Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Болезнена глътка вода

Болезнена глътка вода

07-12-2016 Хари ЛАТИФЯН

С наближаването на края на годината настъпва време и за равносметка. „Тема Спорт” по традиция ще ви представи събитията от родния и световния спорт така, както ги видяхме ние и както ги показват статистиките и резултатите. Хубавите и лошите моменти, значимите постижения и провалите. Започваме с водните спортове. Ще разгледаме по-конкретно гребане, кану-каяк и плуване.


2015-та бе определена като сравнително успешна за българското гребане, кану-каяк и плуване. Водните ни спортове дадоха заявка за едно добро представяне през 2016-та, като надеждите бяха, че страната ни ще продължи да надгражда спрямо резултатите, които успя да регистрира. За съжаление, не винаги индикациите водят до положителен ефект. Получи се така, че по-скоро глътнахме болезнено вода, отколкото да трупаме позитиви, при това на всяка една сцена, на която излязохме. Епизодични бяха онези добри постижения, които си заслужаваха да бъдат отбелязани. Получи се така, че някои от националите ни действително нямат никакво търпение да загърбят годината, докато други с нетърпение ще се надяват да продължат по пътя, по който са поели.

Сребро за Стаменова,
провал за Кирчев в Рио

Станилия Стаменова продължава да очаква с нетърпение момента, в който ще обявят, че дисциплината й – 200 метра кану ще стане олимпийска. 28-годишната софиянка на този етап остава само с надеждата, че ще може да усети каква е атмосферата от участие на най-големия спортен форум на планетата. Така, бившата лекоатлетка трябваше да гледа по телевизията онова, което се случи в Рио. И може би до голяма степен реши да си даде малко почивка през тази година, тъй като реално нямаше нито едно състезание, в което да си струва да участва.
След като през 2015-а постигна златен дубъл на световното и европейското първенство, този път Стаменова остана в подножието на върха на Стария континент. Шампионатът в Москва не бе най-доброто, което тя е постигала в кариерата си, като в руската столица българката не успя да защити титлата си от миналата година.
Предвид че Станилия не участва на Игрите в Рио, нормално бе и погледите да не са вторачени към нея през изминалите 12 месеца. Не така обаче бе с Мирослав Кирчев и Ангел Кодинов. Първият се утвърди в Топ 10 на световния елит на едноместен каяк и от него се очакваше да гребе поне на финал на олимпиадата. Русенецът натрупа достатъчно опит зад гърба си, като той самият си постави сериозна цел да изненада конкуренцията именно в Рио. За съжаление, когато си правиш сметки, обикновено резултатът не е обнадеждаващ. Кирчев го усети на собствения си гръб. Той остана едва 18-ти в генералното подреждане на 1000 метра и сам призна, че се е провалил. Мирослав реши да играе „рисково” и да запази сили за полуфиналите. Вместо това обаче, той остана шести в серията си и продължи да гледа гонките отстрани…
На Кодинов пък все още му е рано да се мери с най-големите на подобни форуми. Той показа, че има потенциал на 200, 500 и 1000 метра кану през годината, но в Рио нямаше как да атакува финалите. Все пак 19-годишният ни национал успя да влезе в два полуфинала в Бразилия, което за дебют си е добро постижение. 14-ото и 19-ото му място в крайното подреждане обаче едва ли ще бъдат запомнени.

КАНУ-КАЯК В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
ОИ 4 5 8 17
СП 9 14 25 48
ЕП 5 7 12 24

ПОСТИЖЕНИЯТА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В КАНУ-КАЯКА
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
ОИ Рио (Бр) 0 0 0 0 Ангел Кодинов (1000 метра кану – 14-то място)
ЕП Москва (Рус) 0 1 0 1 Станилия Стаменова (200 метра кану – сребро, Мирослав Кирчев 1000 метра каяк – шесто място)
СПМ и Д Минск (Блрс) 0 0 0 0 Ангел Кодинов (1000 метра кану – пето място)
СК Дуисбург (Гер) 0 0 0 0 Мирослав Кирчев (1000 метра каяк – пето място), Ангел Кодинов (500 метра кану – седмо място)
СК Рачице (Чех) 0 0 0 0 нямаме участници
СК Монтмор Вельо (Пор) 0 0 0 0 нямаме участници

Контузия помрачи сезона
на Божилов и Василев

Георги Божилов и Кристиян Василев бяха единствените през сезона в гребането, които съумяха да отидат в Рио. За съжаление, контузия на първия в двойката скул доведе до там, че те единствено да участват на олимпиадата, без да имат реално шансове за нещо повече. Макар да заформиха качествен тандем през 2015-а, Божилов и Василев нямаха шанс през изминалите 12 месеца. През месец март Георги скъса връзки на ключицата на дясното рамо, което сложи край на подготовката му за Рио. Той се възстановя почти до началото на Игрите и бе ясно, че няма да може да бъде толкова силен, че да помогне на съотборника си за нещо повече на олимпиадата.
В крайна сметка Божилов и Василев все пак се добраха до девето място, което с оглед на ситуацията, може би не е чак толкова лошо. Още повече, че в първите им участия в сериите и полуфинала изоставаха до такава степен, че оставаха скрити за телевизионната камера.
За съжаление, нито един друг от потенциалните ни състезатели не успя да запише нещо кой знае какво през годината. Гребането разполага с надеждни кадри, но спокойно може да определи 2016-та като нулева година. Предвид и факта, че деветото място на олимпиада не носи допълнително финансиране, то бъдещето не е чак толкова розово.

ГРЕБАНЕ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
ОИ 3 4 7 14
СП 9 12 14 35
ЕП 1 1 4 6

ПОСТИЖЕНИЯТА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ГРЕБАНЕТО
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
ОИ Рио (Бр) 0 0 0 0 Георги Божилов и Кристиян Василев (двойка скул – девето място)
СП Ротердам (Хол) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се представяне
ЕП Бранденбург (Гер) 0 0 0 0 Неделчо Василев (скиф, лека категория – седмо място)
СПМ и Д Ротердам (Хол) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се представяне
ЕПМ и Д Тракай (Лит) 0 0 0 0 Желязков, Попов, Найденов, Халаджов (четворка скул – шесто място)
СК Варезе (Ит) 0 0 0 0 Нямаме участници
СК Люцерн (Швейц) 0 0 0 0 Нямаме участници
СК Познан (Пол) 0 0 0 0 Нямаме участници

Болно гърло за Нина…

„Толкова се пазих, дори сладолед не ядох…” Така Нина Рангелова ознаменува слабото си представяне на олимпийските игри в Рио. Най-добрата ни състезателка в плуването не направи нищо запомнящо се на най-големия спортен форум на планетата, въпреки че имаше амбицията да достигне дори до финал. Вместо това, 26-годишната пловдивчанка остана далеч от най-доброто си представяне, оправдавайки се със заболяване. Всичко това дойде на фона на шестото й място на 100 метра свободен стил и 7-ото на 200 метра на европейското първенство в Лондон. Там тя загатна, че има потенциал за влизане поне в Топ 15 в Рио, но уви – не се получи.
За сметка на това Антъни Иванов продължава да трупа позитиви. Вече на 17 години, той чупи националните ни рекорди на бътерфлай и очертава сериозно бъдеще пред себе си при мъжете. Младият ни талант се размина с няколко стотни от влизане във финал на европейското в английската столица на 200 метра, като донесе и единственият ни медал за годината – от шампионата на Стария континент за младежи и девойки в Унгария. Там той се нареди втори именно в тази дистанция.

ПЛУВАНЕ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН
Първенство Злато Сребро Бронз Общо
ОИ 1 1 1 3
СП 1 2 6 9
ЕП 4 4 11 19

ПОСТИЖЕНИЯТА ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ПЛУВАНЕТО
Първенство Домакин Злато Сребро Бронз Общо Най-добро представяне
ОИ Рио (Бр) 0 0 0 0 Нямаме запомнящо се представяне
ЕП Лондон (Анг) 0 0 0 0 Нина Рангелова (100 метра св. стил – шесто място, 200 метра св. стил – седмо място), Антъни Иванов (200 метра бътерфлай – девето място)
ЕПМ и Д Ходмезьовашархей (Унг) 0 1 0 1 Антъни Иванов (200 метра бътерфлай – сребро, 100 метра бътерфлай – седмо място)