Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

02-11-2015 Бойчо Величков: Само с усилията на ??ван Василев ще е трудно

Бойчо Величков: Само с усилията на ??ван Василев ще е трудно

02-11-2015 Тема спорт

Наследихме доста неприятна картина, разрухата в Локомотив бе??е пълна, твърди изпълнителният директор на железничарите

Само два месеца бяха нужни на ??ван Василев и Бойчо Величков да реиновират едно от помощните игрища на стадиона в квартал „Надежда“. В момента се изгражда и помпена станция за поливане, а следващата стъпка, която ще предприеме новото дружество, е полагането на изкуствено тревно покритие на друг от помощните терени - през февруари. Очаква се в рамките на следващата година да започне ремонтът и на стадион „Локомотив“, като в момента се поставя хидроизолация, сменят се дограми. Всички в клуба се надяват още през пролетта цялата Детско-юно??еска ??кола да домакинства в „Надежда“, а не както е сега в Требич. В момента гръбнакът на мъжкия тим е съставен от играчите, загубили финала на републиканското първенство до 19 г. през миналия сезон. Целта е този модел да се запази и занапред и Локо да разчита на футболисти, отраснали в ??колата на клуба. Ето какво сподели за всичко това изпълнителният директор на Локо София Бойчо Величков в предаването „Спортна треска“ на БНТ.

Г-н Величков, кое ви накара да се захванете с възраждането на Локомотив София?
- Главната причина, поради която с ??ван Василев се съгласихме да започнем тази трудна задача, бе??е Детско-юно??еската ??кола, която в близкото минало бе??е една от най-добрите в България. ??нкубатор за футболисти. Такъв бе??е и последният ни ??ампионски отбор от 1978 година - 10 от 11-те бяха рожба на тази ??кола. Ситуацията в момента е тежка. Ние наследихме доста неприятна картина, разрухата в Локомотив бе??е пълна. Но радостното е, че за един месец свър??ихме не малко неща по базата и те се виждат. За момента ??ван Василев е човекът, който финансира и прави всичко възможно на??ите деца да се чувстват комфортно. ??скам да благодаря много на председателя на Обединените спортни клубове към Локомотив Даме Стойков. Кметът на район „Надежда“ също ни съдейства и помага, като ни предостави терените в Требич. Само това е пътят.
Не се ли захващате с една почти разру??ена кауза?
- Доста хора ни го задават този въпрос. Просто любовта към Локомотив е по-силна. Ние и двамата сме рожба на тази ??кола. Като видяхме последните събития около преди??ните собственици (б.а. - визира Касев и Льосков) и каква простотия се направи, няма??е как да не реагираме. Бяхме сигурни, че и Детско-юно??еската ??кола ще загине, няма??е да има вече Локомотив. Вярно, нямаме такава фенска маса като Левски и ЦСКА, но радостното е, че голяма част от привържениците ни са млади и образовани хора и те също те карат да прави?? всичко това. Те застанаха зад нас, припознаха ни и изиграха основна роля да се върнем.
Какви са целите пред мъжкия тим, очаквате ли бързо завръщане в професионалния футбол, в А група?
- Ние сме реалисти хора и заедно с ??колата ще се борим и за първия отбор. Все пак тези деца, които ще излизат от ??колата, трябва да имат и силен първи отбор, в който да се реализират. Така че ще вървим година за година. ?? затова догодина задължително трябва да сме във В група и вече оттам, без да се изхвърляме, съвсем спокойно ще преценяваме силите си и в скоро време да се върнем там, където ни е мястото - в елита.
Ще дойде ли в скоро време помощ и отнякъде другаде?
- За момента ??ван Василев инвестира много пари, но е трудно един човек да издържа отбора. ??скрено се надявам и държавата да помогне, както и да се намерят и други ентусиасти, спонсори, които да подпомагат клуба. Защото само с неговите усилия ще е трудно.
Смятате ли, че поведението на президента на Футболния съюз Борислав Михайлов по най-наболелите проблеми е малко инертно, скрито? Него го няма в медиите, в пространството в последните месеци.
- Явно той е човек, който не обича да се афи??ира пред медиите. Поема доста негативи и критики, но не мисля, че е главният виновник за състоянието, в което се намира футболът ни в момента. Да, може да направи някои промени, които касаят бройката на чужденците например, на младите играчи, но не всичко зависи от него. Главното са президентите, които управляват футболните клубове. Виждате на??ето състояние докъде стигна, а пък и на ЦСКА, които са в това положение, заради неправилната си политика в последните години. Голямата вина на Боби Михайлов е, че се направиха много компромиси, защото всеки води след себе си до друг. При създалата се ситуация вече няма накъде. Ножът е опрял до кокала и оттук нататък не се ли хване всеки здраво за работа, няма как да се получат нещата. ?? друго важно е да се инвестира правилно. Защото особено в Локомотив в последните години незнайни футболисти се облагодетелстваха за сметка на терени и база. Да, Николай Гигов вложи изключително много пари в Локомотив през годините, но за съжаление те отидоха в неправилната посока.
Търсите ли някаква вина в Николай Гигов?
- Не. Не искам да се връщам назад. Миналото си е минало. Гледаме към бъдещето и се стремим да направим така, че да възродим ??колата. Проведохме и разговори с родителите на децата. Станаха хубави дискусии и мисля, че те ни разбраха. Начертахме плановете, по които да работим за в бъдеще, и ми се струва, че в Локомотив идват по-светли дни.