Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

03-05-2018 Георги Глу??ков за европейското:   Държавната подкрепа ни  дава надежда, че ще успеем

Георги Глу??ков за европейското: Държавната подкрепа ни дава надежда, че ще успеем

03-05-2018 Тема спорт

Президентът на родната федерация по баскетбол Георги Глу??ков изрази оптимизъм относно ??ансовете на България да вземе домакинството на европейското първенство през 2021 година. Той се срещна с част от ръководството на Ф??БА в понеделник в Швейцария, като заедно с Красен Кралев, Тодор Стойков и Валентин Златев обсъдиха желанието на страната ни да вземе не само този турнир, но и световното при 17-годи??ните през 2020-а.
„Срещата премина нормално. Ние изложихме на??ата позиция и желание да приемем тези две първенства. Очакваме да получим критериите, за да стане това реално, но вече е официално, че искаме да организираме двата ??ампионата. Това ще помогне много на баскетбола в България. Ще допринесе за развитието му, ще увеличи интереса и ще даде възможност на хората да видят наистина много силни отбори. Разбира се, в случая за европейското първенство говорим за една група, защото няма държава на континента, която да може да си позволи в момента да домакинства на цял ??ампионат. Просто цената е твърде висока. Това, което много ме радва и ми дава надежда, че ще успеем да се преборим, е подкрепата от държавата. Благодаря на г-н Кралев, че изрази такава гласно и с присъствието си показа, че правителството стои зад на??ата амбиция. Конкуренцията обаче ще бъде жестока. Не си правим илюзии, че щом сме поискали група от европейското, ще ни я дадат. Нито пък за световното първенство. Ще изчакаме да видим кои страни официално ще поискат да домакинстват и след това вече ще можем да коментираме повече”, сподели пред „Тема Спорт” Глу??ков.
България кандидатства с „Арена Армеец”, тъй като това е единствената зала, която отговаря на минималния критерий от 10 хиляди седящи места. Сред потенциалните конкуренти на страната ни са Германия, Сърбия и ??талия, които искат не само група, но и финална фаза, както и ??спания, Чехия, Унгария, Австрия, Естония и Пол??а. Процедурата за подаване на кандидатури ще бъде отворена през това лято, а ре??ението кои ще са домакините ще бъде взето през април 2019 г. Макар и неофициално, сумата, за която се говори, че ще струва организиране на група на Евробаскет 2021, е 5 милиона лева.