Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой В ЦСКА преодоляват турбуленции

В ЦСКА преодоляват турбуленции

02-11-2019 Жаклин МИХАЙЛОВ

Турбулентен сезон е много точно определение за последните четири месеца на ЦСКА. Червеният самолет непрекъснато попада във въздушни ями и все още постоянното тресене не е свършило. Така е вече почти 4 месеца. Победи като тази над Етър са

временно
убежище

в очакване на бъдещи благополучия. Есенният футболен период е все още далеч от своята поанта. Благоприятният развой е червените да влязат в успешна серия и да стопят точки спрямо челната тройка. Съществува обаче и по-лош сценарий - точките в разликата да се увеличат, а дамоклевият меч е надвиснал и в турнира за купата. Всички приказки, изречени от треньорите и футболистите след мача във Велико Търново, нямат на този етап никаква стойност. На ЦСКА им трябват не 3 точки, а поне 33 в оставащите 12 кръга от редовния сезон. И феновете си задават справедливо въпроса дали серия от победи е реална възможност или чиста химера. Защото в следващите 45 дни ЦСКА има гостувания във Варна, Враца и на Арда в Пловдив. Но най-големият тест ще е домакинството на Лудогорец. Защото, ако за пореден път хегемоните си тръгнат непобедени от Борисовата градина, Коледата ще стане напълно невъзможна.
Програмата е тежка, но след като спечели само 22 пункта в първата част на редовния сезон, ЦСКА трябва да наваксва във втората. Което означава, че непредизвиканите грешки са забранени. Всяко залитане от тук нататък сваля шансовете с доста проценти. Тук е важно да бъдат оформени целите на ЦСКА при така създалите се обстоятелства. Приказки от сорта „сезонът е дълъг, всеки ще губи точки, има време да се компенсира“ са клишета без съдържание. Има някаква вероятност Левски и Локомотив Пловдив да забуксуват, но ако на „Армията“ се надяват, че Лудогорец ще разпилее 11 точки разлика, са наивници или падат от Луната.

Реалистично
за ЦСКА


е да се прицели във второто място. В предишните сезони те имаха абонаментна карта за него, но сега е по-различно. Поне засега е по-различно, защото до средата на декември могат да се случат интересни събития. Локо Пд например има в този период директни мачове с Лудогорец и Левски, а това са възможности ЦСКА да понавакса изоставането.
Тук влизаме вече в самия формат и състав на първенството. Настъпва периодът, в който „ всеки няма да побеждава всеки“. Кадровите и финансовите разлики все по-отчетливо започват да оказват влияние върху крайните резултати. Изненадите винаги се случват в началото, с развитието на сезона започват да намаляват, а накрая всичко се развива по ноти. Тези тенденции също няма да работят в полза на червените. И така каква е целта за остатъка от сезона - печелене на европейска квота или през първенството, или с резервен вариант Купата на България. Това може и трябва да сторят в ЦСКА, ако не искат сезон 2019/20 да е един от най-големите им провали в историята.
Независимо обаче от това, което ще се случва на терена, в Борисовата градина вече


отвориха количката
със захарен памук
за феновете

ЦСКА ще има реновиран стадион в съвсем обозримо бъдеще. Това постижение е много повече от лелеяната 32-а титла на България. Защото новият стадион ще постави ново начало. Представете си едно спортно бижу в Борисовата градина, което с удоволствие ще бъде посещавано дори от не чак дотам запалените футболни фенове. Появата на този нов стадион ще вдигне в пъти досегашната посещаемост на футболните срещи. А това, трябва да се признае, е сериозен проблем, защото в този си вид „Армията“ не е притегателно място. И дори добрите резултати не могат да вдигнат посещаемостта до тези нива, които би постигнал един нов стадион. Сигурен съм, че ЦСКА може да разчита на 10 хиляди запълнени места за всеки домакински мач. При сегашните тенденции на тотален отлив на футболен интерес към мачовете в първенството ЦСКА може да произведе истински бум.
Мога да го докажа и по друг начин. Представете си стадиона в Разград да беше в положението от 2011/12 година. Дори сегашната камерна публика нямаше да ходи на мачове. Или пък да се види колко много получи Левски дори само с един сектор, при това без козирка. Не случайно големите клубове в света вече влагат стотици милиони за нови модерни съоръжения. Навсякъде по света появата на нов стадион автоматически увеличава посещаемостта. Ще посоча само два примера. На стария „Уайт Харт Лейн“ е било възможно да си закупиш билет почти до последния момент, сега абонаментните карти надвишават броя на седалките и трябва да си продадеш апартамента за да попаднеш на новия стадион. В Москва преди година Динамо откри новата си арена. И веднага стадионът се напълни с публика, макар Динамо да не е сред най-популярните московски отбори. Същото се случи на Слован Братислава и на много други клубове.
Мачовете минават и заминават, но един нов стадион ще остане за много години напред. Отварям скоба за

фундаменталното
значение на

стадион „Народна армия“ въобще за историята на ЦСКА. Една от причините през 50-те години на миналия век този нов клуб да придобие с шеметна бързина фенове е именно стадионът в центъра на София. Лично аз се съмнявам, че ако ЦСКА нямаше „Армията“, процесите с печелене на публика са щели да се развият толкова главоломно. Това, което са решили да направят сега, е повече от печелене на една или няколко титли. Това е инвестиция в много повече от обикновен спортен успех. И дивидентите от прозорливостта рано или късно ще се изплатят.