Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Възелът в Левски започва да се разплита

Възелът в Левски започва да се разплита

05-05-2020 Тема спорт

Динамичните процеси в Левски, които вървят от няколко дни, са на път да изкристализират и да се стигне до сензационна развръзка. Очаква се скоро босът Васил Божков да прехвърли мажоритарния пакет акции на клуба на треньора на баскетболния Левски Лукойл Константин Папазов. В момента дяловете се водят на името на дясната ръка на бизнесмена – Георги Попов, който на практика притежава малко над 86 процента от футболния клуб.
В броя си от понеделник „Тема Спорт“ ви информира, че на „Герена“ текат срещи между привърженици на сините, сегашното ръководство на клуба в лицето на Павел Колев, както и представители на властта и такива на Васил Божков. На тях неизменно е присъствал и Тити Папазов.
Идеята е бизнесменът, който е издирван от прокуратурата, която иска екстрадицията му от ОАЕ, да прехвърли акциите на друг човек, който да може спокойно да преговаря с кандидат-спонсори и Левски да започне да си стъпва на краката. Това би отключило мъртвата хватка, в която е клубът в момента. Както е известно, сините останаха без главен спонсор. По време на пандемията клубът не генерира никакви приходи, разходите са големи и засега само по чудо играчите не са се разбягали и не е обявен фалит.
Вчерашният ден не бе случайно подбран – 77-години от рождението на легендата Георги Аспарухов. На него се видя, че се работи по опции Левски да бъде спасен. Засега обаче всичко зависи от волята на Васил Божков, който почти сигурно ще се съгласи на подобен вариант. Папазов вече е договорил по телефона с Васил Божков начина по вземането на акциите. Преди телефонния разговор с Дубай обаче той е получил разрешение от високо място в държавата да задейства такъв план. Процедурата, по която се работи да се изискват акциите, е чрез така наречено „публично писмо“, на което да има официален отговор от Васил Божков. По тази тема
вчера имаше сбирка на изпълнителния директор на Левски Павел Колев, Папазов и популярни представители на организираните фенове – Любомир Костадинов, Степан Хиндлиян и председателят на сдружение „Сини сърца“ Илия Христов.
Естествено, Тити ще бъде само приносител на мажоритарния пакет акции на сините. След това вариантите са няколко. Към момента няма бизнесмен от ранга на Божков, който да се захване директно с издържането на клуба. Затова и на „Герена“ ще разработят стратегии, с които да привлекат възможно най-много спонсори. С тази задача се е заел да помага и бившият собственик на клуба Спас Русев. Той промотира стъпването на букмейкърския пазар у нас на голяма компания, която рекламира най-вече на Острова. Има вероятност на екипите на Левски за новия сезон да се появи логото на една от компаниите Sbobet или Betway. Павел Колев вчера потвърди за подобни намерения на Спас Русев.
За бъдещата издръжка на Левски отново ще се разчита много на феновете. Те отново ще трябва да участват в кампании на клуба. Възможно е дори гласът им да се чува в управлението. Това ще стане, ако сините подновят продаването на членски карти на привържениците си по модела на Реал Мадрид и Барселона. И всеки, който е платил своята годишна вноска, да има право на глас по важни решения за бъдещето на клуба.
В тази ситуация ще се разчита и на помощ от държавата. Премиерът Бойко Борисов през пролетта на няколко пъти заяви, че е готов да удари рамо на клуба, като дори посочи, че е обещал на феновете да бъде направена козирка на „Герена“.