Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

22-06-2025 Виж кой и как говори

Виж кой и как говори

22-06-2025 Желю СТАНКОВ

Или защо Левски изигра мача с ЦСКА ден преди началото

Временният треньор на Левски умее да започва мачовете си на пресконференцията. Нека първо споменем, че така е много по-интересно за аудиторията. Да, един двубой не се играе само през 90-те минути на терена, а стартира по-рано, извън очертанията на игрището. По този начин запалянковците са част от процеса, не са изолирани и имат усещането, че клубът мисли за тях. Ако треньорът не дава редовни брифинги, работата е съвсем друга.
Това се засилва още повече, ако този, който не се среща с медиите, респективно с феновете, не се усмихва и дава вид на човек, казващ каквото и да било без никакво желание да говори. Гошо Тодоров спечели първия си мач от поредното си приключение като старши треньор на Левски още на пресконференцията преди срещата с Арда. И докато тогава случаят бе преди всичко психологически, за да се обърне палачинката и да се погледне на света с други очи, сега това нямаше как да бъде достатъчно.
Преди мача с ЦСКА говоренето трябваше да е от друго естество. Ако някой не следи футбола отблизо, би си помислил, че Гошо Тодоров го играе умряла лисица и се опитва да изкара напрежението от съблекалнята на „Герена“, а в същото време да джироса измамно самочувствие при съперника. Треньорът на сините, макар и не по правилата на сините идеи и ценности, даде предимство на опонента. Дори имаше и закачка с нападателя на червените, изтъквайки максимата, че добрият футболист си е добър, дори и да си позволява отклонения от приетите правила за личен живот. Както се казва, Балотели си е Балотели, ако ще всеки ден да е с различна жена и да си ляга в колкото часа си иска. В тази връзка – Али Соу е някакво много миниатюрно подобие на италианския ексцентрик. Обаче и този бе когато трябва и където трябва и направи каквото трябва. Дори очаквахме след мача Гошо Тодоров да припомни – ама аз казах ли ви за Али Соу и Слънчев бряг.
Въпросният Али Соу може би иска всяка седмица да играе срещу Левски и, общо взето, само този елемент от мача с ЦСКА дава насоки за назоваване на големите проблеми на сините не само за тези 90 минути.Такава
дантелена
защитаскоро Левски не е имал, този квартет е мехлем за всеки нападател на ЦСКА, особено за някой като Али Соу, който може и да е карък в завършващия удар, но пък има уникално чувство за пласиране и е комбинативен.
Да се спрем на така благодатната и гостоприемна защита на Левски. Цялостната картинка в клуба през последните години като че ли бе проектирана само в мача с ЦСКА.
Ако говорим за крайните защитници, трябва да се нахвърлим на школата и ако не да я закриваме, но да я разкъсаме. Дето се вика, една школа, ако не може да те захранва с бекове, за какво ти е. На този етап Иван Горанов и Ивайло Найденов категорично не стават за сериозен футбол. Левият защитник прави по един мач на два месеца, а това явно не бе срещу ЦСКА. Да му мислят селекционерите и следващите треньори, но трябва да се търси и десен бек, защото и Живко Миланов, ако не е изпята песен, то е на финалните акорди. Наско Сираков като част от приказката преди повече от десет години би трябвало най-добре да знае, че десет години са си десет години. С тези палави бекове,Левски няма как
да гради нещода се развива и изобщо да прилича на сериозен отбор.
Централната двойка защитници вече са проблем от друго естество. Единият е необосновано скъп, а другият е изключително рисков и неориентиран.
Холмар Ейолфсон като за 45 хиляди евро на месец няма право да гледа отблизо как Али Соу му скрива топката и му чупи кръста и също така няма право на такова поубтване, че да направи дузпа от нищото. Исландският централен защитник би трябвало да остане в Левски, ако се съгласи да си намали заплатата на ниво 15 хиляди евро максимум. Тоест три пъти по-ниско. Ако не иска, да си търси щастието някъде на друго място. Това е положението.
Йоанис Каргас сигурно е някъде около 15 хиляди евро на месец, но за тези пари той трябва да е винаги един ход преди другите, а не обратното. Гръцкият защитник е майстор на това да бъде винаги с половин секунда и половин метър по-назад от огневата точка. Ако искаш да бъдеш сигурен, че Каргас ще бъде невнимателен, кажи му да внимава и си сигурен, че той няма да внимава и ще си изпусне човека. Иначе не отричаме, че Каргас има някои качества на бранител, който има афинитет и към фаза атака, но това е много, много малко за централен защитник на Левски. Елин Топузаков, ако предния ден бе тренирал с Левски, щеше да изиграе мача с ЦСКА по-добре от Каргас.
Относно атаката – в предходния сблъсък с ЦСКА (0:0) сините стартираха без чист нападател в стартовата си единайсеторка. Сега Гошо Тодоров се хвърли смело с цели двама. Ако, разбира се, можем да си позволим лукса да наричаме Дени Алар нападател. Австриецът е атакуващ футболист, но на нападателите работата им е да шутират към вратата и евентуално да вкарат. А Алар при първия, отворил му се шанс, направи всичко, което не е присъщо на един нападател. Надроби топката, пък я прибра, пък замахна, пък се огледа, през това време всички магазини вече бяха затворили и той я подаде някъде наблизо. Не става така. Левски и в нападение има липси, но срещу ЦСКА се видяха отчетливо най-вече тези в отбрана. А утре срещу Локо Пловдив ще трябват здрава защита и силно нападение. Но нека чуем първо Гошо Тодоров какво ще каже преди мача, за да знаем какво да очакваме.