Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Бизнесменът преди обвиненията: Не се укривам и  никой не ме издирва

Бизнесменът преди обвиненията: Не се укривам и никой не ме издирва

30-01-2020 Тема спорт

Васил Божков даде няколко интервюта вчера по повод акцията срещу фирмите му. Пред offnews.bg той не разкри къде се намира и кога планира да е отново в България. На въпрос „Къде точно в чужбина се намира“ той отговори: „Няма значение“. Запитан „Наистиналисте в ЮжнаАмерика, въвФренскаГвиана?“, казаното от бизнесмена бе: „Не, несъмчактолковадалеч“.
В интервю пред bTVза случващото се. Той заяви, че не се укрива и е готов да се яви пред органите, ако се налага. Ето какво каза пред телевизията:

Г-н Божков, издирван ли сте? Укривате ли се?
- Не се укривам и никой не ме издирва. На разположение съм във всяко едно време да се явя пред органите и да дам показание, ако се налага. Не знам за какво е акцията, нямам представа… Чакам да разбера.
Как си обяснявате, че акцията съвпадна с гледането на първо четене в парламента на проектозакона за хазарта?
- Не мога, не мога да коментирам. Имам си прекалено много работа, за да се занимавам…
На територията на страната се намирате в момента, предполагам?
- В момента се намирам на телефона си.
В България ли сте, аз това ви попитах?
- Моля?
Дали сте в България?
- Най-вероятно не съм.
Защо не сте в България, как да си обясним ние това?
- Казах ви – имам си много работа. Не мога да си оставя бизнеса в чужбина и да си седя в България. Ако някой ме потърси, до няколко часа мога да бъда. Както виждате съм си на телефона, вдигам на всички. Всеки може да ме призове.
Оттук нататък вече ще продължи ли да съществува бизнесът ви в частта „Национална лотария“ и лото игрите?
- Не мога да кажа, всичко зависи от парламента.
Чувствате ли се застрашен от гледна точка на това вие да бъдете арестуван?
- Ако преценят да ме арестуват… Не съм извършил никакви престъпления, не съм се укривал от никой. Така че от какво да се чувствам застрашен?
Готов сте да съдействате по всички линии на органите, така ли да разбирам?
- Абсолютно, да. Просто не знам, наистина не знам за какво са тези обиски и целият този шум.
Намирате ли връзка във всички събития от последните дни и седмици – проектозаконът, който така или иначе ще засегне вашия бизнес, изгонването на руски дипломати, разпространените СРС-та на президента (б.р. – на България Румен Радев) и на началника на Военно въздушните сили (б.р. - ген.-майор Цанко Стойков)… Намирате ли обща връзка между тези събития, или не?
- Лично аз – не. Но може би има някаква връзка.
В каква посока да търсим връзката? Къде бихте ни посъветвали?
- Не знам, не знам. Вие сте журналистите, търсете. Аз не се занимавам с политика, не ме интересува. Ако ми е застрашен бизнесът, някак си ще реагираме. В случая – още нищо не е решено. Първо четене нищо не значи.
Да разбираме, че оставате на позицията, която разпространиха компаниите ви, че ще си търсите правата и в международни съдилища, така ли?
- По принцип – да. Това си е грубо нарушение на конституцията.