция в спринта в Антхолц, като и в двата случая бе на няколко секунди от „обетованата земя”. Роденият в Троян ??лиев също отговори подобаващо на успехите на съотборника си. В Преск Айл през миналия сезон той бе 8-и в преследването, а в Осло остана 10-и на спринта. Преди две години в Контиолахти пък бе най-близо до Топ 3, нареждайки се ??ести в преследването.
?? докато при мъжете България продължава да таи надежди и да има повод за добро самочувствие, то при дамите ситуацията си остава непроменена. Емилия Йорданова (27 г) и Десислава Стоянова (24 г) едва ли ще изненадат някой с поредното си посредствено участие. Двете са далеч от класата на съотборниците си, какво остава да говорим за легендите в този спорт – Дафовска, Никулчина, Филипова, Попова... Хубавото все пак е, че ако не друго, то поне епизодични появи в Топ 60 на някоя от националките ни ще има, а оттам и ??анс за евентуални точки за СК, с които да поддържат огъня жив.
Говорейки за Световна купа, все пак да не забравяме и каква е крайната цел в нея. А именно – победата и Големият глобус. При мъжете има само едно име, което да може спокойно да каже „аз съм фаворит и всеки се съобразява с мен”. Естествено, става въпрос за властелина в последните 5 години Мартен Фуркад. Французинът върви по невиждан исторически график до този момент. Едва на 28 години, той вече се е прицелил в рекорда на Оле Ейнар Бьорндален и Магдалена Форсберг. Фуркад грабна 5 последователни купи, нещо, което нито един друг състезател не бе правил в миналото. Сега пред него остава единствено да изравни легендите от Норвегия и Швеция по общия им брой. Двамата имат по 6 глобуса при мъжете и жените, което означава, че в средата на март към тях най-вероятно ще се присъедини и самият Мартен.
Въпросът пред французина не е дали, а кога ще измести Бьорндален и под №1 по победи за СК. В момента двамата са на двойна разлика един от друг. Норвежецът води с 94 срещу 47, но предвид възрастта на Фуркад, то действително е въпрос на време и най-вече желание да изпревари най-успе??ния състезател в историята на този спорт. Опит да го спрат се очаква да направят Йоханес Бьо, Симон Шемп, Антон Шипулин и Симон Едер, но нито един от тях не е показал, че има нужната класа и постоянство, за да се мери с французина.
При дамите обаче се очертава да е далеч по-интересно и непредвидимо. Габриела Соукалова ще опита да защити трофея си от миналия сезон. Чехкинята обаче ще има сериозна конкуренция. Мари Дорен Абер, Доротея Вирер, Кайса Макарайнен, Франциска Хилдебранд и Лаура Далмайер разполагат с достатъчно аргументи, за да я свалят от трона. Да не забравяме, че след една година прекъсване през януари на трасето ще се завърне и Дария Домрачова. Белорускинята едва ли ще бъде конкурентна за трофея, но за сметка на това може да обърка сметките и индиректно да се намеси в битката за трона.

КАЛЕНДАР НА СК 2016/17
27.11 – 04.12 Йостерсунд, Шв
05.12 – 11.12 Поклюка, Слвн
12.12 – 18.12 Нове Место, Чех
02.01 – 08.01 Оберхоф, Гер
10.01 – 15.01 Руполдинг, Гер
16.01 – 22.01 Антхолц, ??т
06.02 – 19.02 Хохфилцен, Ав
Световно първенство за мъже и жени
27.02 – 05.03 Пьончан, Кор
06.03 – 12.03 Тюмен, Рус
13.03 – 19.03 Осло, Нор
Заб.: Стартовете ще се предават пряко по БНТ и Евроспорт.

НОС??ТЕЛ??ТЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА
Общо Шампион
6 Оле Ейнар БЬОРНДАЛЕН (Нор)
5 Мартен ФУРКАД (Фр)
4 Рафаел Поаре (Фр), Франк Улрих (Гер)
3 Франк Рьот?? (Гер)
2 Свен Фи??ер (Гер), Сергей Чепиков (СССР), Йон Яге Тилдум (Нор)
1 Емил Хегле СВЕНДСЕН (Нор), Айрик Квалфос (Нор), Клаус Зиберт (Гер), Петер Ангерер (Гер), Фриц Фи??ер (Гер), Микаел Льофгрен (Шв), Владимир Драчев (Блрс), Андре Зехми?? (Гер), Патрис Баи (Фр), Михаел Грайс (Гер), Тарей БЬО (Нор)

ТОП 5 - ПОБЕД??
МЪЖЕ
Състезател Националност Брой победи
1. Оле Ейнар БЬОРНДАЛЕН Норвегия 94
2. Мартен ФУРКАД Франция 47
3. Рафаел ПОАРЕ Франция 44
4. Емил СВЕНДСЕН Норвегия 37
5. Свен Ф??ШЕР Германия 33
Заб.: ??мената на активните състезатели са почернени.

НОС??ТЕЛК??ТЕ НА СВЕТОВНАТА КУПА
Общо Шампион
6 Магдалена Форсберг (Шв)
3 Магдалена Нойнер (Гер)
2 Кайса МАКАРАЙНЕН (Фин), Ева Корпела (Шв), Анфиса Резцова (Рус)
1 Кати Вилхелм (Гер), Ане Елвбак (Нор), Сана Грьонлид (Нор), Даря ДОМРАЧОВА (Блрс), Лив Грете Поаре (Нор), Тора БЕРГЕР (Нор), Ан Бриан (Фр), Андреа Хенкел (Гер), Сандрин Баи (Фр), Светлана Парамигина (Блрс), Хелена Екхолм (Шв), Светлана Давидова (СССР), Мартина Глагов (Гер), Йелена Головина (СССР), Гри Йоствик (Нор), ??ржина Адамичкова (Чех), Емануел Кларе (Фр), Мете Местад (Нор), Габриела СОУКАЛОВА (Чех)

ТОП 5 - ПОБЕД??
ЖЕН??
Състезател Националност Брой победи
1. Магдалена ФОРСБЕРГ Швеция 42
2. Магдалена НОЙНЕР Германия 34
3. У??и Д??ЗЕЛ Германия 30
4. Тора БЕРГЕР Норвегия 28
5. Дария ДОМРАЧОВА Беларус 25