Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

25-09-2019 БФВ кара Пранди да подаде оставка

БФВ кара Пранди да подаде оставка

25-09-2019 Тема спорт

Българската федерация по волейбол не уволни, но буквално предизвика Силвано Пранди сам да си подаде оставката. До този извод може да стигнем след проведеното извънредно заседание, на което участие взеха част от ръководните фигури на спорта. Данчо Лазаров и компания поставиха условие на италианеца, ако иска да води националния ни тим на олимпийската квалификация през януари. И то е да върне в състава си Георги и Валентин Братоеви, Николай Николов, Николай Учиков и може би Владислав Иванов. Ако не го направи, Професора е бита карта. Тепърва предстои да се разбере дали Пранди ще се съгласи. Той самият обяви, че въпросната петорка е била освободена заради спортно-технически и физически причини и това е било неговото виждане към края на юли и през август месец. Дали обаче те ще бъдат в списъка му за битката в Германия през януари, би трябвало да стане ясно в средата на декември.
Вчера от федерацията красноречиво му размахаха пръст и му поставиха ултиматум. Без значение за какъв спорт и кои атлети става въпрос, едва ли има уважаващ се треньор, който да си позволи подобно отношение. И сега ситуацията става изключително деликатна, защото може да се развие по няколко начина.
Първият вариант, който може би изглежда най-логичен и адекватен на база случващото се в последните дни и определенията „деменция”, Пранди да откаже този ултиматум. Предвид че има договор, може да поиска неустойка за раздяла с федерацията или пък да си подаде оставката, както се надяват и от централата. Въпрос на личен избор. Тогава от БФВ ще трябва да намерят негов заместник, който да се съобрази с исканията на ръководството да може да обедини най-добрите, които да играят през януари. Както „Тема Спорт” вече съобщи, най-подходяща кандидатура изглежда Николай Желязков.
Втората опция е Пранди да се съгласи – ще прибере каквото има да получава под формата на заплата до януари, ще извика всички, които му кажат, но пък накрая може да отбие номера и България да играе още по-зле спрямо европейското първенство. Той е угодил на федерацията, прибрал си е заработеното, а националният ни тим пак няма да играе на олимпиада…
Третият вариант е, Силвано сега да каже, че ще извика всички, които смята, че са в нужната форма и могат да помогнат, в това число и въпросната петорка. И декември месец отново да прецени, че има по-добре подготвени от тях, както вече направи това лято. Поставяйки всички в патова ситуация, но на неговата възраст от 72 години това едва ли има чак такова значение…
Да не забравяме и още една възможност. Пранди може да се съгласи да включи в списъка въпросните играчи, но дали те са готови да играят под негово ръководство? Николов, Учиков и Иванов пасуваха по темата, но пък братя Братоеви бяха доста крайни като мнение за специалиста. Вероятността няколко месеца по-късно те да са готови да играят при треньор Пранди изглежда минимална.
При всички положения развитие по темата трябва да има в близките дни. Едно обаче е сигурно – това ръководство на българския волейбол не постъпва нито европейски, нито мъжки. Или го уволнете, или го подкрепете. Ако смятате, че не е прав, не си е свършил добре работата и се е провалил – довиждане. Ако пък се застъпвате за него, го направете като мъже, твърдо и категорично. Защото това в момента е грозно. Но пък кой ли се учудва?!