Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Воюват със Стоичков  от всички посоки вече

Воюват със Стоичков от всички посоки вече

25-04-2013 Жаклин М??ХАЙЛОВ

Мегазвездата е висока камбанария, но да му пречат и „своите”, му идва в повече

Покрай буреносните вълнения около събитията на мача Литекс - Левски и силните думи на Христо Стоичков по познатата ми??ена – мър??ите в българския футбол, сяка?? прекалено скрити остават някои интересни колизии в лове??кия клуб. Подобен извод се налага от само себе си, само като се прочете заглавието на последното интервю на Стойчо Стоилов. А то е: „По-добре омразен ??ампион, отколкото симпатичен пети”. Това поражда сигурното съждение, че на главния мениджър на Литекс не му харесва отборът да бъде хвален за чудесния футбол, да бъде сочен за пример как трябва да се развива въобще българският футбол и да получава признание от всички посоки. Явно добре познатата стара роля на мразения отбор на Гри??а Ганчев му харесва повече на Стойчо Стоилов, а прекият извод от това е, че вероятно Христо Стоичков не е човекът, който е способен да върне Литекс в старата орбита. Първи с всички възможни средства, нападан от всички страни. ?? след това Жилина, Дебрецен, Висла!
Но, както се казва, кру??ката си има опа??ка. Дори след мача с Левски, и то воден само от непреодолимото влечение да се изкаже, Величко Дихонов се включи в словесната война. ??наче тя бе оставена изцяло на Христо Стоичков. Може би защото така е по–лесно, а може би и защото това е един чудесен начин Христо Стоичков да бъде амортизиран в безбройни битки с явната несправедливост. ?? накрая тъмните сили в българския футбол да се освободят от неговото присъствие, защото не им е приятно някой да им мъти водата и да ги нарича ден през ден мър??и.
Прекият въпрос е дали Христо Стоичков разполага с подкрепата на клуба, който направи обичан и харесван от цяла България, или пък обратно, гледат безболезнено да се освободят по него. Няма друго обяснение при положение, че Литекс е ощетяван безцеремонно, а факторите си мълчат. При последното си фундаментално интервю на всякакви теми Гри??а Ганчев в типичния си недодялан стил се по??егува, че „Стоичков е по-бърз от Цветанов и по-добър футболист от Борисов”. ?? какво от това, това ли е цялата подкрепа, която Христо заслужава!?

Тези приказки не са от вчера

Отдавна се знае, че Христо Стоичков не е удобен в сега??ния си клуб. Но безсрочния му договор и най-вече статута на мегазвезда са много тежко и трудно препятствие пред една раздяла с него. А работата му и примера, който дава, прави нещата още по-сложни. За една година той буквално преобърна общественото мнение за Литекс. Сега всеки започва своя коментар по адрес на Литекс с думите, че Стоичков е направил нещо изключително позитивно. Че нещата, които се случват в Ловеч, са сред най-положителните в българския футбол. ?? това е самата истина. Макар и проектът да е започнат далеч преди пристигането на Стоичков, той бе човекът, който интегрира в първия отбор цял един клас абитуриенти. ?? продължава да го прави мач след мач. Стоичков преобърна наопаки всички изпитани треньорски постулати за младите футболисти. Как трябва да се вкарват постепенно и внимателно, как на тях не може да се разчита във важните мачове и така нататък. При подобно мислене в България до 25 години всеки се смята??е за млад футболист и му се полагаха по 30 минути като резерва, и то в някой по-ненапечен двубой. Христо въобще не се церемони, пуска ги като титуляри и то по няколко наведнъж. ?? момчетата играят като отвързани. Бързо, технично, със самочувствие, създават маса голови положения. Радват окото на непредубедения зрител, защото красивият футбол не остава никого безразличен.
Наглед пълна идилия в Ловеч и изведнъж „по-добре омразен ??ампион, отколкото симпатичен пети”. Е, коя философия всъщност са избрали в Ловеч? Тази на съзиданието, практикувана и налагана от Стоичков, или си искат старото. ??ли и двете, ама това е раздвоение на личността! А и как да се върне старото положение, като и финансовата ситуация е много по-различна. ?? малките деца знаят, че Гри??а Ганчев бе жестоко притиснат от държавата и всъщност точно моделът на Стоичков съхрани фирмения му отбор. В Ловеч умеят да пазят фирмена тайна, но няма как да се скрие фактът, че заплатите в отбора не само не са на равнище пето място, а и са далеч под десетото. Някой запитал ли се е как Георги Миланов е най-добрият футболист в България при положение, че получава седем пъти по-малка заплата от футболист на ЦСКА, Левски или Лудогорец? А от него чакат милиони като трансфер. Всъщност

може би точно трансферите пораждат

скритото вълнение срещу Христо Стоичков. При добро стечение на обстоятелствата Литекс може да продаде, при това скоро, всеки от ??естте си конвертируеми футболисти. Георги Миланов е перлата, която струва много пари. Брат му ??лия обаче също се развива с главоломни темпове. Страхил Попов достига нивото на Манолев, преди да бъде продаден на ПСВ. Ваю??и прави страхотен сезон благодарение на Стоичков. Контузеният Бодуров също държи цена. Прибавяме и младото момче Славчев, който се развива много добре в средната линия на отбора. При добър мениджмънт и задължително с визитката на Стоичков Литекс го чака приход в порядъка на 10-15 милиона евро. Може би пък в този момент не Стоичков трябва да прибира лаврите, а някой друг.
Между другото, когато Христо Стоичков пристигна в Ловеч, задачата му не бе да направи отбор от юно??и. Мениджърското звено трябва??е да му докара качествени попълнения от класата на Том и Дока. Това, което му доведено през зимата в лицето на двама бразилци от ??еста дивизия, е на космическо разстояние от равнището на споменатите играчи. Най-голямото футболно достойнство на Ванжер е, че се е снимал с Ромарио! Другият пък вероятно, защото няма и фото, е още по-голяма трагедия. В същото време Литекс изпусна Вандер Вийера, като в неговия случай обясненията са безкрайни, но те не променят резултата. Друг един играч – Диего Фераресо, който прави не ло??о впечатление в Локомотив Пловдив, също нещо не пасна на Литекс. ??ли пък причината е в обтегнатите отно??ения по оста Стоилов – Джери Перейра вследствие някакви техни неразбирателства!
Въобще от идването на Стоичков иначе много ползотворната дейност на главния мениджър почти напълно замря. Вероятно и заради проблемите на собственика, но тогава недей да говори?? за „омразни ??ампиони и обичани пети”. Просто се съобразявай с реалностите!
Всъщност, има и друга хипотеза, която съвсем не е за пренебрегване. Всеки треньор в Ловеч попада в железния капан между собственик и довереник. Ганчев винаги е в ролята на добрия, Стоилов - в тази на ло??ия. ?? Стоичков тръгва по елементарната логика, че всичко се прави зад гърба на собственика, но това може въобще да не е така. Въпросът е защо се прави цялата тази работа. Защо след като поне привидно всичко в Ловеч цъфти и връзва, искат да го опропастят. ?? толкова ли са сигурни, че без Христо Стоичков нещата ще се подобрят. Понякога тези български циркове нямат никаква логика и наистина доказват приказката за хубавата работа, ама ….
Литекс загуби от Славия и Левски за първенство, бе отстранен от сините и за купата. Тези резултати наистина могат да се окажат фатални в битката за евровизи. Но това се случи, след като се контузиха две ключови фигури - Бодуров и Йеленкович. Сега няма да го има и Славчев. Никой не акцентира върху тези реални проблеми, а очакванията остават огромни. Колкото огромна глупост е да дава?? акъл какви смени да се правят. Точна такава история се е разиграла на стадион „Славия”. Може би пак с надеждата, че нервите на Стоичков все някога няма да издържат!

Коментари

напиши коментар

Напиши коментар