Лудогорец ЦСКА Левски Локомотив Пловдив Литекс Черно море Славия Берое Верея Локомотив София Хасково Ботев Пловдив Челси Манчестър Юнайтед Ливърпул Реал Мадрид Атлетико Мадрид Барсeлона Милан ??нтер Ювентус Рома

Контакти

в днешния брой Глас канарски, глас божи

Глас канарски, глас божи

11-08-2017 Жаклин М??ХАЙЛОВ


Романтичната приказка на Ботев Пловдив продължава. Треньорът Николай Киров не бе прав, когато каза, че е свър??ила. Втората купа за годината показа категорично, че феновете на Ботев Пловдив имат пред себе си още много щастливи моменти.

Уникална година за
техния любим отбор,

който събира аплодисменти и възхищение от всички страни. Наблягам на всички страни, защото и други побеждават, но не ги харесват. Защото това се не се купува и не се печели на терена. Две купи, чудесно представяне в Европа и в добавка абсолютно пълното признание за постигнатото от цялата футболна общественост. Безапелационно Ботев е ??ампион по симпатии от през последните месеци. Може би само в пловдивското Локо скърцат със зъби, но в останалата част от България успехите и играта на Ботев предизвикват само положителни чувства.
Признавам, че го правят много добре. Не само в историческия реван?? срещу Бейтар, но и в по делнични двубои като този със Славия на „Овча Купел”. Това е футболът, който може да върне хората на трибуните. ?? при 2:6 срещу ЦСКА спектакълът бе с 22-ама артисти.
Никой не може да постави под съмнение, че канарчетата играят футбол. А този отбор исторически е свързан точно с такава представа. Защото поне между 1974 и 1995 година те бяха тимът, който всеки иска??е да гледа. С артисти, с неповторим, автентичен стил. Това, което изгубиха през последните 20 години, сега им се връща. ?? не случайно феновете го оценяват.
А точно феновете на Ботев имат най-голяма заслуга за тази романтична приказка.

Глас народен,
глас божи

е казано в писанието и никой не може да го оспори. Може и някой да е забравил, но точно феновете на Ботев го поставиха на тези релси на развитие. Гониха успе??ни треньори, не приемаха някои собственици, обвиняваха ги че копаят гроб на любимия отбор. Е, оказа се, че феновете са мислили доброто на Ботев. Няма друга такава красива публика в България. Само Ботев може да извади цялото си наследство на трибуните. Старите канари, а до тях млади момчета и момичета, че дори и невръстни деца. ?? цялата това богатство няма свой дом. Разкарва се по други градове и стадиони, харчи изли??ни пари.
Преди 27 години в България има??е три национални стадиона. В София, Пловдив и Варна. На „9 септември“ в Пловдив Ботев, тогава Тракия изигра едни от най-великите си мачове с Байерн и Барселона. Грехота е Ботев да няма стадион, най-малкото защото този стадион ще е пълен до козирката в доста мачове – в евротурнирите, с Локо Пд, с ЦСКА, с Левски, с Берое, с Лудогорец... Час по-скоро в оперативен порядък трябва да бъде достроен „Колежа“ и публиката да се върне в своя дом. Привържениците и отбора го заслужиха, трябва и хората с парите да го разберат. Този стадион наистина ще се изплати, защото средно поне 7-8 хиляди ще са на всеки мач. Ботев е доказателството, че историята и миналото имат значение. Когато преди много години отидох на техен мач, се чудех защо играе Тракия, а публиката скандира Ботев. ?? заради онази съпротива днес те са това, което са. Хомогенна сплав между фенове и клуб.
Но, нещата съвсем не толкова розови. Видимият проблем е, че

трябва още за да се
затвърди постигнато.

Николай Киров направи алхимията, но тя не може да кара по инерция. Дори при разгрома от ЦСКА се видя отчетливо, че Ботев няма сили да играе постоянно. Няма кадровите ресурси, а сега след загубата на Косоко съвсем ще го закъса. Добре е, че има лидери, ло??ото е, че няма кой да ги подкрепя в достатъчна степен. А ще дойдат контузиите, наказанията и титулярните редици съвсем ще оредеят. Защото и с просто око е ясно, че без Неделев, Генев, Виана, Балтанов отборът се срива. Тони Тасев не е вкарал гол в живота си, а от него се иска да прави разликата!? Все пак романтичния Ботев за има, няма 8 месеца загуби Жоао Паоло, Вутов, Косоко, а никой не ги е заместил. Остана То??ко, но и той догодина може да отлети. ?? така наистина романтичната приказка ще приключи от само себе си. Защото отбор се прави, но и отбор се разваля. Николай Киров не е въл??ебник, той се доказа с това, че взе максималното от потенциала, който получи. Но ако не му се дадат средства за нови играчи, Ботев отново няма да попадне в първата ??естица, а следващата кампания за купата може и да не се окаже толкова успе??на.
Кратко да се радват ??ефовете на Ботев и да започнат отрано да мислят какво ще е продължението. ??мат зад себе си постигнатото, трябва да го надградят. Но пак всичко опира до стадиона. Остане ли Ботев в Коматево, пътя към посредствеността ще е единственият възможен. ?? пак ще се чака след години някакъв нов романтичен момент.