Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

04-06-2020 В Суперлигата разделени между 12 и 16 отбора

В Суперлигата разделени между 12 и 16 отбора

04-06-2020 Тема спорт

12 или 16 отбора да играят през новия сезон в Суперлигата. Това ще бъде една от основните теми, които ще обсъжда ръководството на НВЛ на насроченото за днес заседание. Шефовете на клубовете ще организират среща по обед, за да бистрят бъдещето на елита и Висшата лига при мъжете.
Една от идеите е да няма промяна в броя на клубовете, които ще играят в първия ешелон. При това положение Суперлигата ще се запази с 12 тима, като Славия най-вероятно ще изпадне във Висшата лига. Не е ясно обаче как точно ще стане влизането от второто ниво, както и какво ще е бъдещето на Арда, които заеха 11-ата позиция и трябва да играят бараж. Възможно е да се организира минитурнир преди началото на новия сезон, в който да се включат няколко от клубовете от Висшата лига и кърджалийци, като първите два състава да заемат място в елита, а останалите да играят във второто ниво.
Другата идея е свързана с драстично увеличение на клубовете в Суперлигата, като те достигнат 16. Това ще означава запазване на всички налични отбори от елита и включване на четирите кандидата от Висшата лига. При подобен развой обаче се обмисля вариант с разделяне на първенството на Първа и Втора осмица. Тази опция не среща особено голяма подкрепа, предвид че има сериозна опасност да се провеждат безсмислени двубои, особено във втората половина, които лесно може да бъдат манипулирани и да станат обект на големия бич в световния спорт – „черно тото”.
Освен формата на първенството ръководството на клубовете ще обсъжда евентуално и кандидатурите за шеф на Лигата. Много вероятно е днес да бъде посочен такъв, който да наследи Мина Николова. Фаворитката на Данчо Лазаров в последните години се раздели с поста, след като Инженера падна от власт. Така позицията остана вакантна. Очакванията са клубовете да си изберат председател, който впоследствие да бъде одобрен от УС на федерацията най-късно до края на месеца.