Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Георги Илиев и останалите

Георги Илиев и останалите

31-10-2019 Желю СТАНКОВ

Един ден внуците на Георги Илиев ще разглеждат снимките на дядо си и ще ги показват с гордост. Особено фотосите от 29 октомври 2019 година. Скоро този рекорд няма как да бъде достигнат и надминат. Футболът отдавна не е същият, границите отдавна паднаха, светът е едно голямо село и когато един български футболист направи над 450 мача на тази територия, това е зашеметяващо!
Защо, как и нима е възможно, това са въпроси, които могат да бъдат разглеждани под един или друг ъгъл. Идеята е, че е паднал един от така наречените брадати рекорди в българския спорт изобщо. Оттук насетне на върха е само и единствено той, а всички ще бъдат останалите.
И тук опираме до футболната култура на българина. Това знаменателно събитие трябваше да бъде уважено от де що се сетите футболна и спортна институция. Локо Пловдив като футболен клуб се бяха постарали да има достатъчна помпозност, но тук трябваше да е като едно време в края на „Бързи, смели, сръчни”, да има опашка от награди и плакети и една маса с цветя. Кадрите с просълзения Христо Бонев няма как да не са развълнували всеки, който се интересува от футбол. Самият факт, че легенда на Ботев се появи на пистата на стадион „Локомотив“, говори за специфична градска футболна култура. Марин Бакалов, така да се каже, връчи преходното знаме на играч на Локо Пловдив. Това между Левски и ЦСКА и обратното няма как да стане, съгласете се.
Забележката ни е към БФС, макар и изключено от скорост, към ПФЛ, макар и обладани от непукизъм, към Асоциацията на професионалните футболисти, към други бивши клубове на Георги Илиев и други, които можеха да направят празника на „Лаута” малко по така. И лека забележчица към онези привърженици на Локо, които не бяха на трибуните. Ясно, работен ден е, неудобно време за мач. Но за Жоро Илиев си заслужаваше да се направи жертва. Един необикновен футболист направи необикновено постижение и затова всичко около отбелязването на този рекорд трябваше да е още и още по-тържествено и запомнящо се.