Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Българско хоро с кубински ритми

Българско хоро с кубински ритми

06-02-2016 Хари ЛАТ??ФЯН

Сърцето е в родината ми, но сега аз съм част от вас, категоричен е треньорът на боксьорите Хосе Арате

Преди малко повече от два месеца националният ни отбор по бокс се сдоби с нов стар??и треньор. ??зненадващо за мнозина на поста бе назначен непознатият Хосе Еухенио Солер Арате. 34-годи??ен, от Куба. За този период обаче се оказа, че младият специалист е успял да впечатли както боксьорите, така и своите колеги и ??ефа на федерацията Красимир ??нински. С иновациите в тренировките, дисциплина и работохолизъм. Разговаряме с него с помощта на дясната му ръка в отбора – Палми Ранчев.

Как се стигна до идването ви в България?
- Ожених се за българка, която уче??е в Куба, и така се озовах в България.
Отколко време вече сте тук?
- Година и половина.
?? за този период стигнахте до националния отбор?
- Бях 5 години директор на техническата комисия към националния отбор. ??мам магистърска степен по бокс и съм бил активен състезател. След като дойдох тук, се запознах с президента на федерацията и започнах да работя с някои от националните отбори при юно??ите. Участвах при подготовката на Еми-Мари Тодорова, която стана европейска ??ампионка. Тренирахме я заедно с нейния баща. Впоследствие станах треньор в Локомотив София, като с момчетата от ??колата спечелихме четири медала от европейското първенство. Красимир ??нински забеляза развитието, което показваха моите боксьори, като в същото време иска??е да внесе нещо различно. Така се стигна до поемането на този пост. Вече 4 седмици съм с момчетата и всичко е много добре.
Как се чувствате като национален селекционер?
- Чувствам се като българин в момента. Така ги приемам нещата. Тренирам ги с тази мисъл. ??скам да върнем големите успехи от миналото. Да бъдем на нивото на Куба. Опитвам се да направя смесица между двата стила, които биха извели България на

по-високо равнище дори от кубинското

Но в момента ни интересува конкретно да класираме възможно най-много хора за олимпиадата.
Какво успяхте да свър??ите за един месец на Белмекен? ?? как се чувствахте вие самият на високопланинската база?
- Природата там е невероятна. Не съм виждал на друго място подобна красота. Но пък е много студено. ??двам от страна, в която е много топло, и не съм свикнал с подобно нещо. Красотата обаче е такава, че може да изтърпи?? всеки студ. Много съм доволен от момчетата, които работеха на изключително високо ниво. ??зпълнихме плана, който бяхме поставили, на 100 процента. За времето, което изкарахме там, трябва да реализираме целите си. ??махме обемна подготовка, докато сега ще вдигнем интензивността. Работихме много за техника, като се опитваме да разнообразим стила.
Президентът на федерацията Красимир ??нински изрази задоволство от новите неща, които въвеждате. Можете ли да разкриете подробности?
- Става въпрос за елементи, които не е сега моментът да опи??а. Основното е, че работим строго индивидуално. ??скам всеки един да работи по определен за него план.
Въвели сте и желязна дисциплина. Когато става въпрос за Куба, никой не си представя, че вие сте дисциплинирани хора...
- Основното, за да има успехи, е да има дисциплина. Тя е най-важната. След това идват работата, тактиката и какво ли не.
Успяхте ли да влезете под кожата на боксьорите?
- Всеки ден задачата е да сме близо до боксьорите и да развиваме индивидуалните им качества. Много е важно да работи?? с психиката им. Ние сме им като родители. По цял ден сме с тях и ги учим постоянно. Нормално е да ни чувстват близки. Когато се качат на ринга, са сами, но ние сме в ъгъла. ?? те знаят, че могат да разчитат на нас.
В България не обичаме вън??ни лица да ни дават акъл. Как се сработихте с останалите треньори?
- ??маме план. Те са го приели и работим перфектно. Който не иска да го изпълнява, не му е тук мястото. Така е и с боксьорите. Това е национален отбор. ??

ако не може?? да издържи?? – си ходи??

Нивото трябва да е много високо. ?? ако не може?? – това е. Трима се отказаха, защото тренировките са тежки. 13 човека са тук, най-добрите на България. Те се готвят за олимпиадата. ??ма хора, които си тръгнаха, има и такива, които искат да дойдат, но не могат да издържат. Айрин (??сметов) напусна.
Дотук само хубави неща казвате за България. Но какво не ви харесва?
- Всичко ми харесва. Природата е невероятна. Условията са прекрасни. Няма от какво да се оплача. Това просто е друг свят. Куба и България нямат допирни точки. При нас ходят по улиците съблечени, пият, танцуват. Там може да си говори?? с всеки на улицата, докато тук няма такова нещо. Но тук е жена ми и работата, която ми харесва много.
Какво искате да видите на „Странджа”?
- Това е етап от подготовката ни. Там трябва да видим гре??ките, които сме допуснали, за да можем да ги оправим преди квалификацията. Да усъвър??енстваме всичко. За 4-5 седмици няма как да сме в перфектна форма, а и не това е целта.
??нтересуват ли ви резултатите?
- Направили сме прогнозируеми резултати на представянето на боксьорите ни. Всеки един от тях има план къде трябва да се класира. Но това е процес, който не може да контролираме. Все пак е турнир, има жребий и резултатите зависят от много неща.
Какви очаквания може да имаме за квоти?
- Целият отбор има потенциал. Всяко едно от момчетата има възможности. Ще отидем в Турция и ще опитаме да вземем максимално квоти. Целта в момента е квалификацията. А колко вече ще успеят, не мога да прогнозирам. Работим, за да влезем в Рио, а оттам и

да спечелим медали от олимпиадата

Такава е целта.
Кубинците са известни със скоростта и техниката си. Какво ви харесва в българския стил?
- Пет години бях директор и взимам отвсякъде по нещо. Кубинците сме така. Взимаме най-доброто от всички. Българите имат много положителни неща в бокса. Отлично подготвени тактически. ??граете много добре хоро. Но съм учуден как могат да играят хоро и ръченица, а да не са толкова добри в краката, когато са на ринга. Щом могат така да танцуват, трябва и на ринга да се движат така. Това е основното, което искам – да подобрим движението и ритъма.
Доволен ли сте от ре??ението да дойдете в България?
- Тук е семейството ми. По никакъв начин не съжалявам. Дъщеря ми е българка и за мен България в момента е родината ми. Съпругата ми като живее??е с мен в Куба, дали е съжалявала? Не. Сега и аз съм тук. Сърцето ми е в Куба, това е държавата ми, но сега се чувствам като българин, защото живея тук.
Как ще се почувствате, ако се срещне българин с кубинец?
- Ще бъде много емоционален момент, със сигурност. Но това е моята работа. Кубинците сме из целия свят и това неизбежно ще се случи. Аз искам да покажа моите виждания и моите идеи и да изведа българските боксьори до олимпийските медали и титли.