Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Бурабия е единственият,  който има класа за Левски

Бурабия е единственият, който има класа за Левски

15-05-2017 Янаки ДИМИТРОВ

С встъпването си в длъжност треньорът на Левски Николай Митов обяви, че всеки от играчите ще може до края на месец май да докаже, че има място в състава и за следващия сезон. Той посочи, че няма да се влияе от това кой има договор за дълъг период, на кой му изчита контракта, и кой не е попадал в дългосрочните планове на клуба. От няколко мача насам от „Герена“ спират да повтарят, че вече знаят на кого могат да разчитат. Четирима вече пострадаха от тези виждания - отказващите да удължат споразуменията си с клуба Сърджан Лукин, Джереми де Ноойер и Георги Костадинов, както и Антонио Аниете, който иска да остане, но се оказа ненужен.
През пролетта Левски продължава да е прекалено непостоянен, а в отделни двубои определено слаб. Това си личи и от резултатите. Над всички в състава обаче изпъква Мехди Бурабия. Той е и един от малците, ако не и единственият, който има безспорните качества да играе в Левски. В последните двубои именно французинът се превърна в лидер и доказа, че около него трябва да бъде граден бъдещия състав. В момента е трудно да си представим каква би била играта на сините без него. Просто защото от Мехди тръгва всичко креативно в офанзивен план. При наличието на играчи в предни позиции като Бабатунде Аденижи, Франсис Нар и Амаду Сукуна, за които е истинско чудо само да уцелят вратата, а не да вкарат гол, то Бурабия е човекът, който отправя най-много удари по време на мач.
25-годишният футболист бе взет на „Герена“ от Черно море в началото на 2016 година. В първите месеци определено изпитваше трудности с адаптацията. Така бе и през есента, когато пропусна доста мачове заради счупване на ръката по време на лятната пауза. През пролетта обаче той се доказа и си извоюва място в състава. В момента е ползван в центъра на терена, но има всички качества да играе и зад гърба на нападателя. Притежава добър дрибъл и хубав удар - силен и точен. Демонстрира го и с фаула, който отбеляза на Локомотив Пловдив. Освен това е и футболист, който може да даде дълъг пас. Той е и човекът с най-добро центриране в Левски, щатен изпълнител е на непреките свободни удари, а вече и на преките. В представянето му има възход и не случайно само халфът и вратарят Николай Кръстев бяха единствените изпратени с аплодисменти след безобразното представяне на Левски и загубата на „Лаута“ с 1:2.
За да мине на „следващото ниво“, французинът ще трябва да показва постоянство - останалото го притежава. Естествено, има елементи, които е задължително да подобри. И те са свързани с играта му в дефанзивен план. Мехди може да е доста по-активен в тази фаза. Проблем за него е, че доста често използва нечисти прийоми в отнемането на топката. Това си личи по картоните, които му вдигат съдиите. Освен това в някои моменти „забравя“ да се върне и да помогне на колегите си.
Другото, върху което Бурабия трябва да поработи е по-бързото освобождаване от топката. Не са малко моментите, в които той предпочита с дрибъл да спечели пространство, отколкото да използва пас. Той е от играчите, които обичат първо да „погалят топката“, а след това да се освободят от нея.
Въпреки недостатъците си, в момента французинът е един от малкото светли лъчи в Левски. Потенциалът му трябва да бъде развит. Бурабия показа, че около него може да се върти играта на отбора. Останалото е, ще бъдат ли взети играчи от същото или по-високо ниво през лятото.