Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Арда Кърджали Черно море Славия Берое ФК ЦСКА 1948 Сф Ботев Враца Монтана Ботев Пловдив Етър Царско село Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан Интер Ювентус Рома

Контакти

18-07-2019 Вълшебната отвара на Тура

Вълшебната отвара на Тура

18-07-2019 Тема спорт

Шефът на екипа на Джъмбо-Висма Ричард Плъг потвърди, че неговият тим използва кетон, „вълшебна напитка” под формата на хранителна добавка, която помага за по-доброто възстановяване на спортисти, които харчат много енергия, по време на тазгодишното издание на Тур дьо Франс. Случайно или не, в рамките на първата седмица холандците спечелиха 4 етапа…
Плъг отбелязва, че субстанцията, която се използва като всички други витамини, не е в забранената листа и също така влиза в употреба и на други отбори, като седем от 22-та екипа през 2018-а са се възползвали от нейните положителни резултати. Преди година отборът на холандците се свърза с производителя на въпросния продукт, като стана ясно, че редица състави от най-големите в спорта, също трупат дивиденти покрай него.
От Джъмбо-Висма потвърдиха употребата на кетон пред холандското издание De Telegraaf, където също така уточняват, че проучване на университета в Льовен е показало, че субстанцията може да подобри представянето с до 15 процента! Професор Петер Хеспел е направил проучване сред определена група спортисти, като им е дал от въпросния кетон и им е възложил за задача да имитират своеобразен мини Тур дьо Франс. В резултат всеки един от атлетите е заявил, че е почувствал „безпрецедентно” възстановяване, като в същото време представянето му като резултати се е подобрило значително.
Субстанцията не е в списъка на УАДА със забранени вещества, което я прави позволена за употреба, като колоездачите я пият, миксирайки я в своите напитки по време на отделните етапи. Хеспел също така разкрива пред белгийския телевизионен оператор VRT, че професионален колоездач му е споделил, че е участвал в дузина Обиколки на Франция, като в една от тях е използвал кетон. Именно във въпросната той е усетил, че при пристигането в Париж в последния етап пулсът му е бил значително по-уравновесен и дори е спаднал в сравнение с първия кръг, който се е провел три седмици по-рано.
Професор Петер ван Ено, чиято лаборатория пък алармира за употребата на забраненото вещество „айкар” от голяма част от основната група, отчита, че няма нищо нередно в това да се пие кетон. „Веществото не е в листа на допинг, защото проучванията относно страничните му ефекти все още не са достигнали до някакви значителни резултати. Докато негативните реакции от него не са налице, то няма да бъде в листа на забранените. Предполагам, че много от топспортистите използват кетон. Лекарството е достъпно и все повече доктори и физиолози го препоръчват”, споделя Ван Ено.
Един от отборите на Тура, който не използва кетон, е Сънуеб. Причината – те не смятат, че има реална полза от употребата му. „Смятаме, че трябва да се добие повече яснота около ефекта, който носи кетона със себе си. Как влияе на здравето на човека в дългосрочен план. Има твърде много неяснота по този въпрос. Някои проучвания дори показват, че има негативни резултати, когато става въпрос за представянето на спортисти. За да го включим към нашите добавки, трябва да сме сигурни, че няма да навредим на колоездачите си”, споделя докторът на германския екип Анко Бьоленс.
Кетонът е създаден по време на проучване на университета в Оксфорд, който е получил задача от военните сили на САЩ да създаде ефективно гориво за войниците, когато влизат в битка. Запитан за мнението си относно кетона, Ланс Армстронг заявява: „Знае се, че голяма част от хората на Тура използват кетон естер (химически продукт). Това е абсолютно легално вещество, не искам да злепоставя никого, просто се знае, че тази напитка е част от Обиколката. Кетонът е третият източник на гориво в тялото. То се нуждае от мазнини, захар и кетон. Отне много време, преди да може да се произведе напитка от кетон, която да носи нужния ефект. При първите проучвания вкусът бе ужасен и тя бе много скъпа като продукт. Сега обаче ситуацията се промени, тя струва по-малко и е достъпна, като в същото време вече е и годна за пиене”.
В същото време пък забраненият за употреба допинг „айкар”, който увеличава мускулната маса и гори мазнини, също се счита, че е част от Тур дьо Франс 2019. От международната антидопинг агенция УАДА вече разследват случая, след като получиха анонимен сигнал, че веществото се използва от някои от колоездачите. Тези обвинения бяха отправени от холандския De Telegraaf, като от УАДА потвърдиха, че в началото на юни са били алармирани за подобен развой. Там вярват, че в момента има спортисти, които карат на Тура именно под влиянието на забранената субстанция.