Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Асене, върни!

Асене, върни!

10-02-2018 Желю СТАНКОВ

Преди няколко дни, четейки поредната лекция на Жаклин Михайлов в „Тема Спорт“, вероятно много запалянковци на Левски са били готови да му подпалят телефона. Става??е дума за една тенденция, преминала в прогноза – че в най-близко бъдеще сините ще бъдат вечно трети в първенството. Защото поддръжниците на Левски, или по-точно доста голяма част от тях, смятат, че на „Герена“ всичко е цветя и рози – има богат собственик, именит треньор, скъпоплатени футболисти, един камион с надежди за добър отбор, който съвсем скоро ще спечели титлата. Откъде накъде някой ще твърди, че скоро Левски няма да е на върха?!
Днес обаче тази прогноза вече е повече от категорична. Трябва да стане някакво чудо, че в следващите години Левски да измести от първите две места Лудогорец и ЦСКА. В Разград ма??ината е смазана. А на „Армията“ вече е сглобена и в много близко бъдеще ще заработи на пълна мощност.
А Левски е една морга с резервни части втора употреба и няма никаква перспектива да се появи някой, който малко от малко разбира от автомобили, и този някой да сглоби ма??ина. ?? което е най-интересното – задължително е този някой да работи с поне двама, които да му пречат.
Слу??айки интервюто на Асен Букарев пред „Дарик“ в четвъртък, ми идва??е да се обадя в студиото и да му кажа – Асене, върни! Тази фраза, която Са??о Диков години наред изрича??е в ефир, ми излезе на преден план, защото Букарев изнесе някои неща от кухнята на Левски, които мнозина преди него премълчаваха. С две думи – куче влаче рейс.
Как да стане работата? Вече е кристално ясно, че Спас Русев е същият като ??во Тонев, само дето се бръсне редовно и се облича като собственик на клуб, а не с якета на черепи. Е, да, и още нещо – Спас Русев не си духа перчема и не ходи с охрана.
??наче всичко друго е идентично. Спас Русев също не успява да преструктурира клуба, не може и да намери подходящите хора. Звената в клуба не работят. А самата сграда на „Тодорини кукли“ е в меко казано трагично състояние. Харчат се някакви пари, които не се знае откъде са и в какъв размер са. Обявени са някакви спонсорски договори, но без никакви параметри. Никой не знае ПФК Левски какви дългове има и към кои инстанции и компании са те. Бюджет може да има само на теория, но не и на практика. А собственикът, оказва се, плаща заплати на хора, които са на работа в клуба проформа. Днес Букарев се почуствал безгласна буква, преди него Пелето каза, че ходел на работа с ясното съзнание, че тази работа не е за него. А пък Боримиров изобщо не се усеща, че е безкрайно олекнал с презначаванията си за спортен директор, ??еф на ??колата, голям акционер и какво ли още не.
?? сега какво? Търси се следващата безгласна буква ли? Не! Кризата на „Герена“ е перманентна. Кризата е на доверие, на отно??ения, на морал, на взаимно уважение. ?? криза на правила. Да, в Левски отдавна няма правила.
??зходът от тази криза изглежда е ясен, и май е единствен. За да не се стигне до ситуацията с автентичния ЦСКА, е необходимо час по-скоро запалянковците да реагират. С всички законни начини, феновете трябва веднага да потърсят среща с ръководството. ?? без повече никакви недомлъвки и завоалирани послания, да разбере цялата синя част на България какво е финансовото състояние на клуба и смята ли изобщо някога Спас Русев да си подреди къщата, ако изобщо има дългосрочни планове, и разбира се, ако е реален собственик на клуба, а не поредния аватар.

Не им ли писна да се лъжат в Левски. ??злиза изпълнителният директор и казва, че Букарев работи страхотно до момента – и по селекцията и по други проекти. Пък самият Асен не знаел, че работи страхотно.
Наско Сираков го каза – този Левски е една голяма лъжа! ?? това не се е променило. Е, разбрахме всъщност защо въпреки непрекъснатите информации, спекулации и догадки, Наско Сираков не е в Левски. Спас Русев или е подкован от конкуренти на Левски, чрез важни посредници, да не връща силната фигура Сираков, или не иска да някой да му се прави на разбирач.
Същото е и с Делио Роси. Ясно е като бял ден, че към този момент италианецът не показва способности да бъде човекът за Левски в този момент, но съветниците на Спас Русев явно не мислят същото. А какво толкова? Много по-големи клубове уволняват много по-именити треньори без да им мигне окото, но Русев сигурно се опасява, че раздяла с Роси ще има незаличими последствия. А със страх тия неща не стават.
Спас Русев май няма правилен ход, може би е прекалено деликатен и дипломатичен. Топката сега е в неговото поле. Той си финансира клуба, той си хареса Делио Роси и си го назначи, той си му пази гърба, той си прави селекцията и в следващите 3 месеца ще трябва да защити дисертация пред привържениците.
Пак ли феновете, ще кажат някои? Да, представителите на привържениците в УС не трябва да обсъждат треньори и футболисти, но е неотложно присъствието им отново там, за да задават въпроси. А не да чакат Асен Букарев да поднесе отговорите.