Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Георги Илиев-Майкъла: Посещаемостта на мачовете е  отражение на ситуацията в ЦСКА

Георги Илиев-Майкъла: Посещаемостта на мачовете е отражение на ситуацията в ЦСКА

12-10-2019 Тема спорт

АНКЕТА

В последно време напрежението на „Армията“ се покачи вследствие на слабите резултати и скандали в тима. „Тема Спорт“ потърси за анкета бившия футболист на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла, поета, преводач, издател и общественик Румен Леонидов, който е голям фен на червените, и известния журналист Георги Атанасов.

ВЪПРОСИ
1. Смятате ли, че Милош Крушчич е най-подходящото решение за треньорския пост в ЦСКА в този момент?
2. Как гледате на напрежението, което се появи между част от феновете и ръководството?
3. Какви са причините за слабото представяне на ЦСКА от началото на сезона?
4. Какво трябва да се направи, за да се успокои обстановката на „Армията”?


Георги Илиев-Майкъла:
Посещаемостта на мачовете е
отражение на ситуацията в ЦСКА


1. Крушчич не е подходящ за треньор на ЦСКА. Временно да, но нищо повече. Няма да навреди толкова, но не е сериозно такъв човек да е старши треньор на ЦСКА. На ЦСКА му трябва име. Крушчич вероятно е само временен вариант, докато се намери подходящата опция.
2. Феновете са прави, защото това не е Литекс, където идват 100 човека на мач. Това е ЦСКА. Феновете, ако отборът бие и играе добре, мислите ли, че ще са против някой от ръководството? Не. Напрежението е отражение на управлението и играта на ЦСКА до момента. Отговорът на Стойчо Стоилов за рейса също е много несериозен. Страшно е това за ЦСКА, както и изказването за доктора. Не съм очаквал такова нещо от сериозен човек и мениджър като Стойчо. ЦСКА нямал нужда на този етап от рейс, майко мила. Автобусът е едно от лицата на футболния клуб. Що се отнася до клубен лекар, ако на Панчарево по време на тренировка се случи нещо, какво ще правят? Ще се обадят на болницата, с която имат договор, да им пратят доктор ли? Не е сериозно. Ще чакат един час да дойде. За Ловеч може да е сериозно това, но за ЦСКА не е.
3. Ако отборът бие, няма да има сътресения и няма да търсим причини. Ако в клуба всичко е наред с управлението и менажирането, също няма да има драми. Феновете на ЦСКА знаят, че всяка година тимът се бори за титлата и всяка година играе с големи отбори в Европа. А това вече го няма, изчезна. Виждате, че феновете вече не идват и на мачовете. Няма какво да гледат. Това не е лицето на ЦСКА. Причините те самите трябва да си ги намерят…
4. Ръководството трябва да се намеси. Да пипа здраво. Да има едно професионално управление на този свещен клуб. Такова, което отива на ЦСКА. Ние не сме Ловеч, за да идват 100 човека публика – роднини и приятелки. Там феновете не влияят на нищо, а в ЦСКА влияят. Отражението на ситуацията в ЦСКА е посещаемостта на мачовете. Една серия от победи ще успокои нещата, но тук говоря за големи победи, а не над Витоша, Дунав, Царско село… А с победи над Левски и Лудогорец. Това е нивото и пътят за оправяне на нещата.

Румен Леонидов:
Кризата се задълбочава

1. Това е резервен вариант, който нищо не променя. Напротив, кризата продължава да се задълбочава. Това е един световно неизвестен треньор и въобще треньор ли е. От поведението му, което гледам като обикновен зрител, това е един сприхав човек, който едва ли с повечето си жестикулации помага на хората, които са на терена. Цялата ситуация е една несериозна работа. Временно закърпване на положението. Трябва да се намери сериозен треньор за ЦСКА, който да отива на името на клуба.
2. Аз съм на страната на феновете. Според мен собственикът е достатъчно умен човек, за да си оправи отношенията с бившия капитан. Знаем Бодуров какъв перко е и явно се е държал доста надменно, но намери сили да се извини, и то публично. Така че това му действие трябва да се приеме и да се изяснят като големи мъже. От всичко друго губят отборът, клубът и феновете.
3. Трябва да започнем първо от това, че нямаме голмайстори. Този, който имаме, беше в много слаба форма – Али Соу. Сега вкарва, започна да се отпушва, но при Люпко Петрович нямаше ясна концепция какво прави. Държеше го на терена, като виждаше, че не му върви играта. А големите треньори не се страхуват да оставят звездите си на пейката, за да се осъзнаят малко. Да се помъчат, да се стимулират по някакъв начин. А дълго време нашето нападение се водеше от човек, който не вкарва и не вкарва. Сега според мен трябва да се даде възможност на всички нови попълнения от лятото да се утвърдят. Важна е ролята и на двамата португалци – Пинто и Тиаго, които доскоро въртяха играта на ЦСКА. Сега не са във форма. В момента я няма изобретателността. Липсват големите ходове. Ние играем демодиран футбол и това не е само от възможностите на момчетата. Все пак някой трябва да им показва модерните, новите неща. Искам да не се срамувам от играта на ЦСКА, а понякога е така. И това е най-вече, когато играем безпомощно, когато липсва армейският дух. Това се отразява напоследък и на посещаемостта на мачовете.
4. Първо трябва да се върне този перко – централният защитник Бодуров. Да си върне игровата форма. Да се успокоят нещата между него и шефовете. Не може да се губи време в разправии помежду си, докато другите два отбора – Лудогорец и Левски, вече тичат напред. Ние е ясно, че шампиони няма да станем, но поне да играем футбол. Нещата ще станат с мъжка прошка, не сме хлапета. Помирението е в основата.

Георги Атанасов:
В големите клубове
винаги има напрежение

1. Много труден въпрос, който съдържа в себе си противоречиви аспекти. От една страна, безспорно е, че в момента Крушчич е най-безболезненото решение. Вече стана банално да се изтъква обстоятелството, че той познава отбора и че два месеца преди края на есенния етап едва ли би могло да се намери кардинално решение. Вторият аспект е, че голяма част от феновете са с нагласата за по-известно име с много по-богата визитка. Стойността на решенията се определя от резултатите на терена, а не от визитки, заслуги и очаквания. Всичко е въпрос на конкретна ситуация и постижения.
2. Във всеки голям клуб в период на турболенции се случват подобни неща. Виждаме какво става в институция като Милан, където голяма част от тифозите скочиха срещу новия наставник Пиоли, който някога бил казал, че цялото му семейство са запалени фенове на Интер. През такива периоди минаха и в Манчестър Юнайтед, в Тотнъм, в Реал Мадрид и в Байерн.
3. В големите отбори винаги има напрежение, когато съществува разминаване между очаквания и резултати. Това е причината. Просто червените фенове трябва да се въоръжат с повече реализъм. Да се откажат от свръхочакванията в контекста на всичко това, което преживя отборът в последния четвърт век. И особено през последните 5-6 години. Тези изпитания би трябвало да подскажат, че максимализмът би трябвало да отстъпи на реализма, тъй като трябва да си дадем сметка, че ЦСКА оцелява буквално от мъртвите, за да продължи своя живот напред. Не е лесно да излезеш от пропастта, в която си вкаран по различни причини – политически, вътрешноклубни и т.н., когато си бил на дъното, и то само преди 4 години и половина. И изведнъж да вдигаш титли и купи. Да, ЦСКА е доказал през годините, че създава чудеса, но има рубикони, след които много трудно се изкачва върхът.
4. Всичко трябва да се обясни спокойно, трезво и реалистично. Ето сега е въпрос на часове емблемата и активите да бъдат вече юридически в своя дом на „Армията“. Следват стъпките за стадиона, школата, структурирането на клуба, Панчарево. Всички тези неща трябва да се изтъкват и да се смятат за най-важни и фундаментални за възраждането на великия армейски клуб. Ясно е, че без успех на терена всичко друго губи смисъл, но трябва да се даде малко толеранс на Гриша Ганчев да върви поетапно в своята програма за възраждане на ЦСКА. Все пак клубът бе докаран до клинична смърт. И да се даде сметка какво бе направено, за да се съхрани армейската идентичност. Той го направи, за да съхрани морала на червената общност и да отговори на очакванията й. Какво по-голямо доказателство за съпричастност към идеята. Неприятно е, че сезонът се развива по този начин, но има време и за купата, а и за наваксване на изоставането в първенството. Отборът вече го е правил през последните години.