Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Божков бе обявен за издирване

Божков бе обявен за издирване

30-01-2020 ЕКИП НА „ТЕМА СПОРТ“

Прокуратурата повдигна задочно 7 обвинения срещу боса на Левски Васил Божков – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за две деяния за подбудителство на престъпление по служба. Наред с това Васил Божков е обявен за общодържавно издирване, изготвена е европейска заповед за ареста му, както и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че той се намира извън страната. Това се случи вчера следобед след акции на прокуратурата, МВР и ГДБОП.
Екшънът започна вчера рано сутринта. Тогава Специализираната прокуратура, МВР и ГДБОП влязоха в офисите на фирми на боса на Левски Васил Божков в столицата. Властите нахлуха в сградата на бизнесмена на улица „Московска“ в центъра на столицата, където се помещава централата на „НОВЕ Холдинг“, както и на още няколко адреса, между които и бившата резиденция на Тодор Живков в природен парк Витоша, която Божков ползвал. Органите на реда влязоха и в офиса на „Националната лотария“ на ул. „Фритьоф Нансен“.
Веднага започнаха да се появяват информации, че Васил Божков е напуснал България, при това още в неделя. В някои интернет сайтове вървеше информация, че той е в неизвестност и ще бъде пуснат за издирване от Интерпол. Същото се отнасяше и за Георги Попов – дясната ръка на Васил Божков и човекът, на чието име се води мажоритарният дял от акциите на футболния клуб.
Следобед дойде и развръзката. А за повдигнатите обвинения срещу Божков съобщи лично главният прокурор Иван Гешев. „Към момента Васил Божков е обвиняем по седем обвинения задочно – ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба – мисля, че две деяния. Така че към момента той е в качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване. Изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че същият е напуснал границата на страната.“ На въпрос „Търсен ли е Васил Божков“, Гешев отговори: „Вижте, всеки обвиняем и подсъдим има право да говори каквото иска и да се защитава по начина, по който преценява. Мисля, че адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че ще се върнат всеки момент, че има задръстване на границата. Г-н Цветан Василев обяснява, че всеки момент иска да си дойде, ама няма възможност. Така че всеки може да си обяснява каквото си иска.
Тези лица, които се укриваха извън страната… Ще припомня – Димитър Желязков, който вие наричате Очите, беше в Турция. В момента той е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви, които щяха да се върнат, но имаше задръстване на границата, бяха издирени в Испания. В момента и те са подсъдими пред съда. Баневи – по същия начин. Миню Стайков и хората около него - също. Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, ако имат необходимия набор от доказателства за изготвяне на обвинителен акт, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Тоест ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред съда. Само ще кажа, че това е поредният български олигарх, който бяга от България. Аз ако се притеснявах от нещо, нямаше да избягам. Факт е, че е извън страната. Не ми е известно точно къде се намира. Но съм сигурен, че ще си го приберем.
Всеки български гражданин има освен права и задължения. А основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 400 милиона лева, общо над 559 милиона за всички лотарийни игри – повтарям, 559 милиона лева! Това означава по 100 лева към всяка пенсия, и да казваш, най-вероятно така ще стане, че си репресиран. Чухте ли цифрата – 100 лева към всяка пенсия за една година. Време е всеки да си плати за това, което прави“, каза Гешев.
Това изявление на главния прокурор очерта доста черни перспективи за финансовото бъдеще на Левски.